Надежда Йорданова: Корупцията е отрова, поразява човешките права

В Европа има действащи антикорупционни стандарти

Надежда Йорданова: Корупцията е отрова, поразява човешките права | StandartNews.com
  • Пряката конституционна жалба означава повече права и повече власт на хората
  • Най-големият проблем е, че не се разследват кюлчетата и пачките евро в премиерската спалня
  • Трябва за затворим законовите вратички, които водят до злоупотреби с ин хаус процедурите
  • В Европа има действащи антикорупционни стандарти

По темата корупция и независима правораздавателна система разговаряме с Надежда Йорданова, четвърта в листата на "Демократична България" в 23 МИР и преференция 104. Тя е юрист с експертиза в областта на административното и търговското право, обществените поръчки и проекти, финансирани от ЕС и международни организации. Каузата, за която тя работи от над 15 години е България да има модерна публична администрация, в услуга на гражданите. Тя вярва, че обществото ни има нужда от надеждни и устойчиви институции, за да просперира. Била е началник на политическия кабинет на Христо Иванов в Министерството на правосъдието (2014 - 2015 г.). През 2021 г. е избрана за народен представител в 45-ото, а след това и в 46-ото Народно събрание, където е зам.-председател на парламентарната група на ДБ, оглавява временната комисия "Магнитски" и е зам.-председател на Комисията по конституционни и правни въпроси.

  • Моята мисия е модерна администрация в полза на гражданите, казва кандидат-депутатът на "Демократична България" в 23 МИР - София Надежда Йорданова в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-жо Йорданова, Вие сте непримирим борец за независимо правосъдие и срещу корупцията във всичките й нива и проявления. Кой е най-големият корупционен проблем на България?

- За мен слонът в стаята, най-очевидният проблем, който някак си се замита и към днешна дата, това е, че не се разследват кюлчетата и пачките евро в премиерската спалня. Отказът за разследване на едно толкова съществено обстоятелство води до последващи действия или бездействия, зависи от гледната точка.Най-пресният пример, който ще дам опитът на бизнесмена Георги Гергов да завладее окончателно Пловдивския панаир чрез апортиране на акциите на община Варна в дружество на бившия областен лидер на БСП в Пловдив. Предложението за апорт на акциите на Община Варна в "Международен панаир Пловдив" АД е на кмета Иван Портних (от ГЕРБ). Така той погазва решение на Варненския общински съвет от 2017 г. акциите от Панаира да бъдат подарени на държавата. Ако те бяха прехвърлени на "Пълдин Туристинвест" АД, дружеството щеше да стане собственик на 79.3% от "Международен панаир Пловдив" АД - дял, осигуряващ му квалифицирано мнозинство при вземането на решения. А "Пълдин Туринвест" АД се владее от Георги Гергов, който чрез други дружества притежава над 2/3 от капитала. Благодарение на общинските съветници на "Демократична България" от Пловдив и Варна, които адресираха медиите и институциите за заплахата Панаирът по задкулисен начин изцяло да попадне под контрола на Гергов, опасността засега бе предотвратена, като въпросът не бе включен за разглеждане от общинския съвет във Варна. Но този случай е показателен за размаха на машинациите в една оплетена от политико-олигархични мрежи държава. Свидетели сме на низ от корупционни проблеми, които прокуратурата отказва да разследва.

- Какво е решението? Въвеждането на общи антикорупционни стандарти на европейско ниво ще помогне ли?

- Първо трябва ние в България да си свършим нашата работа и да подпомогнем тази на европейските прокурори. В Европа има действащи антикорупционни стандарти. Европа ясно ни казва, че докато не решим въпроса с независимостта на съда и още повече с безконтролната и безотчетна власт на главния прокурор, средства от този План за възстановяване и развитие няма да получим.Нека да си припомним дебата в Европейския парламент по санкциите "Магнитски". Там много ясно се атакува Европейската комисия за твърде мекия тон спрямо България. Да не говорим и за позицията на Европейската народна партия, която твърде дълго търпя Борисов.

- Очаква се европейски вариант на закона "Магнитски", но това не касае ли повече човешките права, отколкото корупцията?

- От гледна точка на човешките права корупцията е една от отровите, които пряко ги засяга. Аз не бих подценявала това обстоятелство. "Магнитски" на европейско ниво е важен дисциплиниращ инструмент, защото тогава ДПС, например, ще спре да се крие зад регламенти, на които се позовава неадекватно.До голяма степен успешната борба с корупцията изисква безкомпромисно спазване на закона и много ясна воля, че няма да има заобикаляне и замитане под килима.

- Говорейки за корупция, на дневен ред е и въпросът с недекларирани имоти в чужбина на политиците, каква е вашата позиция?

- Основното, което трябва да се направи е да се спазва законът и да се следи за това безкомпромисно. Както се установява, това не се прави!Комисията, която отговаря по тези въпроси трябва да извършва систематични проверки и да има реален механизъм за носене на отговорност. От месеци насам обществото знае, че има едни мистични 38 лица, които не са декларирали своите имоти в чужбина. От досиетата "Пандора" излизат и други. Това не разследване, това похлупване с мълчание на проблемите и резултатите трябва да спре незабавно.Един от механизмите, който "Демократична България" предлага, е отделяне на две различни функции. Едната - за установяване на конфликт на интереси, тяхното санкциониране и проследяване на съответствието на санкционираните имущества. В друг орган трябва да остане втората функция - отнемането на незаконно придобитото имущество. "Демократична България" е подготвила законопроект за това. В настоящия си вид Антикорупционната комисия, особено във функцията си за отнемане на незаконно придобитото имущество, служи като бухалка на властта. По данните от 2020 г., от предявените искания за санкция са уважени искове за 12 милиона лева, но други 7,5 млн. са отхвърлени. Това прави повече от 38%. В същото време комисията е наложила обезпечения за 3 милиарда лева. Това означава връзване на ръцете на бизнеса. При съдебни дела, които продължават по около 5 години, това го обрича на търговска смърт.Ще се върна отново на установяването на съответствието на декларирането имуществото и установяването на конфликт на интереси. В света има действащи модели за автоматично установяване. Процесът може да бъде автоматизиран максимално и да освободи човешки ресурс за други дейности.

- Обществени поръчки в този си вид са генератор на корупция, Вие как ще се справите с това?

- Трябва да довършим системата за електронно възлагане на обществените поръчки и да отворим данните в Регистъра за обществените поръчки. Досиетата на обществените поръчки също трябва да бъдат отворени повече назад във времето и, разбира се, трябва незабавно да бъдат затворени законовите вратички, които водят до злоупотреби с ин хаус процедурите. Трябва да направим невъзможна схемата "автомагистрали" и да направим връзката между процедура и контрол по изпълнението. Да затворим черните каси на изпълнителите, защото именно те правят възможна и корупцията.

- От какво зависи подобряването на бизнес среда в България?

- "Демократична България" има най-ясен и категоричен отговор за добра бизнес среда: намаляване на административната тежест и въвеждане на реално електронно управление. Необходима е бърза и радикална модернизация, която да намали броя на документите и чрез въвеждане на дигитализация да намали корупцията. Моята мисия, за която работя от над 15 години, е България да има модерна публична администрация, в услуга на гражданите.  

- Когато говорим за управление в полза на гражданите, подкрепяте ли всяко физическо лице да може да подава пряка конституционна жалба?

- Да, това означава повече права, повече власт на гражданите. В нашите предложения за изменение на Конституцията, освен за главния прокурор, сме записали всеки съд в България да може да сезира Конституционния съд, когато има съмнение, че определен закон е противоконституционен. Ще дам пример: ако ти отнемат земята без да платят, за да построят магистрала и ти тръгнеш да съдиш държавата, ще ти отнеме 5 години, докато първият и вторият съд да прилага този закон и чак тогава евентуално ще стигнеш до Върховния касационен съд, който евентуално да пита Конституционния съд дали това засяга твоите конституционни права, гарантирани от Конституцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай