Весела Лечева: Вярвам в Радев,той не се пречупи

БСП не бива да е фен клуб, а партия с хора, обединени от кауза, казва Весела Лечева

Весела Лечева: Вярвам в Радев,той не се пречупи | StandartNews.com

 

  • Красивите обещания не работят, в кризата са ни нужни солидност, експертност и грижа за хората
  • Лицемерие е да бъдеш приветлив за външните, а да сееш непрестанни войни сред своите
  • Партийната телевизия стана личен профил на председателя
  • Не вярвам в разделителните линии, притесняват ме тежките социални неравенства
  • БСП не бива да е фен клуб, а партия с хора, обединени от кауза, казва Весела Лечева, член на Националния съвет на БСП и на Инициативния комитет, издигнал Румен Радев за втори президентски  мандат в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-жо Лечева, за втора поредна кампания имате най-много номинации от социалистите за водач на листата във Велико Търново и въпреки това не бяхте поставена на челна позиция. За втори път се отказвате изобщо да участвате в изборите. Защо се получи така и какво се случва в БСП?

- Никога не ми е било самоцел да бъда депутат. Била съм и последна в листите, и трета, и втора. В сегашната ситуация в БСП, за да си водач, трябва да си човек на председателя и няма никакво значение дали те одобряват структурите. Да го подкрепяш безрезервно и безкритично. Аз просто не се вписвам в това поведение, което освен безпринципно, намирам и за вредно. БСП не бива да е фен клуб, а партия с хора, обединени от кауза и уважаващи правото на различно мнение. Никой не е успял с безкритичност. Винаги ще предпочета да съм човек на редовите социалисти, вместо на ръководството. Което и да е то.

- В края на 46-ото НС БСП демонстрира нов стил на поведение - по-диалогична, по-смирена. Трайна ли е промяната?

- Промяната може да е трайна, ако тази диалогичност се пренесе и вътре в партията. Лицемерие е да бъдеш приветлив за външните, а да сееш непрестанни войни сред своите.

- В достатъчно добра изборна кондиция ли е соцпартията в момента?

- БСП има уникалната способност непосредствено преди избори да се консолидира и концентрира върху кампанията и доброто представяне. Това е формулата ни толкова дълго да бъдем на политическата сцена като партия. Надявам се и в момента да сработи този рефлекс. Много хора като мен ще бъдем част от кампанията и ще помагаме с всички сили, независимо какви са отношенията ни с ръководството.

- Като дългогодишен политик каква е прогнозата Ви за парламентарните избори - как ще се нареди политическият пъзел в 47-ото НС?

- Сегашната ситуация поставя БСП в добра позиция, въпреки тежките резултати на последните два избора. Тук е моментът за мобилизация от наша страна, за да си върнем това, което приемахме за наше "по закон". Дано сме си взели поуки, че нямаме само наша периферия, а трябва да се борим за нея.

- Социолозите прогнозират фотофиниш на вота, но за второто място. На каква кампания трябва да заложи БСП да се пребори за него?

- Трябва да заложим на откровени послания за това какво е възможно и какво не. Знам, че в кампания стои изкушението за красиви обещания, но в момента не мисля, че е работещо. Кризата, в която се намираме, изисква солидност, експертност и грижа за тези, които са във фокуса на нашата идеология - хората, които не могат да се справят без помощта на държавата.

- Голямото предизвикателство е съставянето на правителство. Смятате ли, че партиите ще имат силата и волята да направят това?

- След два неуспешни опита, вече е повече от наложително всички да проявят висока политическа и държавническа култура. При всички положения ще се наложат компромиси. Тук вече е въпрос на талант от политическите лидери къде ще поставят границите, които няма да прекрачат, за да могат хем да са полезни за страната ни, хем да не изгубят образа и идеите си.

- Как ще коментирате новия политически играч "Продължаваме промяната"? Какво в политическите пластове ще размести Кирил Петков?

- Израснала съм в среда на състезателен дух и моето лично убеждение е, че успехът се кове в конкурентна среда. Не вярвам в служебните победи и нагласените условия. В този смисъл гледам на новия проект не като на заплаха, а като повод да се амбицираме и да бъдем по-добрите.

- Член сте на инициативния комитет, издигнал Румен Радев за втори мандат. Защо се ангажирахте с кампанията му?

- Защото е човек със силен характер и му имам пълно доверие, че няма да се пречупи. Още повече, че го давам отново след 5 години, в които то бе затвърдено. Вътрешнопартийно той не разочарова лявото, но най-ценното е, че оправда очакванията на мнозинството българи и бе близко до тях, независимо от партийните им пристрастия.

- Консолидирана ли е подкрепата на БСП за Румен Радев? Предприе се наново пълен цикъл за номинации, отделно във вашата партийна телевизия прозвуча призив за подкрепа на БСП, но против Радев?

- Подкрепата за Румен Радев и Илияна Йотова е една от малкото теми, по които партията ни е единна и не търпи вариации. Знам, че въпросът ви е логичен предвид колебливите сигнали, които ръководството излъчи на няколко пъти, но се надявам това поведение да е преосмислено и да остане в минало време. Що се отнася до БСТВ, то тя бе създадена с надеждата политиките и действията, които предприема ежедневно партията ни, да достигнат до повече хора. След вътрешнопартийния избор обаче телевизията стана личен профил на председателя и тясното й обкръжение, което я поставя по-скоро в сферата на пиара, а не на медиите. Оттук според мен се получават и подобни гафове. Абсурдното е, че това се финансира с парите за сметка на местните структури, които ясно подкрепят държавния глава.

- Каква е оценката Ви за опонентите на Радев и кого от тях смятате за най-силната му конкуренция?

- Несъмнено Анастас Герджиков е основният конкурент, защото се ползва с подкрепата на ГЕРБ, които са силни на терена на изборите. Истинската конкуренция обаче е между Герджиков и Панов, които видимо изграждат кампаниите си на основата на критики срещу Радев. Надявам се и двамата да бъдат на висотата на биографиите си и да предприемат по-аргументирана и по-малко лично нападателна кампания.

- Обществото ни е крайно разделено - на почтени и непочтени, на промяна и статукво, на нови и стари и т.н. Кога и как тези линии на противопоставяне могат да бъдат преодолени?

- Аз не вярвам в подобни разделения. Те по-скоро са интерпретации. Мен ме притесняват тежките социални неравенства. Това е темата, която трябва да ни плаши най-много. Надявам се да има мнозинство от хора, отдадени на кауза, които могат с решенията си да работят срещу огромните неравенства, които ни остави порочния модел на управление на държавата.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай