Мустафа Карадайъ пред "Стандарт": Днес ДПС отново прави история

Голямата ми кауза е постигане на средните европейски стандарти на живот тук и сега

Мустафа Карадайъ пред "Стандарт": Днес ДПС отново прави история | StandartNews.com
  • Културното ни наследство е посланик на Родината ни, ресурс, който може да носи поминък
  • Голямата ми кауза е постигане на средните европейски стандарти на живот тук и сега
  • Щом Америка може два пъти да избера Барак Хюсеин Обама за президент, защо България да не избере Мустафа и Искра
  • Безплатна и достъпна детска градина за всяко дете у нас
  • Ще отворим трудния и горчив разговор защо младите избягаха
  • Дошло е време за нов етап от българската демокрация - да избираме като в модерните държави по качествата, казва Мустафа Карадайъ в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

- Г-н Карадайъ, ДПС направи много амбициозна предизборна кампания. Обиколи цялата страна. Каква е равносметката Ви?

- Направихме най-българската кампания. Откровена и смислена, изцяло позитивна. Показахме каква трябва да е президентската институция, какъв трябва да е българският президент.

- Бихте ли очертал образа му?

- На първо място той трябва да е обединител на нацията и гарант за спазването на Конституцията и законите в страната. Видяхме и изпитахме на гърба си като държава и нация какво става, когато държавният глава чертае разделителни линии и нарушава Конституцията, когато загърбва държавността и влиза в полето на окопните партийни войни. Резултатът е криза на държавността, криза на демокрацията.

- Как се излиза от толкова дълбока политическа криза?

- Кризата на демокрацията се лекува с повече демокрация. Кризата на държавността - с повече държавност. И аз, и г-жа Искра Михайлова, нашият кандидат за вицепрезидент, повече от 30 години правим политика, изповядвайки философията, дадена ни от създателя на ДПС, почетния председател д-р Ахмед Доган - философията на заедността. Различните да бъдем заедно. Всеки да отстоява своята идентичност, ако е необходимо да помагаме на различния да отстоява своята идентичност, но да бъдем заедно. И заедно да градим общото ни настояще и общото ни бъдеще в нашата Родина България.Още в зората на демокрацията, когато раните ни от опитите за насилствена асимилация, от отнетите имена и вяра, не бяха зараснали, д-р Доган ни научи, че реваншизмът ражда реваншизъм. Тогава той сложи в едната ни ръка бюлетината, а в друга - националния трибагреник, който ни обединява като нация. Оттогава до днес ДПС така прави политика - обединявайки.

- Започнахте кампанията си от сърцето на Европа - от Брюксел. Защо?

- Защото на нас Европа не ни е нито началник, нито мащеха. Ние сме част от Европа. Подкрепата, която получих от европейските комисари, евродепутатите, седмината премиери либерали, от председателя на Съвета на Европа Шарл Мишел, както пълната подкрепа на депесарите от цялата страна, ми дадоха увереността и самочувствието да се кандидатирам за президент.Ние, ДПС, участваме в определянето на политиките за целия Европейски съюз, във вземането на най-важните решения. Президентът на АЛДЕ Илхан Кючюк е от ДПС, президентът на младите либерали Антоанета Асенова е от ДПС. Най-успешният евродепутат на България е Искра Михайлова, два пъти избирана за зам.-председател на групата "Обнови Европа", а в предния Европарламент два пъти избирана за председател на регионалната комисия. За общата европейска селскостопанска политика отговаря Атидже Вели, единствена от българските евродепутати с пълноправен глас в земеделската комисия.

- Защо представителите на ДПС са високо ценени в Европа, а у нас политически партии все още заклеймяват Движението?

- Политически лицемери, които в Брюксел гласуват едни решения, а в българския парламент точно обратните, чертаят фалшив образ на ДПС. Защото ние сме знаещи и можещи. Еднакви и в Брюксел, и в София, и в Борино.

- Многократно казахте, че е дошло времето за нов етап от развитието на демокрацията в България. В какво се изразява той?

- Брюксел не търси поводи за различия, омраза, разделение и червени линии. Брюксел търси знаещите, можещите и идейните хора, които ще задават цел, посока и приоритети. Това е модерния свят. Към него се стремим. Към модерната демокрация на Америка. В нея няма значение как се казваш, коя е родината или прародината ти, от какъв етнос си, каква религия изповядваш. Има значение какви качества имаш, какво умееш, какви решения предлагаш, с какво искаш и можеш да си полезен на обществото, на държавата си.

- Готова ли е България за президент Мустафа Карадайъ?

- Щом Америка сбъдна мечтата на Мартин Лутер Кинг и два пъти избра Барак Хюсеин Обама за президент, щом модерната демокрация на Великобритания избра Садик Хан от пакистански произход за кмет на Лондон, а модерната демокрация в Нидерландия избра емигранта от Мароко Ахмед за кмет на Ротердам, защо България да не избере Мустафа и Искра за президент и вицепрезидент?  Хората от пълните площади в страната, които ни подкрепят не са ли българското общество? Ние не сме ли българското общество? Ние сме готови. България е готова. България иска да бъде модерна, българските граждани искат да бъдат модерни европейски граждани. Днес на мода е единството, не разделението.

- ДПС определи решението да издигне своя кандидат-президентска двойка като историческо. Какъв знак дава Движението?

- 32 години ние задаваме посоката на България и показваме пътя. Преди 32 години се изправихме срещу тоталитарния режим и отворихме вратата за демокрацията в България. Затова имаме дълг да я пазим, отговорност да защитаваме правата и свободите в България. Но заедно с това да сочим и правилната посока за развитие на България. Така, както преди 30 години ДПС в лицето на д-р Доган посочи посоката за развитие на нашата Родина - членството в ЕС, и пътя, по който това да се осъществи - членството в НАТО.По времето, когато ДПС бе във властта, България стана член на НАТО, член на ЕС, инвестициите бяха милиардни, нетният дълг почти нулев. През последните 12 години обаче, когато имаше едно безцелно пребиваване във властта, България загуби цел и посока, натрупа нов нетен дълг 20 млрд. лв. и продължава да трупа. Затова днес отново е дошло време да правим история. Да зададем отново посоката за развитие. А тя е към новите, модерни демокрации в обединена Европа, в Америка и в света.

- Мнозина твърдят, че президентската институция няма достатъчно правомощия. Така ли е?

- Напротив. Мъдри са били авторите на Конституцията ни. Те много ясно са посочили мястото и ролята на президентската институция, изпълнили са я със съдържание. Тя е полето, на което партиите със своите различни идеологии, програми и ценности трябва да намират общи решения по националните цели и приоритети. Президентската институция има огромна роля във време на кризи. Две години имаме Ковид-криза, а органът по Конституция - Консултативният съвет по национална сигурност не се е събрал нито веднъж. Имаме енергийна криза, а България няма стратегия и не знае какво ще прави след една или 5 години. Затова аз ще създам Съвет по енергетика към Президентството, който да начертае стратегия за излизане от разрастващата се енергийна криза.Диалогът между партиите, институциите, общините, бизнесът, научните среди за обединение около изработването на национални стратегии за преодоляване на демографската криза, за развитие на здравеопазването, образованието, земеделието също е част от ролята на президента и аз ще инициирам това. Държавният глава е призван да генерира национално-обединяващи каузи.  

- Кои са каузите, които предлагате?

- Ние не сме абонирани за последните места на всички европейски икономически класации. Не можем да завещаем на децата и внуците си дъното на Европа. Затова голямата ми кауза е постигането на средните европейски стандарти на живот тук и сега, не някога в необозримото бъдеще. Още през 2016 г. ДПС изведе основните приоритети - чиста храна, чиста вода, чист въздух, чиста енергия - зелена икономика, високи технологии и участие на свободните и активни граждани в политическите процеси. Година по-късно на база тези приоритети създадохме програмата за ускорено икономическо развитие. Отнасяха се с насмешка към нея, но през 2020 г. тези приоритети станаха приоритети на целия Европейски съюз. Те са пътят, по който ще достигнем средните европейски доходи още за нашето поколение.

- За преодоляването на демографската криза какво предлагате?

- Нужна ни е стратегия и план за решаването на този проблем. Преодоляването му е голямата кауза на нашия вицепрезидент Искра Михайлова, която, уверявам ви, ще има и силата, и смелостта да отвори трудния и горчив разговор защо допуснахме децата ни да търсят препитание в чужбина.Първата стъпка, която предлагаме е безплатна и достъпна детска градина за всяко дете в България. Можем да го постигнем. Нашите деца трябва от най-ранна възраст да се образоват и социализират. И да се възпитават в любов и дълг към нашата Родина България. Не случайно с г-жа Михайлова предлагаме още една кауза - българският трибагреник да се вее над всяка забавачка, училище, университет, обществена сграда, над всеки дом.

- Поставихте специален акцент в кампанията си върху опазването и популяризирането на културно-историческото наследство в България. Какви са целите Ви?

- Ще работим така, че българското културно-историческо наследство да стане част от европейското и световното културно наследство. Искаме да видим Асенова крепост, Плиска и Преслав, Баба Вида, варненското злато, Кабиле на европейската културна карта. Модерният европеец да се чувства длъжен да дойде в България, за да разбере, че европейският път на страната ни е начертан още от цар Иван Асен тт. Да се докосне до наследството на тракийските царе в Долината на тракийските владетели, но и да влезе в Томбул джамия. Многообразието на културното наследство на България е ресурс, който може да носи поминък. Но то е и посланик на България. Нека модерният европеец да посети Столицата на толерантността Кърджали и Столицата на заедността Белица. Със сигурност ще пренесе у дома си късче от България.

- До вота на 14 ноември остават броени часове. Какво бихте казал на хората?

- Да бъдем смели и решителни, да бъдем отговорни, да бъдем европейци, да бъдем модерни. Днес заедно правим история. Нека заедно поемем по новия път на модерна България.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай