Веселин Калановски: Политиката не трябва да се бърка с театър

Искам българските граждани да живеят в една по-развита, правова и демократична страна

Веселин Калановски: Политиката не трябва да се бърка с театър | StandartNews.com
  • Искам българските граждани да живеят в една по-развита, правова и демократична страна

Веселин е популярен български актьор и общински съветник в Столичния общински съвет. Участва в десетки театрални, филмови и телевизионни проекти. Работи на свободна практика от 1991 г. Член на УС и зам.-председател на "Артист Аутор", сдружение за закрила на авторски и сродни права на актьорите. Съосновател и председател на УС (до 2001 г.) на Свободен театър. Преподавател по актьорско майсторство (до 2004 г.). Участвал е като член в комисията за субсидии на театрални проекти към МК.  Участва в Инициативния комитет за учредяване на "Да, България!". Член е на Националния и Изпълнителния съвет на партията, както и на местната организация на в район "Оборище". Активен участник в гражданските протести през последните 31 години. Роден и живее в град София. Семеен, с четири деца.

  • Съсипаната държава може да се възстанови до 10 г., но съсипаната духовност - за не по-малко от 50, казва успешният актьор и един от учредителите на "Да, България" в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Калановски, като човек свързал живота си с театъра, как Ви изглежда политическа сцена?

- Човек въобще не трябва да си помисля да бърка сцена, театър и изкуство с това, което се случва в политиката. Не знам защо е насадено мнението да се сравнява политиката с театъра. В известна степен това снишава величието на същинското изкуство и придава на политиката леко фалшив тон. Приема се, че театърът като изкуство умее да преобразява неща, които не са се случили или са се случили в нашите представи и мечти.Политиката не трябва да е театър. Политиката трябва да е действие с ясна мисъл към някакви хоризонти. Политиката е да имаш цел, която преследваш. И както се казва в един хубав роман на Селинджър "По-горе билото, майстори!". Колкото по-горе се целиш, толкова по-добре, толкова по-дългосрочна визия имаш за развитието на държавата. За мен политиката в общи линии не е нищо повече от това да се предложиш, за да слугуваш и да бъдеш инструмент в ръцете на хората, които имат твоите мисли, идеи и да се стараеш да ги постигнеш. Ставаш зависим от хората, които те изпращат някъде за да постигнеш целите и мечтите им.

-В кампанията успяхте ли да кажете всичко, което искахте?

-Единствената идея, която съм имал, заставайки пред хората, които трябва да ми дадат доверието си и да ме изберат за народен представител, е да бъда честен и откровен. Разбира се, изказвайки всички онези позиции, които "Демократична България" отстоява и които са залегнали в нашата политическа програма. Като казвам политическа програми, това не е нещо, което ми е насадено. Това е нещо, в изготвянето на което съм бил съучастник. Това е моят начин на мислене. Искам българските граждани да живеят в една по-развита, правова, демократична държава.

- Ако трябва да ги подредите по важност, кои са трите проблема, за които "Демократична България" има решение?

- Предполагам, че всеки един от колегите и приятелите, с които работих в тази кампания, би изтъкнал три различни важни неща от негова гледна точка. Откровено казано, всичко това, което е залегнало в тази програма е важно, но за да сме максималисти, аз бих изтъкнал неща, които мен ме касаят. Едното е безкомпромисното сразяване на корупцията в България до степени, сродни на тези в Европа. Защото ако някой твърди, че там няма никъде корупция най-нагло лъже, но би било чудесно да слезем до едни поносими европейски параметри.Второто нещо е изключително важно и това е правораздаването. Аз не говоря само за промяна на правосъдната система, а да постигнем справедливо правораздаване, което да се отнася за всички, независимо от позицията на дадения индивид в живота. Дали е в някое затънтено кварталче или е на "Дондуков" 1 или 2, законът трябва да е еднакъв за всички.  Трябва да акцентирам и върху дигитализацията, намаляването на тежестта на регулаторните органи, образование - на всяка цена, медицинско обслужване -  на всяка цена! Когато казвам образование, тук слагам и един плюс - образование и култура, това е моят акцент.  Или ако трябва да го обобщя - духовност. Това е за мен огромен основен акцент. Да всяка една икономика, колкото и да е съсипана може да бъде оправена за 1-3-10 години може да стъпи на краката си, но една съсипана култура, една съсипана духовност или образователно натрупване не може да бъде възстановена за 50 или 100 години.

- Кризата с цената на газа и ковид кризата са двете важни точки в дневния ред на хората, "Демократична България" има ли ,решение?

- Не съм икономист, нито имам медицинско образование, но ясно трябва да си кажем, че това, което се случва с цените на тока е от една страна е обусловено от международния пазар и за това виновни няма. Но има виновни за липсата на газопресонна връзка с Гърция, която правителството на ГЕРБ просто проспа, пропи или аз бих казал продаде за сметка на един Турски поток, който мина през България. То пропусна да изгради връзката за азерски газ, който щеше да свали с пъти цените в България.Наистина държавата трябва да предприеме необходимите действия и да запази населението. При стандарта ни живот не е възможно и бизнесът, и населението да са подложени на такива ценови шокове. Държавата трябва да помага и да отдели ресурс.  По отношение на ковид кризата, за съжаление много късно дойде разяснителната идея. Някои държави, които предприеха подобни действия и където ваксинацията е на съвършено различно ниво, забравиха какво е маска. Според мен това е пътят. Като онзи вечен спор между Ботев и Каравелов. Ботев е казвал "Въстание!", а Каравелов - "Просвещение!". Това пропуснаха редица правителства последната година да направят. Просвещение по отношение на тази криза и събуждане на желание в самото население да предприеме мерки в своя защита. Защото иначе не е допустимо да умират толкова хора на ден. По време на война не умират толкова хора.Има и още нещо. Има една характерна българска народопсихология. Спомнете си как започна кризата. Започна с един щаб, който всяка вечер правеше пресконференции и внушаваше мрачни неща, които потискаха населението. Говореха как всички ще свършим, как мерките трябва да са строги, доста внушаващо страх, ужас и натиск. Спомняте си един от законите на Нютон, че всяка сила има обратно по посока противодействие. Българският народ не обича такива резки влизания или пък най-малкото се опитва да се отърси от тоталитарните си спомени и наистина има антитела от подобни заплахи. Според мен това също беше една от причините да се създаде антинастроение.

- Като кандидат за депутата от 25 МИР в София и Ямбол има ли разлика в кампаниите? Къде битката е по-тежка?

- Искам да съм честен, открит, независимо къде е кампанията. Винаги съм се стремял да се изразявам с български думи на български език. Това, което казвам, да звучи нормално.Разлика в хората в двата района има, но и проблемите в България почти навсякъде еднакви. В Ямбол една от големите болки е състоянието на Окръжна болница, която същевременно е и единственото ковид отделение и единственият спешен медицински център. Там няма нито един работещ хирург, нито един работещ анестезиолог. Новата й сграда се строи вече близо 40 години. Последният транш, който е трябвало да дойде преди 1-2 месец, не е преведен. Истинска катастрофа! Болницата е в колапс.Като цяло демографската криза е навсякъде, икономическата криза е повсеместна, обезлюдяването е поголовно. В избирателните списъци в села в ямболско с 500 души по списък на предишните два избора са гласували по 100-150 души.25-и район в София е един огромен град, втори по големина след бургаския. Там няма културно средище - няма кино, няма театър. Ако има читалище, всеки момент ще падне. Районите около Обеля, Люлин, Овча купел, Илинден, Нови Искър се превръщат на спални. Голяма огромна спалня, в която хората отиват, ядат и спят.

- Какво очаквате след изборите? Ще бъде ли съставен кабинет?

- Ще бъда пределно ясен и честен. Много ми се иска да бъде съставен кабинет. Българският народ трудно ще понесе още един провал. Надявам се, че всички са в състояние да проявят здрав разум и да съставят за определен период от време правителство, което  да помогне държавата да си стъпи на крака и да се пребори с кризите. Защото те няма да отминат за ден-два.

- Да поговорим за изкуство. Какво в областта на културата трябва да се промени. Има ли корупция и олигархични модели в изкуството?

- Корупция, разбира се, че има. Корупционни схеми са очевадни, когато се види как с итонг се правят древни крепости. Корупция има по отношение на културните ценности. Има и в при това, което се открива от иманяри. Изнася се от България или влиза в полулегални частни колекции.

- Какъв е вашият личен мотив да се занимавате с политика?

- След като в продължение на 30 години от протести и митинги познаваш поименно всяко жълто и гранитно паве в центъра на София, в един определен момент си казваш "Не, така не става". Явно гражданската позиция, поне в нашия тип демокрация, не сработва достатъчно добре. Преди 5 години реших да направя следващата крачка. За първи път станах член на партия. Защото когато ти си обединен с хора, които мислят като теб, имате еднаква визия, еднакви цели и се обедините в партия, вие създавате средство да влезете директно в политиката, а не само да изразявате мнение. Това е видът демокрация, който шества в цял свят. Това е представителната демокрация. Има напъни да се измислят някакви други типове демокрации, други механизми управление и политики, но засега не е измислено нищо по-добро.

- Къде хората ще могат да ви гледат скоро?

- Между другото, това е разликата от предишните две кампании. Наистина не знам как оцелях. Освен че съм кандидат в два района, репетирам една канадска пиеса - "Оптимистичен риболовен наръчник", в театралното пространство "Театро". Играем с колегата Димитър Бакалов, а Андрей Русински е режисьор. Тя ще има европейска премиера на 1 декември. Няма да издавам сюжета, но пиесата е изпълнена с много хумор, малко мелодрама и е изтощителна за игра. Дано да се справя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай