Карадайъ: Доган сложи знамето на България в ръцете ни

Времето е историческо, каза лидерът на ДПС в Добрич

Карадайъ: Доган сложи знамето на България в ръцете ни | StandartNews.com

Историческо е времето. Но на нас така ни приляга. През 1989 г., когато бяха потъпкани нашите права и свободи, чест и достойнство, ние застанахме срещу тоталитарния режим и докарахме демокрацията в България. Тогава създателят на ДПС д-р Ахмед Доган, който днес е почетен председател на Движението, каза: "НЕ на реваншизма". И направи така, че ние с отворените рани, с болката, да вземем в едната си ръка бюлетината, а в другата ръка знамето на България, трикольора. Това заяви пред хората от Добрич лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, кандидат на Движението за президент. В предизборната среща в града участваха още Искра Михайлова, кандидат за вицепрезидент, Илхан Кючюк, президент на АЛДЕ и д-р Хасан Адемов, водач на листата на ДПС в Добрич.

За съжаление обаче след 2009 г. България загуби посоката. Няма цел. Има едни хора, които пребивават във властта, но без цел. А по този начин няма как да има развитие. Хора, които нямат цел, правят политика на разделение, омраза и противопоставяне. Палят междуличностни войни, които стават институционални и по този начин рушат държавността, заяви лидерът на ДПС. И се обърна с въпрос към аудиторията: "Не се чудите за кои говоря, нали? Един премиер Бойко Борисов и един президент Румен Радев, които си мериха генералските пагони, нарушаваха Конституцията и законите на страната. И така стигнахме до криза на държавността, до криза на демокрацията в нашата Родина България".

Но кризата в демокрацията, в държавността и във върховенството на закона не се решава с реваншизъм, а с повече демокрация, повече държавност и повече законност, категоричен бе кандидатът за президент, подчертавайки, че вече 32 години ДПС прави политика, основана на една философия - заедността.

Държавните органи не трябва да се ползват като бухалка срещу правата и свободите на българските граждани. Президентската институция трябва да бъде щит за спазването на Конституцията и законите на страната и заедно с това да е щит и гарант за човешките, гражданските и политическите права на българските граждани, заяви Карадайъ.

"С нашата кандидатура ние даваме премерен, обсъден, премислен, но и голям знак. Г-н Карадайъ винаги ми подава ръка, за да вървим заедно. И ние вървим заедно. Знаем, че като минимум ще сме трети на изборите, но ако се обединим, можем да постигнем и много повече, заяви Искра Михайлова, кандидат за вицепрезидент на ДПС.

Тук, в Добрич, майките ме попитаха кога ще се върнат децата им от чужбина. Въпросът с демографската криза е огромен. По-малко сме, няма ги младите, каза тя и призова: "Нека да съберем усилията на нацията, умове, институции, така че младите да решат къде да живият и работят, но да вземат своето решение, а не да бъдат принудени.

И това не става с конференции с българите в чужбина, а когато се опитаме да отговорим на въпроса - защо заминават".

Древните китайци не са пожелали да живеят в интересни времена, защото се страхували от тях. Но това не е характерно за ДПС. Ние си пожелахме да живеем в интересни времена. Затова издигнахме Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова, заяви президентът на АЛДЕ Илхан Кючюк.

Нужно ни е единение, но заедно с него ни е нужен и разговор за държавата и държавността. Държавните институции не си говорят, нещо повече те са тежко противопоставени едни на други, добави Илхан Кючюк.

Стига толкова! Време е да спрем с демагогията и политиканстването. Време е да върнем истинския разговор в институциите, време е политическите партии, да си говорят, а не да търсят разделителните линии - кой е по-стар и по-млад. Единственото, което има значение в политиката е кой може и кой не може. А ДПС е политическата сила, която показала, че може и то много, каза председателят на АЛДЕ.

Нуждаем се да бъдем единни, защото има проблем с демокрацията. Затова пак се налага ние да предложим национални каузи. Така, както д-р Ахмед Доган направи в парламента преди 30 години, поставяйки каузата за влизането в НАТО и ЕС, заяви водачът на листата на ДПС в Добрич д-р Хасан Адемов.

"Президентската институция трябва да е територия на съгласие и ако иска Радев да управлява, трябва да погледне какво държи Мустафа Карадайъ в ръцете си - Конституцията и законите на страните.

В кризисно време живеем. От едната страна е епидемията, а от другата - всички партии, които не говорят помежду си.

Ако питате мен, доктора с голям стаж, ще ви посъветвам - бъдете отговорни към себе си и към своите близки, всичко друго е агитация и пропаганда", каза д-р Хасан Адемов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай