Социолог: Преднината на Радев не може да бъде наваксана на балотажа

По-ниската избирателна активност обаче може да е в полза на проф. Герджиков

Социолог: Преднината на Радев не може да бъде наваксана на балотажа | StandartNews.com

През юли партиите на промяната получиха 55% от гласовете. На тези избори сега същите партии взеха 54 на сто. Гласовете през юли са били 1,5 млн., а сега при по-ниска активност са 1,4 млн. За президент няма прегрупиране – Румен Радев е кандидатът на промяната. Това посочи социологът Юлий Павлов пред телевизия България он ер.

Той смята, че преднината на Радев не може да бъде наваксана на балотажа.

"Вероятността да не бъде преизбран е под 1% и при това само ако се издъни на дебата. Винаги този, който е печелил на първи тур, печели и втория. Още с издигането на кандидатурата на проф. Анастас Герджиков беше ясно. Няма аналог в световната практика да победиш одобряван президент с кандидат, издигнат в последния момент. Не става", категоричен бе Павлов.

Социологът Васил Тончев обаче изтъкна, че по-ниската избирателна активност може да е в полза на проф. Герджиков.

"Дори и при дебат няма как единият или другият да обедини хората от единия лагер да отидат в другия. Теоретично проф. Герджиков би могъл да има по-добър резултат, ако има по-ниска активност. Дебатът сам по себе си работи за това да се увеличи активността и би трябвало да носи повече позитиви на Радев, отколкото на проф. Герджиков", отбеляза Тончев.

Според Павлов четирите партии – "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", няма да рискуват да не съставят кабинет, защото иначе ще бъдат наказани от избирателите.

"Виждате какво се случи с партиите, които не успяха да направят кабинет. Всяка от тях понесе щети. Миналия път избирателите видяха най-много вина в ИТН, но и във всички останали, а сега ще бъде ясно кой се отказва. Който се откаже, в следващия парламент няма да го има", подчерта социологът.

Според Тончев е възможно да възникне напрежение между евентуалните коалиционни партньори, а препъникамък да са министерските постове.

"Сега мисля, че тръгват по правилния начин – първо да направят групи, дискусии и политики. И да го правят всички заедно, а не да се договарят поотделно. Но все пак: ще поживеем и ще видим", коментира социологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай