Нови данни! Ето кой не влиза в парламента

Ще има балотаж в битката за президент

Нови данни! Ето кой не влиза в парламента | StandartNews.com

Около 58% избирателна активност се очаква на изборите в неделя. Това показва проучване на "Маркет линкс", проведено сред 1112 души между 2 и 7 ноември.

Социологът Добромир Живков заяви пред bTV, че влиянието на COVID кризата върху електоралните нагласи може да се види в около 6%, които са ги променили по отношение на президентския вот.

Очакванията на социолозите са, че президентските избори вероятно ще се решат на втори тур.

Румен Радев събира подкрепа от 46,7%, като това е разлика от над 20 пункта пред втория - подкрепения от ГЕРБ-СДС Анастас Герджиков, който получава 25,6%. Кандидатът на ДПС Мустафа Карадйъ пък е трети с 10,3% подкрепа, а Лозан Панов получава 7,7% от гласовете.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов събира 2,6% подкрепа от гласуващите, а певицата Луна Йорданова е шеста по резултат с около 1,3%.

По отношение на парламентарния вот ГЕРБ-СДС (23%) се очертава като категоричен победител.

Той изрази мнение, че при "Продължаваме промяната" (16,3%) има отражение казусът с гражданството на Кирил Петков, но се очаква и да има промяна на резултата с два-три процента нагоре или надолу при вота в неделя.

Относно БСП (12,1%) според Живков няма значителна промяна на резултата от юли, а ДПС (11,2%) имат ръст за сметка вероятно на кандидатурата за президент на Мустафа Карадайъ. Следва ДБ с 10,5%, а ИТН остава едва на шеста позиция с 9,7%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай