Карадайъ с огромно послание за историята ни

Отправи го при посещението си във Велики Преслав

Карадайъ с огромно послание за историята ни | StandartNews.com

Един от основните ни приоритети е да покажем на света богатото си културно-историческо наследство. 

Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, кандидат на Движението за президент, във Велики Преслав. Той подчерта, че това е каузата, за която ще работи кандидатът за вицепрезидент Искра Михайлова.

Карадайъ разгледа музея на Велики Преслав, където негов гид стана д-р Александър Горчев, директор на музея в старата столица. Гордостта на Велики Преслав и на цяла България - Преславското златно съкровище бе гвоздеят на втората българска изложба в Лувъра.

Българското културно наследство трябва да бъде достъпно за цяла Европа и целия свят, каза Карадайъ.

Ден по-рано в Шумен кандидатът за вицепрезидент Искра Михайлова заяви във видеообръщение от Страсбург, че ще работи за това всеки един европеец да чувства за свое задължение да посети Плиска и Преслав, да се поклони пред руините една държавност, която е от първите в модерна Европа, да разбере културата на българина, да разбере откъде идва съвременна Европа, разглеждайки Мадарския конник.

Но заедно с това модерният европеец трябва да прекрачи и прага на Томбул джамия, за да види красотата, силата, огромната амбиция и преплитането на културите в един от най-големите паметници на ислямската религия на територията на Балканския полуостров, подчерта тя.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай