Възраждане: Костадинов е лидер, отдаден на България

Опитаха се да ни купят - не успяха, сега пробват да ни смачкат, казва секретарят на партията Деян Николов

Възраждане: Костадинов е лидер, отдаден на България | StandartNews.com
  • Всеки ден виждам как Възраждане връща надеждата на българите
  • Ако заменим лева с еврото, губим фискалната си независимост
  • Историята показва, че няма държава, която да е спечелила от Еврозоната

Деян Николов е икономист. Завършил е "Бизнес и икономика", със специализация "Икономическа социология". Развива се професионално в сферата на логистиката, статистиката, бизнес анализа, мениджмънта. Работи с някои от най-големите компании в света. В момента е част от мениджърския борд на компания, която разработва софтуерни продукти, които на базата на изкуствен интелект прогнозират и оптимизират оперативните процеси на най-големите световни логистични компании. Ежедневно комуникира с бизнес елита на Европа и света.

  • ВМРО - БНД и НФСБ не са ни конкуренти, те предадоха българския народ
  • Предстои тежка енергийна криза
  • Опитаха се да ни купят - не успяха, сега пробват да ни смачкат, казва секретарят на партията  Деян Николов  специално интервю за вестник СТАНДАРТ

- Г-н Николов, защо Възраждане реши да участва в президентските избори и да издигне лидера на партията си д-р Костадин Костадинов?

- Това решение беше взето от организационния съвет на Възраждане след дълго обсъждане и гласуване на всички членове. Основната причина да издигнем собствен кандидат е, че загубихме доверие в президента Румен Радев, когато служебното му правителство продължи стратегически политики за България по отношение на влизане на България в еврозоната и налагането на недемакратични мерки по отношение на здравната криза. Срещите на американския посланик със служебните министри също не ни направиха добро впечатление. Това за нас беше ясен сигнал за задкулисни обвързаности с външни сили. В резултат, взехме решение, че трябва да предоставим на българските граждани възможност да изберат независим кандидат за президент, който има силата да се противопостави на тези процеси и д-р Костадин Костадинов отговаря най-добре на този профил. Въвеждането на Зеления сертификат само потвърди, че сме взели правилното решение.

- С какво д-р Костадинов превъзхожда останалите кандидати?

- Най-вече с принципите, морала и ценностите си, но не по-малко важно е, че той е независим от чужди посолства, олигарси и лобистки кръгове, които дори се опитаха да ни "купят" и като не успяха, последната година се опитват да ни "смачкат", но пак няма да успеят. От друга страна, д-р Костадинов има лидерски качества, които изключително ми допадат. Например, той е от малкото управленци, които не проявяват микромениджмънт и изцяло се доверява на екипа си по редица организационни въпроси. Отделно, като председател на Възраждане успява да поддържа една приятна среда вътре в организацията, в която вместо интриги и борба за власт, има отдадени хора на каузата за спасяването на България, които са и приятели по между си, а доверие се гласува на тези, които постигат резултати. Като човек от бизнеса с голям мениджърски опит, мога да кажа, че изграждането и съхраняването на подобен тип организация е изключително труден процес. Вярвам, че това може успешно да бъде приложено и като модел за управление на държавно ниво.

-  Възраждане има конкуренция в лицето и на останалите патриотични организации - ВМРО - БНД и НФСБ. Как партията ще акумулира вота на родолюбивите българи?

- Това са организации, които предадоха не просто родолюбивите българи, но и целия български народ и следва да понесат наказателна отговорност за действията си. Всъщност, не те са конкуренция на Възраждане, а апатията и безверието на голяма част от българите, които закономерно не вярват в нищо след 30 години лъжи и разпад. Аз виждам всеки ден как Възраждане връща надеждата на такива хора и те отново започват да мечтаят за бъдещето на България. Това е най-големият ни успех. България има нужда от енергия и мотивация, за да оцелее в тези странни времена. В този ред на мисли, нашата цел не е просто да акумулираме вота на родолюбивите българи, а да събудим целия български народ и да го накараме отново да живее, вярва, мечтае и гледа в бъдещето с надежда.

- Възраждане се обяви против въвеждането на еврото и дори организира митинг пред финансовото министерство. Защо?

- Ние се борим срещу въвеждането на еврото от 2018 година, когато събрахме 220 хиляди подписа в опит за провеждане на референдум по темата, които за съжаление не бяха достатъчни, а отделно сме организирали десетки протести по темата в последните 4 години. Важно е българите да бъдат информирани, че влизането в еврозоната не е просто замяна на лева с евро. Това е отказ от фискален суверенитет, като всички решения по отношение на монетарната ни политика ще се прехвърлят от БНБ към ЕЦБ.

- Какво Ви кара да смятате така?

- От икономическа гледна точка, няма никакви макроикономически показатели, които да сочат, че България ще се развива по-добре в еврозоната. Например, няма нито една държава, която след влизането си в еврозоната да е станала по-богата или да е ускорила ръста на икономиката си, било то в краткосрочен или дългосрочен план. Напротив, винаги досега новите държави членки са преминавали през кризисен период с повишена инфлация, поскъпване на цени на стоки от първа необходимост, а в дългосрочен план стигат до дългови спирали, бюджетен дефицит и зависимости от ЕЦБ. България, като евентуален член на еврозоната ще влезе и в Европейския механизъм за стабилност, който подпомага задлъжнелите държави като Гърция, Италия, Испания и Португалия, а вноската ни ще е около милиард лева на година. Като държава, която има минимален държавен дълг от около 30% спрямо БВП (при средно за еврозоната 80%), ще плащаме дълговете на изброените държави и няма да влезем в групата, която бива подпомагана. Парадоксално, но най-бедната държава ще плаща на много по-богати държави. Рискът от увеличаване на бюджетния дефицит и държавния ни дълг също е реален и се наблюдава при повечето държави в еврозоната, така че рисковете са много, а ползите неясни. При всички положения, това е решение, което трябва да се вземе от целия български народ, защото засяга поколения напред и нито едно правителство, още по-малко пък служебно, трябва да прави крачки в тази посока без широк обществен дебат и референдум по темата.

- Предстои ни ужасно тежка в икономически план зима - растящи цени на храни и горива, инфлация. Какви мерки трябва да предприеме държавата, за да помогне на семействата и на бизнеса в България?

- Има две основни причини за инфлацията в последните месеци. На първо място са няколко трилиона долара, които Федералният резерв в САЩ напечата в отговор на кризата, като беше последван от ЕЦБ, респективно БНБ. Това осигури паричен капитал в световен мащаб, който повиши цената на стоките и ефектът достигна до нас в последните месеци. По този въпрос държавата за съжаление не може да направи много. Втората причина за високите цени е енергийната криза и високите цени на електроенергия за бизнеса, които го принуждават да увеличи цените на стоките за крайните потребители. Очаквано за мен Енергийната борса, от която бизнеса купува ток се оказа възможност за спекулация с цените. На практика във всеки един момент може да се намали производството на електроенергия от някой ТЕЦ, ВЕЦ и дори АЕЦ Козлодуй (да кажем заради профилактика) и да предизвика скок на цените при ограниченото предлагане. Краткосрочното решение е държавата да предоговори условията с всички производители на електроенергия и в момент на извънредно положение да наруши европейските директиви и да фиксира разумни цени, на които да се продава ток за бизнеса, за да се спрат спекулациите и нормализират цените на стоките. След това да се вкара в експлоатация възможно най-бързо ядреният реактор, който имаме, било то чрез довършване на АЕЦ Белене или опит за инсталиране на допълнителни мощности в АЕЦ Козлодуй. В дългосрочен план ядрената електроенергия е най-евтина, чиста и ефективна и България трябва да я развива. Отказването от Зелената сделка също е задължителен елемент от стратегията ни, иначе при затварянето на въглищните електроцентрали ще сме в перманентна енергийна криза поне още 10 години. Иначе, отпадането на здравните мерки, които ограничават правото на труд и нормално функциониращ бизнес, е на практика най-голямата помощ, която държавата може да окаже на семействата и бизнеса в рамките на следващите месеци, защото високите цени са проблем, но липсата на приходи екстраполират ситуацията до невъзможност за оцеляване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай