Радомир Чолаков: Без ГЕРБ не може да има работещо правителство

Проф. Анастас Герджиков има висок интелект, авторитет и мека, балансираща и умиротворяваща сила

Радомир Чолаков: Без ГЕРБ не може да има работещо правителство | StandartNews.com

 

  • Проф. Анастас Герджиков има висок интелект, авторитет и мека, балансираща и умиротворяваща сила
  • Полк. Невяна Митева е изключителна жена - миролюбива, родолюбива, добротворка, с чувство за отговорност
  • Арогантността на Кирил Петков и Асен Василев е смайваща
  • Някои партии сеят омраза, защото нямат собствен политически профил
  • Да привличаме туристи, разказвайки приказките за България модерно и увлекателно
  • Останалите партии трябва да ревизират поведението си, казва Радомир Чолаков, председател на Инициативния комитет за издигане на проф. Анастас Герджиков за президент на България в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Чолаков, след 45-ото и 46-ото НС обществото ни е разделено на почтени и непочтени, на промяна и статукво, на нови и стари, на големи и малки. Могат ли предстоящите парламентарни и президентски избори да заличат тези линии на противопоставяне?

- Боя се, че в хода на кампанията за парламентарните избори определени сили ще се опитат да задълбочат още повече разделителните линии, защото извън всяването на омраза и противопоставяне те нямат собствен политически профил. Тези, които се самоопределиха като "добрите" всъщност влязоха в образа на "лошите момчета," които обиждат, клеветят и истеризират. Те нямат друг избор, освен да поддържат този стил, докато се изчерпят. Поеха по един път на радикализация, в края на който или трябва да взривят обществото, или да се самовзривят. Алтернативите пред тях са само тези.Кампанията за избиране на президент може или да свали високия градус на обществено напрежение, или да го покачи още повече. Това зависи от поведението, което ще възприемат кандидатите за президент. Нямам съмнение, че поведението на проф. Анастас Герджиков ще е напълно коректно, но ако неговите опоненти продължат с досегашния си конфронтационен курс България не я чака нищо добро.

- Вие сте председател на Инициативния комитет, който издигна за президент ректора на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков. Защо Вие и защо се ангажирахте с кампанията му?

- Измежду всички други по-достойни и по-заслужили членове на инициативния комитет проф. Герджиков каза, че се е спрял на мен, едно защото се познаваме от много години и друго, защото съм юрист, а в един такъв комитет има доста административна работа. Предполагам и като жест на уважение към първата политическа сила, която обяви подкрепата си за него. Ангажирах се с удоволствие, защото освен, че високо оценявам професионалните постижения на проф. Герджиков, аз виждам в него и всички онези качества, които бих искал да притежава държавният глава на България, като висок интелект, авторитет и мека, балансираща и умиротворяваща сила. Нямам никакви колебания, че той - проф. Анастас Герджиков, ще бъде чудесен президент на България.

- Ако проф. Герджиков като ректор на най-старото висше учебно заведение в България е добре познат на обществото, то за кандидатката за вицепрезидент полк. Невяна Митева се знае по-малко. Бихте ли я представил?

- Радвам се, че в следващите седмици всички ще могат да се запознаят с тази изключителна жена, която, според мен, е истинска находка за нашия обществен живот. Майка на три деца, спортистка с олимпийски постижения, офицер от българската армия с изумителен списък от социални и други граждански инициативи зад гърба си, с международно признание от най-високите нива в нейните професионални кръгове. Нека всички се запитат дали точно Невяна Митева не е жената, която бихме искали да представим като образ на българката пред света? Такава, каквато самата тя определя себе си: миролюбива, родолюбива, добротворка, с чувство за отговорност. И, да добавя, един много скромен човек.

- По какво кампанията на проф. Герджиков и полк. Митева ще се отличава от останалите и каква е Вашата роля в нея като председател на Инициативния комитет?

- Проф. Герджиков и г-жа Митева много ясно декларираха, че тяхната кампания ще е позитивна и конструктивна. Както приляга на кандидати за президент и вицепрезидент на републиката. Кампанията ще се ръководи от щаб на кандидат-президентската двойка, който е различен от инициативния комитет. Членовете на инициативния комитет ще подкрепят кампанията с авторитета си и с публичните позиции, които ще заемат, но оперативната работа ще се движи от екип на проф. Герджиков и г-жа Митева.

- Ясно е, че основният конкурент на проф. Герджиков е сегашният президент Румен Радев. Какъв обаче е Вашият коментар за сочения от социолозите като трети силен претендент - Лозан Панов?

- Заявихме, че няма да коментираме другите кандидати. Единственото, което бих си позволил да препоръчам, е да преценим кой би бил онзи български президент, с когото държавните глави на другите държави биха могли да разменят мисли по хуманитарни теми и въпроси, далеч надхвърлящи дипломатическия протокол? Какво послание искаме да отправим към света чрез личността на нашия президент? От отговора на тези въпроси зависи оценката на един или друг от кандидатите. Защото президентът, веднъж избран, започва да олицетворява държавата ни пред света. Не бива нито за миг да забравяме това.

- На политическия терен има нов играч - "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев. Социолози обявиха, че те вече са втора политическа сила. Какъв е Вашият коментар за този проект?

- Арогантността на тези двама души е смайваща! По начало от политиците не се очаква да са скромни, но толкова арогантни хора досега не сме виждали! Те ще определят кой е почтен и кой е непочтен? Те ще ни издават сертификати за почтеност? Те ще ни поставят условия? На нас, които никога не сме нарушавали конституцията и не сме подписвали декларации с невярно съдържание? На хора, които имат по-добри дипломи от тях и в пъти по-голям управленски и политически опит? Как е възможно такова безочие! Мисля, че много хора започват да се чувстват лично засегнати. В Америка може и да минава за нормално да се биеш в гърдите и да се фукаш колко си велик, без това да е доказано, но в Европа и особено в България не е! Тези номера тук не минават. Да не кажа, че вече започват да предизвикват присмех.

- В последните два парламента ГЕРБ демонстративно бе поставена в изолация с твърдението, че е против съдебна реформа. Каква е позицията на партията по тази тема?

- Няма партия, която да има повече опит с провеждането на реформи в съдебната система от ГЕРБ. За съжаление колегите от т.нар. "протестни партии" решиха да не искат съдействие, прецениха, че могат да налагат на парламента реформи от позиция на силата и стана едно голямо нищо. А, ако бяха поискали съдействие щяха да го получат. Съдействие за истински дълбочинни промени в материалните и в процесуалните закони, които да доведат до съществено подобряване на правораздаването. Те, обаче, искаха само да сменят състава на ВСС, да назначат там "свои хора", с които да сменят силово главния прокурор и да сложат свой човек. Поне в моята представа правовата държава не работи така.

- Голямото предизвикателство след изборите е съставянето на правителство. На какви компромиси е готова ГЕРБ, ако спечели изборите и на кои партии би предложила партньорство?

- Втората част на въпроса е извън моята компетентност, но нещото, на което всички бяха свидетели е, че без ГЕРБ не можа да бъде съставено правителство. Предполагам, че и в следващия парламент ще е така. Предизвикателството е за останалите партии, които трябва да ревизират досегашното си поведение спрямо ГЕРБ, което не им донесе нищо добро, и да се подготвят за конструктивни разговори. Както подобава между колеги парламентаристи.

- Два мандата бяхте депутат от Пловдив. Кои са проблемите на региона, които се нуждаят от спешно решение?

- Слава Богу, през последните 10 години Пловдив се развива толкова добре, че едва ли може да се говори за спешни проблеми. Ако има някакви, то те са обичайните проблеми на всеки европейски град с нарастващо благосъстояние - училища, детски градини, паркиране, околовръстно. Някои важни инфраструктурни проекти вероятно ще се забавят, но така е в цялата страна. Служебното правителство не е в състояние да освободи един заседнал кораб, та какво остава да направи нещо значимо за Пловдив, или за когото и да е. Градът спокойно може да изчака по-добрите времена, когато в София ще има правителство, с което ще може да се разговаря нормално.

- Пловдив е един от най-древните градове в Европа. Как културно-историческият туризъм може да се превърне във водещ отрасъл не само за региона, но и за цялата страна?

- Статутът на Европейска столица на културата окончателно утвърди Пловдив като едно от най-значимите културни средища в света. През тази година по данни на общината в града са дошли повече туристи отколкото през 2019 г. Това е капитал, който се развива и надгражда. Вестник "Стандарт" полага огромни усилия за популяризиране на нашето културно наследство и това му прави чест. Знам, че и вие споделяте виждането, че съвременните туристи, може би и под въздействието на медийната култура, искат нещо повече от това да посещават музеи или обекти. Те искат да им бъдат разказвани истории, ако щете да слушат приказки. На базата на нашето богато наследство трябва да формулираме онези наши, български истории, които ще заинтригуват света. Само Пловдив има поне няколко такива истории за разказване. Ще се радвам ако през следващите години, с помощта на медиите, тези приказки за Пловдив и България бъдат формулирани и разказани по подходящ, модерен и увлекателен начин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай