Валери Симеонов: България никога не е била в по-тежка война от сега

Партиите се подмазват на антиваксърите, жертват държавността, каза кандидатът за президент

Валери Симеонов: България никога не е била в по-тежка война от сега | StandartNews.com
  • Партиите се подмазват на антиваксърите, жертват държавността, каза кандидатът за президент

Всички политически партии към настоящия момент се подмазват на антиваксърката група и жертват държавността заради изборите. Това каза лидерът на НФСБ и кандидат за президент с номер 4 от интегралната бюлетина Валери Симеонов в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.

„Става въпрос за много тежка епидемия и опасна за цялото човечество болест. Не искам България да изпада в положението на Америка в края на 15 в. и началото на 16 в., когато коренното население 80 – 90% от индианците са измрели от вариола, защото са нямали естествен имунитет. Не искам България да бъде индианска държава. България никога не е била в по-тежка война от сега. Най-тежка е била Първата световна война.

Тогава са загивали по 106 души на ден или са били убити. Сега 180 – 160 над 200 до 306 умират. Ние сме в тежка война с много силен и коварен противник и не вземаме адекватни мерки за съпротива срещу него“, посочи Симеонов.

„Не искам да се хвърля всичко върху националистите и патриотите. Всички политически партии към настоящия момент се подмазват на антиваксърката група и се опитват да не загубят електорат преди изборите, те жертват държавността заради изборите. Не може лидерката на една от партиите да излезе и да каже, че е некавсинирана, защото е преболедувала, друга голяма партия казва, че не трябва мерките да са толкова строги, а трета – че това е удар върху демокрацията.

Идват избори и правителството са страхливи и нерешителни. В момента трябва да се вземат здравни, а не политически мерки. До момента мерките са половинчати. Трябва да се спре присъственото обучени в училищата, защото там е най-голямото разпространение на вируса. Тези тестове няма да бъдат вземани правилно. Как ще го правят учителите, като първо карат децата в класовете? Ако има някой заразен, те ще прехвърлят веднага вируса. Това са фиктивни и половинчати мерки“, заяви лидерът на НФСБ.

По думите му задължителни трябва да има ваксиниране за групи като полицията например. „Това са го направили всички други държави. Ние сме във време на война и нямаме време за убеждаване, загубили сме периода за убеждаване. Трябваше да се направи частична промяна в законодателството. Всичкото говорене на политическите партии, лидери и мангърчета трябва да се смята за държавна измяна при война. Кой прави реклама на противника?

Трябва държавата да вземе мерки. Основният философски въпрос е дали държавата има задължението да спасява тези, които не желаят да си спасят живота си, или трябва да ги остави да измрат. Държавата трябва да вземе мерки и ако трябва силово да спасява живота на хората“, посочи той.

„Аз говоря като държавник и винаги интересите на държавата са били над интересите на моята партия и коалиция и над моите. Дали ще стана президент, хората ще решат“, заяви Симеонов.

„Сегашното правителство, може би защото е служебно, не предприема необходимите действия за решаване на здравната, икономическата криза и бежанската. Снощи са върнати само в района на Малко Търново над 100 човека обратно.

По толкова всяка нощ се опитват да преминат. Аз и сега се гордея с оградата на границата. Когато не се ремонтира, има участъци, където се чупят. 6 месеца тези некадърници спряха да я поддържат и ето какъв е резултатът. Тя беше предадена в идеален вид и перфектно състояние при предаване на властта. Има порои и дерета, където няма как да не бъде отнесена и това трябва да се ремонтира. Докато бях вицепремиер осигурих и средствата за ремонтиране на оградата.

Пари има, но има некадърници, които не си вършат работата. Не трябва да сме спокойни, защото армията е там по необходимост, за да подпомогне „Гранична полиция“. Тук е и мястото на президента, който не бива да бъде затворен в президентството и да гледа като Господ отгоре. Той трябваше да направи няколко телефонни разговори и дори срещи и с Ердоган, за да договори едни по-ефективни действия на турската гранична полиция. Тези процеси навремето бяха контролирани и регулирани. Президентът трябва да се намесва в такива случаи.

Президентът трябваше да се намеси и в кризата заради Пакета „Мобилност“. 5 години бяхме практически без президент. Той се показа, когато започнаха вълненията и реши, че може да бъде преизбран, използвайки енергията на уличните протести“, заяви той.

Той заяви, че категорично не иска повече правомощия на президента. „България трябва да бъде демократична парламентарна република. Стига сме си правили експерименти. Президентът е фактор, само когато той е личност. То се иска житейски опит, да си се борил, да имаш зад себе си биография. Аз съм бил в бизнеса, зад себе си имам успешни фирми. Бил съм в политиката, имам зад себе си повишени минимални пенсии, ограда.

Имам прокуден един от най-опасните фигури на прехода – Васил Божков, с неговите облъчвания на лотариите. Имам зад себе си прекъсване на шумовия терор на дискотеките със закон. Когато човек не постави своето его над своите цели, той постига нещата. Аз постигам неща. Искам да видя другите какво са постигнали“, заяви Симеонов.

„С опасността от влиянието на Турция съм се борил още от преди да влезем в политиката. Тази заплаха съществува и тази опасност се засили с промяната на Изборния кодекс, когато се даде възможност за разкриване на неограничен брой секции. Ако реши, ние можем да имам над 400 000 гласа в полза на онази турска партия от Турция. Винаги ме притеснява тази заплаха. Аз се боря с това“, добави Валери Симеонов.

„България не е фронтова държава, дай боже никога да не е. Имаме хибридна атака. Истината е, че България трябва да има своето категорично определено място в Северноатлантическия пакт, защото видяхме на какво е способна Русия с имперските ѝ амбиции. Ние трябва да сме заели своето твърдо място в този свят“, каза още той.

По темата за Северна Македония, Симеонов посочи, че България трябва да отстоява своя национален интерес и да отстоява на натиска. „ България трябва на първо място да защитава своите интереси и интересите на своя народ. Това е нашето кредо. Това, което беше намекнато от Радев, беше измяна на националните интереси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай