ЦИК прости на Борисов. Не го наказа за агитация

Комисията не събра мнозинство, за да го санкционира за атака срещу Радев

ЦИК прости на Борисов. Не го наказа за агитация | StandartNews.com

Централната избирателна комисия прости на Бойко Борисов за откровената агитация днес, след като упражни правото си на вот, и не го глоби.

ВИЖ ОЩЕ: Адвокатка удари Борисов. Сезира ЦИК за нарушения

ЦИК отхвърли сигналите срещу лидера на ГЕРБ за агитация в изборния ден. Зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева съобщи, че към 18 ч. в комисията са постъпили общо 5 жалби и 77 сигнала.

25 от тях са за агитация от страна на Борисов.

Един от тях е на адвокат Емилия Недева, която е категорична, че след като ЦИК е проявила принципност и е решила да санкционира Кирил Петков в изборния ден на 14 ноември за обявяването на името на кандидат-президента, за когото е гласувал, "няма място за съмнение, че следва да приложи закона с цялата му строгост по отношение на много по-тежкото нарушение, допуснато от Бойко Борисов".

Днес лидерът на ГЕРБ открито говореше пред журналисти срещу Румен Радев.

„В ЦИК беше внесен проект за решение за установяване на нарушение, но не постигна необходимото мнозинство. Имаме доста подадени сигнали за публикуване на прогнозни резултати в интернет сайтове – при седем ЦИК установи нарушения“, допълни Матева.  

„За“ нарушение са гласували 9 члена на ЦИК, „против“ – 5. При такова съотношение няма необходимото мнозинство за взимане на решение.

Избирателната активност за страната на балотажа към 16 ч. е 24,12%, по данни на Централната избирателна комисия. Това са близо 1,6 млн. души, отишли до избирателните урни.

Тази активност е малко по-ниска в сравнение с вота на 14 ноември. Очаква се до края на деня избирателната активност да не надхвърли 40%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай