Цветеслава Гълъбова: Имаме нужда от лидери като Радев и Йотова

Със служебните правителства президентът показа, че хора от различни цветове могат да работят заедно

Цветеслава Гълъбова: Имаме нужда от лидери като Радев и Йотова | StandartNews.com

 

  • Със служебните правителства президентът показа, че хора от различни цветове могат да работят заедно
  • Ще работим за победа на първи тур
  • Дълбокото разделение в обществото ни е резултат от бедност и корупция на вселенско ниво
  • Ковид кризата се отрази най-тежко на малките ученици
  • Арогантният език стана запазена марка на политици от най-висок ранг
  • Заложените бомби от старата власт започват да гърмят

Д-р Цветеслава Гълъбова е председател на Инициативния комитет, издигнал за втори мандат Румен Радев и Илияна Йотова като президент и вицепрезидент на България. От 12 години тя е директор на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски". Завършва Медицинския университет в София през 1992 г. и УНСС през 2006 г. От декември 2014 г. е национален експерт по психиатрия на Българския лекарски съюз.

  • Ангажирах се с кампанията им, защото те са не само политици, но и държавници, казва д-р Цветеслава Гълъбова в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Д-р Гълъбова, председател сте на Инициативния комитет, издигнал Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент на България. Защо се ангажирахте с кампанията им?

- Ангажирах се с кампанията на г-н Радев и г-жа Йотова, защото им имам доверие - те са не само политици, но и държавници. Те изпълниха президентската институция със съдържание и смисъл, който й е отреден от Конституцията на България. През петте години на своя мандат те доказаха с работата си, че за тях клетвата, която са положили при встъпването си в длъжност, не е просто низ от думи и институционална и ритуална необходимост, а изпълняване на най-висшия човешки дълг - към род и Родина!Мога да добавя и една чисто човешка причина - те имат собствени видими професионални биографии, доказали са се в своите сфери на дейност, а са и много опитни политици, с балансирано поведение и рядък за нашата действителност богат и жив политически речник. Познават детайлно проблемите на хората, общуват активно с всички социални слоеве. Не на последно място са активни и на международната политическа сцена, където твърдо отстояват интересите на страната ни. Г-жа Йотова последователно работи по една изключително важна за налагането на България по света идея, а именно - създаването на Български културен център, чрез който да се популяризира многовековното ни културно наследство и съвременните ни достижения.

- По какво кампанията на Радев и Йотова ще се отличава от останалите и каква е Вашата роля в нея?

- Смятам, че ще се отличава по акцентите в нея, а именно - направеното от г-н Радев и г-жа Йотова през мандата им, както и посланията, отправени към нас - борба за справедливост, против корупцията, бедността и дълбокото социално разделение, категорично и безкомпромисно отстояване на демократичните ценности, грижа за всички българи и много по-добри бъднини за България. Всички кандидати твърдят това, но г-н Радев и г-жа Йотова с работата си през последните пет години го доказваха ежедневно. И на това ще наблегнем. Няма да ползваме компромати, но няма и да приемем необосновани нападки и ще ги опровергаваме цивилизовано и аргументирано.Моята роля в тази кампания е свързана със срещи и разговори с наши поддръжници, психологическа подкрепа в екипа, защото работата е много и отговорна и всичко друго, което се наложи и е по силите ми. Това правят и всички останали членове на инициативния комитет и щаба. Ние сме отбор и победата ще бъде на всички ни и за целия български народ! Президентът и вицепрезидентът доказаха, че са на всички!

- Бюлетината на Радев и Йотова е с № 6. Какъв знак е това?

- Силно положителен. У нас с това число означаваме най-високия успех на изпит.  По-важното е какви са хората зад това число. А те са хора и лидери. В тези трудни и смутни за България и света времена ние имаме нужда точно от лидери, които да бъдат до нас, да поемат отговорност за тежки решения в името на добруването на хората. Ето това са г-н Радев и г-жа Йотова.

- Кой от останалите кандидати виждате като най-сериозна конкуренция на Радев и Йотова?

- Изхождайки от политическата подкрепа на другите кандидати, а и от първите социологически проучвания, смятам, че подкрепеният от ГЕРБ тандем Герджиков-Митева е най-сериозният конкурент, макар и със значителна разлика след нашата двойка. Ще работим тази разлика да се увеличи и да се поздравим с победа още на първи тур.

- На политическия терен има нов играч - "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев. Социолози обявиха, че те вече са втора политическа сила. Какъв е Вашият коментар за този проект?

- Аз съм човек, който приема с достатъчна доза доверие всичко ново. Разбира се, винаги съм и критична и по български малко мнителна. Харесва ми изключително ведрият и открит поглед на Кирил Петков. В служебното правителство направиха доста и получиха одобрението на много хора, които са с най-различни политически пристрастия. Разбирам, че набират скорост и към тях се присъединяват доста хора, разочаровани от други политически сили и това е естествено. Всеки от нас има нужда да даде някому доверието си, всички се надяваме на нещо по-добро и е естествено при разочарование да търсим нови хора. Имаме нужда. Много от настоящите политици са вече изхабени, виждаме през годините да прескачат от партия в проект и обратното, да предават доверието ни. Съвсем естествено да направим нов избор. Няма място за сърдене и драми.

- След 45-ото и 46-ото НС обществото ни е разделено на почтени и непочтени, на промяна и статукво, на нови и стари, на големи и малки. Предстоящата тежка в икономически план зима ще задълбочи още повече линиите на противопоставяне. Какъв е професионалният Ви поглед върху обществено-политическата картина?

- Аз не смятам, че разделението е от месец април. Това е процес с дълбоки корени, не бива да се заблуждаваме, че всичко е било наред и изведнъж се е объркало. Виждаме колко бомби са заложени от предишната власт и те започват да гърмят. Ние бяхме и сме разделени на много бедни и малко много богати хора, ние имаме лошо здравеопазване, недобро образование, в демографска катастрофа сме и това не се е случило от април насам. Преди 15 години влязохме най-бедни ЕС и сега сме отново на последно място. Но за сметка на това първенци в непрестижни класации. А корупцията ни е на вселенско ниво. Ето тези разделителни линии не могат да се преодолеят с благи приказки и помиряване. Огън и вода не се събират. От изключителна важност според мен е политиците да анализират причините за това разделение, механизмите, по които се е развил този процес, за да можем да продължим напред. Това минава и през удовлетворяване чувството ни за справедливост, което е много тежко накърнено. А то е базисно за всеки човек. И ни е нужно.

- Как обяснявате езика на омразата, който сякаш стана обичаен за политиците ни?

- Това също е процес, детерминиран от много причини. Вече описах една част, свързани с дълбокото разделение на обществото ни. Друга съществена причина е, че агресивният тон, арогантността и използването на некнижовен български език, изпълнен с вулгаризми, даже и цинизми, стана запазена марка на политици от най-висок ранг, превърна се едва и не в билет за първа класа на живота. Този тон и речник бяха обилно отразявани от медиите, без критичността и игнорирането, които биха помогнали да се намали разпространението им.В това отношение аз виждам съществения принос на г-н Радев и г-жа Йотова - налагането на нов начин и изказ в политическото говорене - спокойно, макар и понякога емоционално, но винаги балансирано и подчертавам - на книжовен български език, което е уважение и към нас, и към опонентите им, и към родния ни език.

- Голямото предизвикателство е съставянето на правителство. Смятате ли, че партиите този път ще могат да преодолеят различията си?

- Мисля, че партийните лидери и ръководства най-после осъзнаха, че трябва да седнат на масата на преговорите и да съставят правителство. Това ще е една голяма крачка в политическото им израстване и ще покаже, че най-после са влезли в зрялата възраст, характеризираща се с обмисляне на алтернативи, разумни компромиси в името на една цел. Сигурна съм, че те усещат отлично настроенията на хората и ще се съобразят с тях. И да не забравяме, че г-н Радев с първото и второто си служебно правителство показа на практика, че хора от различни цветове на политическия спектър могат да работят заедно, че това не означава непременно безпринципни договорки и задкулисие. Този безценен политически опит трябва да се ползва от партиите, защото на България й е нужно редовно правителство, което е добре даже да изкара и целия си мандат. Ние имаме нужда от стабилност, но истинска, а не по отношение на корупция и беззаконие.

- Как се отрази ковид-кризата на психиката на българина? Какво в поведението му се промени?

- Ковид кризата се отрази и се отразява тежко - и по отношение на здравето - физическо и психическо, и по отношение на социално-икономическия му статус, и като нагласи към семейството и близките. Промените, които ни се случиха естествено доведоха и до промени в поведението ни - начин на живот, на работа, на общуване. Притеснително е, че много се увеличиха случаите на домашно насилие, употребата на алкохол и психоактивни вещества с всички произхождащи от това негативни последици.

- Научиха ли се хората да различават симптомите на психологични проблеми и да търсят професионална помощ, когато се налага?

- Да, определено има напредък в това отношение, но все още сме далеч от напредналите страни. Една от съществените причини за това е, че у нас психологичните консултации не се покриват от касата, а хората не могат да си позволят системно психологично консултиране и лечение. По-често прибягват до психиатър, защото той е медицински специалист и касата покрива амбулаторното лечение. Разбира се, че съществен принос в това да не прибягваме до специализирана помощ има и традиционното ни разбиране, че психичното здраве не е чак толкова важно, от психична болест не се умира и все още се предпочита помощ от приятели и отпускащи субстанции.

- Периодите на ковид-изолация, мерки, онлайн обучението се отразиха най-тежко на децата. Кои възрастови групи са най-застрашени и какъв съвет на родителите бихте дала?

- Всички групи са засегнати, като във всяка група тежестта се определя от различни фактори. Определено децата от предучилищна и ранна училищна възраст понасят много трудно тази криза, защото те са все още много малки и не могат да рационализират ситуацията. При по-големите пък има умора точно от рационализирането, тъй като те нямат кой знае какъв житейски опит. При всички се промени начина на живот и тази десоциализация им се отрази много сериозно, тъй като те са във възрастта, когато се изграждат социалните умения, а те искат общуване. Проблем е, че всичко това продължава вече почти две години, което е много дълъг период и психичните ни компенсаторни механизми се изчерпват.

- Какви са проблемите на държавната психиатрична болница, която управлявате. Помага ли Ви държавата?

- Проблемите са много, но с общите усилия на целия екип се справяме. Смятам, че държавата трябва да създава предпоставки тези проблеми да не съществуват, т.е. да има политика в сферата на психичното здраве, да създава стратегии, които ние - работещите в сферата, да осъществяваме така, че всички - и пациентите, и работещите в системата да бъдат удовлетворени. От 30 години, които са моят стаж в системата, това не се случва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай