Радев пак президент. Какво очаква България?

Повишава се шансът за мнозинство и редовно правителство

Радев пак президент. Какво очаква България? | StandartNews.com

С категоричната победа на Румен Радев на балотажа, изборните въпросителни за годината изчезнаха. Накъде обаче ще поеме България с втория мандат на президента?

Убедителният резултат на Радев има две значения, твърди социологът Юрий Асланов. Според него това ще повиши шанса за мнозинство и редовно правителство. Освен това ще зареди с гориво идеята за промяна. Нещо повече – той продължава да вдъхна надежда на цяло поколение, което очаква промяна в политиката.

Ако Радев успее да избабува правителството, най-после тази революция, която започна с протестите през лятото на миналата година, ще свърши, твърди социологът Андрей Райчев. Според него е важно сега фокусът да е върху разрешаването на поредицата от кризи и най-вече върху социалната криза.

В първото си изказване Радев също бе категоричен, че очаква стабилно мнозинство да застане зад редовно правителство.

В политиката все по-често млади хора ще излизат на сцената. В този смисъл партиите, които са заложили на младите, особено в парламента, ще имат превес.

Новото поколение вече диктува политическата мода, твърди Асланов.

Преизбирането на Радев ще доведе и по-добро взаимоотношение с изпълнителната власт, нещо, което беше дефицит и един от факторите за политическата криза, смятат социолозите.

Според Антоний Гълъбов обаче продължава да съществува опасността да има свръхцентрализация на демокрацията, което най-вероятно ще бъде основният коз в атаката на ГЕРБ занапред.

За ГЕРБ преизбирането на Радев означава, че партията на Борисов категорично остава в опозиция. Ще заложат отново на негативния тон и на разделението на нацията, заявиха социолозите.

Това се потвърди и от изказването на бившия външен министър Екатерина Захариева, която заяви, че днешният избор означава, че България е изпуснала шанса да избере достоен президент.

Изборът на Радев ще донесе нови трусове в БСП. Нинова окончателно изгуби, категорични за социолозите.

Нинова очакваше, че с приличен резултат на изборите и с победа на Радев, ще бъде новият балансьор в политиката, но това не се случи, коментира Андрей Райчев. Затова в новата обстановка на нея и остава да се приспособи и да участва в създаването на правителство, добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай