Христо Иванов: Трябва излекуваме българската държавност

България може да бъде амбициозна, горда страна, каза съпредседателят на Демократична България

Христо Иванов: Трябва излекуваме българската държавност | StandartNews.com

Политическата криза е израз на дълбока системна криза на българската държавност, защото е заразена от системна корупция, заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов в предаването “Панорама” по БНТ.

 “България може да бъде амбициозна, горда страна, в която държавата помага на хората и работи за тях, но трябва да излекуваме българската държавност, да спрем корупцията и несправедливостта. Трябва да осигурим прилагането на закона еднакво за всички. Можем да го направим. Ще бъде по-трудно, отколкото си мислим, и в същото време много по-лесно, отколкото се страхуваме, защото това е нашата страна”, каза Иванов.

Съпредседателят на “Демократична България” смята, че правителство трябва да има, но не какво да е, а такова, което ще донесе промяна. Според него ГЕРБ и ДПС обричат избирателите си на политическа изолация.

В коментар за пандемията от Covid-19 Христо Иванов припомни, че още миналата есен “Демократична България” настояваше за информационна кампания и амбициозен план за ваксинация, но предложението беше отхвърлено.

“Единственото дългосрочно решение, с което разполагаме и което може наистина да започне да решава този тежък проблем, е ваксинирането . Ние трябва доброволно, убедено и информирано да го правим. Covid няма да изчезне просто така, както се появи”, каза той.

Иванов изтъкна, че освен съдебната реформа, сред приоритетите на “Демократична България” е и дигитализацията и модернизацията на страната.

“Тази тема ни преследва, защото така и не си направихме съдебната реформа и има хора в България, които са абсолютно недосегаеми за правосъдието. В последния доклад на държавния департамент за инвестиционната привлекателност на България думата “корупция” се споменава 24 пъти. Темата за съдебната реформа сама се връща в нашия живот”, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай