Герджиков разкри пет основни приоритета

Ректорът на СУ откри предизборната си кампания в Карлово

Герджиков разкри пет основни приоритета | StandartNews.com

Пет основни приоритета открои Анастас Герджиков при откриването на предизборната си кампания в Карлово. Събитието започна с песен на Валя Балканска и завърши пак с нейно изпълнение на "Хубава си моя горо".

Самият Герджиков пък поясни, че е свързан с Карлово, защото е израснал там като дете, а половината от рода му е именно от там. Изтъкна, че българите винаги са били индивидуалисти и са имали трудности да се обединят, но когато са имали национални каузи винаги са успявали. "Сега търсим нова цели, каквато липсвала последните 10-5 години."

Герджиков призова българите да покажем на политиците, че не сме разединени и има обществен консенсус по важни теми. И даде пример  с върховенството на закона и правото, което може да се постигне със съдебна реформа. За целта дори цитира Васил Левски с призива да си посочим кривиците и като народ да продължим заедно напред, предава "Монитор".

Основните приоритети, които той отбеляза - да защитаваме националния интерес в международните отношения; върховенството на правото, което означавало не просто да наложим закона, а да го спазваме и някой да не бъде над другите; да върнем дневния ред на народа в НС и МС, а не този на политиците, като една от темите е именно икономика на знанието. "Бъдещето и не е свързано с евтина или многобройна работна ръка. Единственият начин да се развиваме е икономика на знанието", каза той. Избори и другите приоритетни теми - енергийната сигурност и независимост, модернизация на армията и развитие на военната ни индустрия.

По думите му увеличението на цените на тока и горивата се усеща от всеки от вас. За да се реши проблемът според него обаче е нужно решение на европейско ниво. Но по думите му може да смекчим удара с национални мерки -  премахване на ДДС и акцизи върху електроенергията, директни субсидии за купувачите на едро, осигуряване на достатъчно електроенергия на пазара на едро, готовност за ограничаване на износа, подкрепа за социално слаби домакинства. Относно военната индустрия пък обеща да организира широк дебат за мястото й.

Накрая заяви, че президентът трябва да работи в партньорство и да бъде обединител. По думите му именно протегнатата ръка ще сложи край на политическата криза - обединени с обща визия и нов национален идеал.

Самото събитие бе открито от кмета на Карлово Емил Кабаиванов от СДС, който поясни, че има две институции, който са призвани да гарантират стабилността и спокойствието на всеки гражданин – президентската и МС. По думите му политическата конюнктура определя дали ще има вот на 2-4 години, но президентската институции е тази, която е призвана да обедини капацитета и потенциал на нацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай