Калоян Паргов: Големият урок, който БСП научи е смирението

БСП е готова да поведе разговора за мерките, с които да излезем от кризата

Калоян Паргов: Големият урок, който БСП научи е смирението | StandartNews.com

 

  • Да загърбим различията си, за да преодолеем кризата. Нужен ни е кабинет поне за зимата
  • Днес фокусът на всички трябва да е как да смекчим ударите на кризата
  • Минималната работна заплата трябва да е поне 700 лв.
  • БСП отдавна иска диференцирани ДДС ставки за храни и лекарства
  • Имаме ясен план с мерки за първите 100 дни управление
  • БСП е готова да поведе разговора за мерките, с които да излезем от кризата, казва лидерът на БСП - София Калоян Паргов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Паргов, намираме се в безпрецедентна за България ситуация - трети парламентарни избори за една година, съчетани с президентски. Каква е равносметката Ви за отминалата кампания?

- Когато правиш нещо през 2 месеца, то вече не е изключително. Сегашната надпревара е нещо средно между кампанията за вота на 4 април и на 11 юли. Нямаме локдаун, но имаме ограничения. А сиромашкото лято, което ни споходи, даде възможност за повече мероприятия на открито. Всяка по-близка среща с избирателите е полезна. Ще видим резултата на 14 ноември.

- Новото поведение, което БСП демонстрира в 46-ото НС - по-смирена и по-диалогична, изглежда се хареса на избирателите. Социолозите дават в момента второ място на социалистите. Научи ли си БСП уроците?

- Резултатът от последните 2 кампании се дължи както на обективни, така и субективни обстоятелства. Единственият урок, който наистина трябваше да научим през последните 2 години е свързан именно със смирението и обръщането към проблемите на хората и разумните решения - както гласи слоганът на нашата кампания. Обективните обстоятелства са свързани най-вече с ковид пандемията, икономическата и социалната криза, тъй както това са процеси, които силно влияят на хората и виждаме как те в рамките на няколко месеца променят вота си. Ту го дават за едни, ту го преливат за други. Лошото е, че не можем да накараме онази част от около 50% от населението, която не гласува, да отиде до урните. Това е проблемът, за който трябва да мислим в бъдеще.

- Голямото предизвикателство след 14 ноември ще е съставянето на правителство. Каква е Вашата прогноза?

- Кабинет трябва да има. България не може да се управлява от служебни правителства. Най-малкото защото важните решения зависят от парламента. Особено сега - във времената на кризи, в които живеем. Едно служебно правителство е с ограничени правомощия.

- Почти сигурно е, че БСП ще получи мандат за съставяне на правителство. Какви грешки не бива да допуска?

- Разчитам, че ще бъдем отворени за политики и за търсене на мнозинство, което да преведе страната през тежката зима.

- Кои партии виждате като партньори на БСП в такова правителство?

- БСП поведе битката за смяна на модела преди 5 години. Не, че последните 10 не го правеше, но в последните 5 това бе отчетливо. БСП има голяма заслуга за слизането на ГЕРБ от власт. Беше в основата на това, разбира се и други партии също имат принос. Лошото е, че всички извеждат на преден план различията в идеите и вижданията.Има фундаментални въпроси, по които се разминаваме с някои партии, като Истанбулската конвенция, позицията спрямо Северна Македония и други. Но пред кризите, чието решение трябва да търсим, смятам, че тези различия трябва да бъдат оставени на страна за известен период от време, за да постигнем консенсус. В момента фокусът е как да преодолеем зимата и как да смекчим удара от кризите, които ни връхлетяха едновременно.

- Експертен или политически кабинет трябва да поеме управлението след изборите?

- Какво значи експертен или политически? Всеки кабинет се излъчва от политическа сила или група политически сили. Какъв е проблемът, ако доказани експерти са партийни лица?!

- Някой трябва да поеме инициативата за разговор между партиите за изготвянето на мерки за излизане от кризата. БСП готова ли е за направи това?

- Разбира се. Ние го показахме и в 46-ото НС. Трябва, обаче, да се говори по-задълбочено и се надявам, че и другите партии ще подходят отговорно. Защото, ето давам Ви пример - уж със Слави Трифонов имахме 90 % съвпадения на програмите, пък после,  когато трябваше "Има такъв народ" да съставят кабинет, чухме, че нямат нищо общо с нашата програма, което малко странно звучи. Кое е истина - едното или другото?

- Водят ли се разговори за коалиция БСП-ГЕРБ-ДПС, каквито слухове се носят напоследък?

- В кампанията излизат всякакви новини - истински и фалшиви. И се правят всевъзможни опити за внушения с оглед разколебаване на един или друг електорат. Това, което мога да кажа е, че БСП си има своята програма, своя план за първи 100 дни управление, своите разумни решения. И след неделя, след вота на избирателите, който е най-точната социология, ще мислим как да спасим държавата и хората от това, което ни е връхлетяло в момента.Хората очакват по-различен подход в името на една стабилност, която ни е толкова нужна. Макар, че разочарованието от новите партии е не малко, предвид тяхната неспособност да преодолеят и егото, и личните си виждания. Надявам се разумът този път да надделее.

- Новият играч на политическия терен "Продължаваме промяната" влезе с летящ старт в кампанията, но в момента подкрепата му пада заради погазената от Кирил Петков Конституция и подписаната от него декларация с невярно съдържание. Каква е оценката ви представянето на този и може ли БСП да си взаимодейства с Кирил Петков и Асен Василев?

- Всичко трябва да бъде базирано на политики и решения за изход от кризата. Това е меродавната основа в момента. Не поставянето на въпроси, които да ни разделят.

- БСП подкрепи Румен Радев за втори мандат. Но в хода на кампанията тази подкрепа бе сякаш формална. Не се чуха ясни и отчетливи послания от ръководството на партията в подкрепа на двойката Радев-Йотова. Защо?

- Това, което виждам в социалните мрежи е една обща кампания - парламентарна и президентска, в която нашите активисти много сериозно агитират с общи банери на номер 33 и номер 6. Второ, ключовото събитие в софийската кампания, а и в кампанията на Радев и Йотова, бе софийската среща на открито, която ясно показа подкрепата за тях. Там бяха и кандидатите от трите листи на БСП в столицата, там беше и председателят на БСП. По-отчетлив сигнал от това - здраве му кажете.

- Ако се стигне до балотаж кого виждате срещу Радев? Проф. Анастас Герджиков или Мустафа Карадайъ?

- Ако Радев не спечели още на първи тур, балотажът, мисля, че е ясен. Той ще бъде между Радев и ГЕРБ. И това ще бъде пореден рунд от битката между промяна и статукво.

- Очаква ни е една много тежка зима - инфлацията расте, цените на храни, стоки, горива скачат. Споменахте плана на БСП за първите 100 дни управление. Кои са най-неотложните задачи на новия парламент и на новото правителство?

- След избиране на ръководството на парламента най-важно е бързо да се формират комисиите. Без тях няма как да се гледат законопроекти и да се решават по същество въпроси, които трябва да се гласуват в пленарна зала. И, разбира се, едно от първите неща е приемането на мерки, свързани с преодоляване на кризата. Има решения, които може да ги вземе само парламентът, например по отношение на ценовия диапазон на тока и на газа. Видяхме какво направиха румънците, но те имаха работещ парламент. Служебното правителство прие решение, с което със задна дата от 1 октомври даде компенсация на бизнеса в размер на 110 лв., които тепърва ще бъдат изплащани. Но парламентът има какво още да направи в тази посока. Също и по отношение на здравната криза. Виждаме, че не е по силите на един министър (без да коментирам сегашния здравен министър) да се справи, да обхване в пълнота процесите, включително и казуса с връщането на учениците в клас и нуждата от тестването им. Знаем, че продължаването на онлайн обучението заплашва да компрометира учебната година. В дългосрочен план това е пагубно за страната, тъй като белите петна в подготовката на децата ще се отразят на качеството на образованието им в бъдеще.Неотложна задача, разбира се, е приемането на бюджета за 2022 година. Служебното правителство може да представи проектобюджет, за да не се наложи през януари ще харчим една дванадесета от старият бюджет.Добре е, да имаме нов бюджет, който да покаже политика, различна от тази ГЕРБ.

- Имате ли информация дали служебното правителство започнало ли е да подготвя бюджет?

- Не, нямам.

- Синдикатите предложиха вдигане на минималната работна заплата и дори заплашиха с национален протест, ако не се случи. БСП одобрява ли това и каква трябва да е сумата?

- Със сигурност трябва да се вдигне и да е не по-малко от 700 лв. Но, разбира се, Тристранният съвет трябва да вземе решението. Големият проблем е инфлацията. Точно затова приемането на бюджет 2022 е много важно. БСП има своите ключови предложения, насочени към грижа за хората.

- Браншовите организации в хранително - вкусовата промишленост поискаха 9% ДДС за основните храни. БСП подкрепя ли това предложение?

- Не от вчера БСП иска диверсифицирани ставки на ДДС за определени потребителски услуги, за малка потребителска кошница, за лекарства, книги и т.н., защото това е политика на отношение не само към съответния сектор, а и към хората и то най-уязвимите групи.

- Кои други политики от плана на БСП за първите 100 дни управление са важни?

- Всички са важни. Този план е мислен от нашите икономисти и експертни групи. Доколко той ще се възприеме от останалите партии и ще залегне като обща програма, зависи от консенсуса в парламента. Но дошло е време за лява политика, видно е. Показват го и резултатите в Германия. Времето и процесите са такива, че много десни партии, не само в България, ще са принудени да правят лява политика, независимо от дясната си идеология.

- В момента обществото ни е крайно разделено. Нови - стари, промяна - статукво, почтени -  непочтени... Как оценявате сценария, при който правителство няма да може да се състави и след 3 месеца отново ще сме на избори?

- Това е възможно най-лошия сценарий за България. Надявам се да не се стигне до него. Заредени сме с оптимизъм и желание да направим възможното да имаме стабилно правителство и парламент, който да изведе страната през тежките месеци поне до април.

- Тоест, виждате по-скоро временно правителство за зимата?

- Динамиката на процесите е такава, че не позволява да се планира дългосрочно и устойчиво предвид това, че средата се променя и трябва да се реагира на предизвикателствата. Но пак повтарям - важно е да имаме редовно правителство, което да изкара зимата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай