Филип Станев: Ще положим максимални усилия да има кабинет

Очакваме повече диалогичност от всички в новия парламент, казва Филип Станев

Филип Станев: Ще положим максимални усилия да има кабинет | StandartNews.com
  • Решенията трябва да ги вземат специалистите, а политиците да ги изпълняват
  • Не бива да се нарушава свободата на гражданите да изберат как да се погрижат за здравето си

Филип Станев е водач на листите на Има Такъв народ във Варна и в Добрич. Роден е през 1974 г. в София. Завършил е Софийския университет "Св. Климент Охридски" с две специалности - "Журналистика" и "Педагогика". От 2000 г. е сценарист в Шоуто на Слави. Участник е в инициативния комитет по организирането и провеждането на националния референдум през 2016 г. Народен представител в 45-тото и 46-тото Народно събрание.Семеен, има един син.

  • Ще преговаряме с партии, които не са участвали в грешни за страната решения през последните 12 години
  • Гласувайте! Високата активност намалява купения и корпоративен вот
  • Очакваме повече диалогичност от всички в новия парламент, казва Филип Станев от Има Такъв Народ в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Станев, какви са очакванията Ви за предстоящите избори? Към момента социолозите прогнозират спад на Има Такъв Народ - очакват от първа политическа сила да слезете до трета, дори четвърта.

- От гледна точка на Има Такъв Народ очакванията са за една далеч по-сериозна диалогичност от всички политически субекти, които ще попаднат в Народното събрание след предстоящите избори, за разлика от това, което видяхме в 45-ия и 46-ия парламент. Това е на първо място. На второ очакваме отново изчистване на концепциите, идеите и това, което ще работи най-добре за българските граждани. Ние вътрешно сме силно убедени, че ще има кабинет и ще положим максимални усилия такъв кабинет да има - както, между другото, направихме и в предните два парламента. За да не се връщаме и вглеждаме в миналото, което пречи на бъдещето, предпочитаме да бъдем оптимистични и спокойни за това, което предстои на политическата сцена.Относно социологията многократно вече говориха хора от ръководството на партията, както и някои от най-ярките експерти в нея. В крайна сметка социологията често се е разминавала с истината в България. Това не е задължително винаги да е в резултат на някаква манипулация. Свидетели сме били много пъти на подобни неща, така че не бива в това да се втренчваме и да се фокусираме твърде много в социологията.

- Казвате, че очаквате повече диалогичност в новия парламент, но много от другите политически сили обвиняваха именно вас в липса на диалог в при опитите за съставяне на кабинет в 46-тото Народно събрание.

- Казват, че истината преминава през три етапа - първи етап, през който тя бива отричана, втори етап, в който тя бива допускана за възможна и трети етап, в който тя бива приемана като такава. На мен не ми се иска да коментирам инсинуации и манипулации по отношение на това, че ние носим някаква вина. Повече от ясно е, че последните преговори не се провалиха заради нас. Не ми се иска отново да изброявам факти и обстоятелства около тези разговори - те са изговорени публично на доста места, хората ги знаят вече. Ние обикаляме цялата страна с моите колеги и мисля, че хората разбират за какво става дума. Ако наистина хвърляме поглед само назад в миналото, ще стигнем отново до разменени в миналото реплики, а това не е здравословно за политическия живот. В крайна сметка диалогичността в политиката се изразява в реализирането на концепции и политики впоследствие, а не в това коя личност е разменила реплика с друга личност, пък била тя и по-остра.

- С кои от останалите политически сили, които евентуално ще влязат в следващия парламент, сте склонни да си сътрудничите? Къде виждате партньори за съставяне на кабинет?

- За да се подреди правилно и работещо политическият пъзел в бъдещия парламент - т.е. да се сглобят парченцата, така че да се получи една цяла картина, трябва първо да знаем кои политически субекти ще попаднат в този парламент. Това ще се случи след като станат ясни официалните резултати, когато ЦИК ги оповести.При всички случаи е категорично ясно, че ние няма да работим с ДПС и с ГЕРБ. Това беше така и предните пъти. В зависимост от това кои политически сили попаднат в следващия парламент, ще се получи естествената логична връзка за това с кои ще преговаряме. Това, разбира се, са така наречените партии на протеста. Малко се изтърка вече от употреба това определение "парти на протеста", тъй като протестът остана назад във времето. Но при всички случаи това са партии, които не са участвали през последните 12 години в активна колаборация с ГЕРБ и с ДПС, не са участвали във вземането на грешни за страната решения. Такава е логиката. Даже не бих искал да казвам конкретни политически партии, но те се подразбират - това е новият проект на господата Кирил Петков и Асен Василев, разбира се, това е Демократична България, разбира се, това е Мая Манолова, ако тя прескочи бариерата и влезе в парламента. Все логичните възможни избори за съставяне на стабилен кабинет и мнозинство в парламента, което да може да законотвори.

- БСП случайно ли ги пропускате?

- Не, не ги пропускаме. Аз съм го казвал няколко пъти и пак ще го повторя, за да не се забравя - при предишните преговори в 46-ия парламент БСП проявиха диалогичност и се държаха далеч по-компромисно от останалите преговарящи. Наистина трябва да видим как ще се подреди пъзелът, кой ще влезе и какви ще бъдат резултатите на съответните политически субекти. Тогава ще бъде ясно ще се налага ли да се търси и допълнителна подкрепа, за да се достигне желаното мнозинство от поне 121 депутати.

- В парламента какви ще са приоритетите на Има Такъв Народ? Остава ли промяната на изборните правила основното нещо, за което ще настоява вашата партия?

- Електронното дистанционно гласуване идва на дневен ред. Машините вече са въведени като изборен инструмент и начин за реализиране на вота на гражданите.Приоритетите трябва да бъдат такива за всички, които желаят да попаднат в Народното събрание и да направят така че тази държава след толкова дълги години на боксуване да тръгне напред. При една от обиколките ни в страната попаднахме с колегите ми на една болница, чийто строеж е бил започнат много далеч назад във времето - болница, която и досега не е построена. Благодарение на новия управител на тази болница, благодарение на усилията на местното общество, проектът отново стартира. Даже е стигнал до един етап, в който ще се развие тепърва и се надяваме скоро тази болница да бъде готова. Защо Ви давам този пример? Защото не може да са минали повече от 30 години от така наречената промяна, от идването на демокрацията и ние да имаме конкретни физически обекти пред очите си, които ни показват, че всъщност нищо не е свършено. Не са решени дори важни на места проблеми - да бъдат строени болници, да бъдат строени детски градини, да се осигурява по-добър стандарт на живот на гражданите, да има по-високи доходи. Разбира се, всичко което е приоритет за обществото, е приоритет и за политическа партия Има Такъв Народ. Няма как да бъде другояче, защото иначе смисълът от влизане в политиката изчезва и се губи.

- Давате като пример тази болница, а в момента именно здравната тема е най-актуална. Имате ли виждане за излизане от COVID кризата и мерките, които в момента се прилагат?

- Вижте колко любопитно е това - хората, които трябва да вземат тези решения, трябва да бъдат специалистите по отношение на това световно заболяване, на тази пандемия от COVID-19. Предния път не беше така. Така нареченият Национален оперативен щаб, съставен от Бойко Борисов, не беше пълен с такива специалисти. Само имунолози , вирусолози и епидемиолози трябва да вземат решенията, а политиците трябва да ги изпълняват. Предния път беше обърната тази система - Бойко Борисов казваше на този щаб какво да говори, в резултат на което уплашиха хората. При много малко заболели се наслагаха КПП-та в цялата страна и се въведе пропускателен режим. Това беше грешка. Това създаде страх и тревога в обществото, които под някаква форма продължават и до днес.Решенията не само в здравеопазването, но и в икономиката, и в образованието, и в културата, трябва да се взимат от хора, които са тесни специалисти по тях. А не от хора, които ще изпълняват една или друга политическа воля или желание. Със здравето на хората никой не бива да се заиграва. Животът и здравето на хората са най-важното нещо, те са приоритет преди всичко останало. Какви мерки се вземат в момента също е спорно. Ето виждате Комисията за защита от дискриминация съвсем наскоро се произнесе, че т.нар. "зелен сертификат" създава дискриминационна среда, създава напрежение. Свободата на гражданина да избере как да се погрижи за здравето си не бива да бъде нарушавана по никакъв начин. Това е изначално разбираемо - не може да има принуда по отношение на здравето на един гражданин. Но трябва да има вземане на адекватни мерки, така че тази криза да бъде овладяна. Виждате колко е сложно. За да няма грешки решенията трябва да ги вземат експертите, а политиците да ги изпълнят.

- Освен парламентарни, предстоят и президентски избори - вие вече обявихте подкрепата си за настоящия държавен глава Румен Радев. Продължавате ли да отстоявате тази позиция и какви са очакванията ви от президентския вот?

- Аз самият, заедно с моя колега Станислав Балабанов, сме членове на инициативния комитет, който подкрепя г-н Радев. Тази позиция не се е променила и няма да се промени, защото Има Такъв Народ е последователен и върви до край след това, което е обещал и казал пред обществото.

- Какво послание бихте искали да отправите към избирателите преди изборите две в едно?

- Искам да кажа най-важното на всички български граждани, независимо на кого симпатизират в политиката. Уважаеми български граждани, вие определяте съдбата си - съдбата ви не се определя от политиците. Вие взимате решенията, изпращайки там хората, които искате да ви представляват. Това е изконно за демокрация, то е залегнало в най-дълбоките корени на демократичното мислене. Затова имам една чисто човешка молба, не като политик, а като гражданин - изразете своята позиция. Защото, когато на избори отидат малък брой гласуващи, тогава тежестта на вота намалява. Тогава ние не знаем един голям процент от българските граждани каква позиция заемат, съгласни ли са с това, което им се предлага като решения на проблемите. Ако гласуват само 40-42%, ние не знаем повече от половината българи какво мислят по важните за собствения им живот решения. Така, че бъдете активни на тези избори! Между другото индикация и знак за подобно нещо е и това, които вие казахте преди малко - изборите са две в едно, а това поне на първо четене е мотивация за по-голяма изборна активност. Дано да е такава! За финал бих казал и, че когато изборната активност е по-висока, това първо дава по-голяма тежест на вота и второ - чисто математически смалява купен вот, корпоративен вот, вота, който е по някакъв начин манипулиран от дадени политически партии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай