Изключват ли ДБ от изборите? Говори ЦИК

Комисията отрича такъв вариант

Изключват ли ДБ от изборите? Говори ЦИК | StandartNews.com

От ЦИК отрекоха категорично твърденията на "Демократична България", че има предложение партията да бъде извадена от още 7 многомандатни избирателни района, където отново документацията била подадена с електронен подпис.

"Това не е вярно. При обсъждането (в Стара Загора - бел.ред.) колега направи предложение да бъде изискана информация дали и в други РИК има подадени не от "Демократична България", а от всички партии и коалиции, документи, подписани с електронен подпис. Все още чакаме тази информация", каза на брифинг в ЦИК говорителят на комисията Росица Матева.

"Не става дума за това, дали в 21 в. е разрешено да се използва електронен подпис. Става дума за това, позволява ли го Изборният кодекс. В крайна сметка ЦИК прие, че документите са подписани с електронен подпис, но не са подадени по електронен път, а са донесени като хартиени разпечатки."

В друга районна избирателна комисия е имало случай отново на подадени по идентичен начин документи. Там обаче представителят на съответната политическа сила се е съгласил да удостовери с подписа си достоверността на книжата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай