Европа гърми: Радев гази Конституцията на България

Брюкселското издание EU Reporter излезе с коментар

Европа гърми: Радев гази Конституцията на България | StandartNews.com

Радев гази Конституцията на България, гръмна Европа.

Конституционният съд на България реши, че президентът на страната Румен Радев е нарушил Конституцията. При назначаването на служебно правителство през месец май тази година Радев е назначил за министър на икономиката Кирил Петков, който към онзи момент притежава двойно гражданство – българско и канадско,  изтъква в свой коментар брюкселското издание EU Reporter.

Това е изрично забранено от Конституцията на България. При заемането на висши държавни длъжности всеки номиниран попълва декларация, с която гарантира, че отговаря на условията за съответната длъжност.

Според Конституционният съд на България Кирил Петков е попълнил декларация с невярно съдържание като е бил напълно наясно, че към момента на заемането на поста министър, той все още притежава и канадско, и българско гражданство. Според Наказателния кодекс на страната, съставянето на документ с невярно съдържание е престъпление, което се наказва от закона.

Според анализатори обаче по-скандалното в случая е, че и проруският президент Румен Радев е знаел, че назначава за министър човек, който нарушава Конституцията. Самият Радев отново защити Кирил Петков в скандално изявление пред медиите като се опита да омаловажи конституционните текстове, наричайки ги „архаични“, отбелязва изданието.

Радев дори заяви, че България щяла да бъде по-добро място, ако имало повече министри като Кирил Петков. Коментарът на държавния глава предизвика бурни негативни реакции сред юридическата общност в България, според които Радев, който в момента е кандидат за втори президентски мандат, недопустимо продължава да нарушава умишлено най-важния закон на държавата.

Мнозина обществени фигури в София поискаха да бъде започната процедура по импийчмънт срещу проруския президент-генерал. Това може да стане най-рано след месец, когато се очаква да бъде избран и съставен новият български парламент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай