Математик с тревожна прогноза за изборите

Нужно е пълно преброяване на контролните разписки, категоричен е проф. Михаил Константинов

Математик с тревожна прогноза за изборите | StandartNews.com

"Физически няма друг начин да се провери дали в машината правилно е записан вотът на хората освен преброяване на контролните разписки", това каза в "Деня на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS математикът проф. Михаил Константинов.

Той добави, че е важно какво е записано в паметта на машината, след като се види паметта и се преброят разписките, тогава може да се каже дали правилно е отчетен вота.

За него, понеже доверието в изборния процес е определящ, е нужно да се дадат всички гаранции, че гласът на избирателите е записан правилно.

Относно проверката на ЦИК на 1343 секции от миналите избори, Константинов смята, че от комисията са сгрешили, че не са я публикували, за да се види резултатът от всички.

Професор Константинов смята, че скоро българите ще разберат защо никъде в Европа не се правят избори с машини.

Според него вече има българи, които са лишени от правото си на вот заради машините.

"Страхувам се от ниска избирателна активност, от лоша епидемиологична обстановка, от победител на президентските избори в първи тур с малка разлика и балотаж с близки резултати", каза още проф. Михаил Константинов

За казуса с гражданството на Кирил Петков той смята, че президентът Радев е проявил престъпна небрежност при назначаването му за министър заради двойното гражданство.

Според него след изборите трябва да се прекрати изолацията на определени партии и всички да си подадат ръка в тази критична ситуация, в която се намира държавата и света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай