Хамид Хамид: С кандидатурата на Карадайъ казваме: Единство на нация

Програмата на ДПС за ускорено икономическо развитие ще повиши доходите до средноевропейските

Хамид Хамид: С кандидатурата на Карадайъ казваме: Единство на нация | StandartNews.com

 

  • Моделът "Капитал" е ясно отражение на фасадната демокрация и задкулисното управление
  • Проектът "Шугър фейс" отвън е захаросан, а отвътре червив от икономическите интереси на кръга "Капитал"
  • Ще възродим историческите паметници на Шумен и региона
  • Програмата на ДПС за ускорено икономическо развитие ще повиши доходите до средноевропейските
  • Борисов и Радев са двете лица на една и съща монета, категоричен е Хамид Хамид, член на ЦОБ на ДПС, кандидат за народен представител от Шумен в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Хамид, за първи път ДПС издига собствена кандидатура за президент - председателя на Движението Мустафа Карадайъ. Какъв знак е това?

- Повече от 30 години ДПС е гарант за правата и свободите на българските граждани като неизменно отстоява принципите, залегнали в устава й. През последните месеци сме свидетели на действия, провокиращи разделение, омраза и тежък популизъм в обществения и политическия живот. Всичко това обуславя необходимостта от президентска кандидатура, която да води политика на единение, диалог и взаимно уважение между политическите фигури, а също така и между представителите на държавните институции.С издигането на нашата кандидат-президентска двойка - Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова, ние от ДПС правим заявка за именно такава президентска институция, която да обедини обществото в името на постигане на стратегическите цели на държавата и в това число да инициира дефинирането на актуални такива. Трябва да се сложи край на политиката на юмрука и разделението.

- Кандидатът за президент Мустафа Карадайъ постави акцент върху нова национална цел, а именно - достигането на средноевропейските доходи. Каква е добавената стойност, която ДПС носи за постигането й?

- Вече 4 години ДПС настоява за приемане на конкретна програма за ускорено развитие на страната. Докато страните от Централна и източна Европа предприемат такива мерки,  няколко български правителства се лутаха в мъглявината на популизма и нищоправенето. Загубихме ценно политическо време за въвеждане на икономически мерки, които да дадат бърз тласък на развитието на българската икономика.Смятаме, че икономическата програма на ДПС е най-адекватна на европейската политика за икономическо развитие и би допринесла за ускорено развитие. Ще доведе и до покачване на доходите, така че да достигнат нивото на средноевропейските. ДПС разполага с необходимия политически и експертен капацитет да реализира програмата си.

- Сред основните послания на ДПС в започналата вече кампания е край на омразата, разделението и противопоставянето. От къде тръгват разделителните линии в обществото ни и как може да бъде постигнато обединение?

- Още преди две години поискаме оставките и на Румен Радев и на тогавашния премиер Борисов. Тяхното остро противопоставяне на междуличностна основа доведе до ескалиране на противопоставянето между различни институции и политици. Създаде се хаос, който доведе до пълно блокиране на взаимодействието между властите и функционирането на демокрацията като цяло. Свидетели сме на развитието на този хаос. Като негово следствие е и политическата криза, в която се намираме в момента.Борисов и Радев са двете лица на една и съща монета и на модела им трябва да се сложи край.

- Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев заяви, че трябва да бъде разграден моделът Борисов-Радев, в основата на който стои кръга "Капитал". Защо този тип модел подронва демокрацията и я превръща във фасадна?  

- Моделът Радев-Борисов, а по точно казано моделът "Капитал" е ясно отражение на фасадната демокрация и управление на задкулисието. ГЕРБ бе създаден от този олигархичен кръг "Капитал" и според признанието на самия Борисов, във всеки негов кабинет кръгът на Прокопиев е получавал сериозен брой министри в най-ключовите министерства и е управлявал страната без да се явява и печели избори. Именно затова този вид демокрация се нарича фасадна. Използва партии и политици, които са спечелили избори, за да подмени вота на избирателите с хора от своя кръг.Същото наблюдаваме и при действията на Радев и състава на назначаваните от него служебни кабинети. Това виждаме и от промотирането и брандирането на новия проект на кръга Капитал -аз го наричам проекта "Шугър фейс". Отвън излъскан и захаросан, а отвътре гниещ и червив от икономическите интереси на кръга "Капитал".

- ДПС-Плевен вече осъди полицейските власти за репресии по време на предишните избори, евродепутатите на Движението казаха, че ще внесат случаите в Страсбург. Какви конкретни стъпки оттук нататък ще предприеме партията?

- Нееднократно сме осъждали всякакво насилие и полицейски произвол от страна на служители на МВР. Сезирали сме всички институции, имащи отношение към това, както сме и уведомили нашите европейски партньори, в това число и посланиците от ЕС и НАТО.Няма да останем безучастни и за всеки конкретен повод ще продължим да го правим и за напред.Виждаме реставрация на отдавна останали във времето методи на сплашване и тормоз върху български граждани от органите на бившата Държавна сигурност.Със същите прийоми се цели постигане на изборни резултати в полза на един или друг субект, под миловидния претекст, че борим купуването на гласове.Винаги сме настоявали да се води непримирима борба срещу търговците на вот и те да бъдат разкрити и предадени на българската прокуратура и съд.Но ето ви един факт - от 10 200 близо предупредителни протокола и преписки на МВР, на прокуратурата са предадени едва 93 случая. Оказва се, че МВР не е придвижило преписките към прокуратурата, т.е. целта е била не разкриване и осъждане на евентуалните търговци на гласове, а само сплашване и тормоз на гражданите, за да не се явят и да упражнят свое право на глас.Няма да допуснем в демократична България подобни действия, присъщи на режима на Живков.

- Очаквате ли подобни действия и на предстоящите двойни избори?

- Още далеч преди започване на кампанията чухме закани за подобни действия. Случаят, визиран от колегите в Плевен не е изолиран.Призоваваме всички български граждани, върху които има упражнен натиск и тормоз да направят това обществено достояние и да сигнализират българската и европейската прокуратура.Убедени сме че наближава денят, в който всички сигнали ще бъдат надлежно проверени.

- Голямото предизвикателство е съставянето на правителство след изборите. Какви са очакванията Ви?

- Съставянето на правителство наистина се оказа сериозно предизвикателство, поне в последните два парламента.Нещо повече, оказа се невъзможно начинание за всички онези, които нарекоха себе си нови партии или партии на протеста. На всички онези, които прокараха разделителни линии и разрушиха предварително всички мостове.Ще е смешно, ако не беше толкова трагично и това, че самите те по между си не намериха диалога.Доказаха на всички, че с популизъм и омраза нищо градивно не се постига. Доказаха по несъмнен начин максимата - който сее ветрове, бури ще жъне.Очаквам в новия парламент по-малко злоба и омраза, по- малко самовлюбени и самодостатъчни псевдополитици и повече разум и диалог.Без тома няма правителство. За справка - 45-тото и 46-тото Народно събрание.

- Преди броени дни заедно с делегация на ДПС-Шумен имахте посещение в Истанбул. Какви срещи проведохте? Какво мислят българските изселници за обществено-политическата и икономическа  ситуация у нас?

- В постоянна връзка сме с нашите избиратели, български граждани независимо къде се намират по света. Тези наши срещи са регулярни и не са само в предизборна кампания.Българската общност в Истанбул следи постоянно събитията у нас, интересува се от политическия ни живот. Не са безразлични какво се случва у нас. Изразиха притеснението си от последните събития в страната и твърдо са решени да дадат своя принос, за да се сложи край на омразата и разделението в обществото. Защото тъкмо заради такова разделение и омраза бяха прокудени от България от режима на Живков.Именно затова са и достатъчно чувствителни към провокацията, отправена към тях и към всеки член на общността чрез председателя на ДПС, от страна на г-н Радев на онзи консултативен съвет.Силно са притеснени за съдбата на своите близки и роднини в България, както и за хаоса и икономическата безпътица, в която се намираме.

- Кандидатирате се отново за народен представител от Шумен. ДПС отчете успешна кампания и увеличен резултат от миналия вот. Какви са целите, които си поставяте на тези избори и кои са посланията, които отправяте към избирателите от региона?

- Целта е ясна - да затвърдим партията като първа политическа сила в областта и да подобрим резултата от последните избори.Надяваме се на адекватни Ковид-мерки при организацията на изборния ден, за да могат колкото се може повече граждани да гласуват без притеснение за здравето си.

- Кандидат-президентската двойка на ДПС - Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова вече обявиха две национални инициативи, зад които ще застанат - българското знаме във всеки дом и училище, и популяризиране на културното наследство през Европа и света. Шуменският регион е богат на културно-исторически ценности. Какви за възможностите за развитие на този вид туризъм, които не са използвани?

- Това са инициативи, които ще допринесат доста осезаемо за главната цел - единение на нацията и икономически прираст. И когато говорим за единение на нацията, влагаме в тези думи гражданския смисъл на нация, така както го определя и Конституцията ни, а не архаичното етноопределяне на някои останали далеч в миналото политици.Всички се гордеем с богатото историческо и културно наследство в региона ни. Тук са символите на установяване на българската държавност. Тук са Плиска и Велики Преслав, Тук е Мадарският конник и още стотици исторически паметници. През годините обаче редица национални туристически обекти в региона са пренебрегвани и изоставени.С помощта на представителите на региона от всички партии смятаме да променим това.Желая успех на всички участници в президентските и парламентарни избори!Време е България да има президент, олицетворяващ единението на нацията!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай