Деян Николов: Покачването на тока убива бизнеса

Икономистът от Възраждане с решение как да бъде спряно поскъпването на електроенергията

Деян Николов: Покачването на тока убива бизнеса | StandartNews.com

Икономистът Деян Николов от Възраждане представи решение как да бъде спряно покачването на цената на тока за бизнеса.

„В момента държавата убива бизнеса, а той от своя страна агонизира. Покачването на електроенергията води до скок в цените и това създава висока инфлация. Бизнесът е притеснен, защото високите цени на тока водят до по-високи разходи и би могло да доведе до огромни загуби или покачване на цените на стоки и услуги за крайните потребители. Ако продължаваме да гледаме този процес от страни ще станем свидетели на верижни фалити и безработица“, каза Деян Николов на среща с малкия и среден бизнес в град София.

В краткосрочен план Възраждане предлага нарушаване на европейската директива за енергийната борса и спиране на задължението на бизнеса да купува електроенергия от енергийната борса, като за целта се обявява извънредно положение в енергийния сектор и се договорят разумни фиксирани цени за изкупуване на електроенергията от всички източници (ТЕЦ, ВЕЦ, АЕЦ и т.н.). Това ще спре възможността за спекулация с цените на електроенергия на борсата. В средносрочен план Възраждане смята, че България трябва да откаже зелената сделка и да запази въглищните си централи, защото без тях ще изпаднем в енергийна криза за поне десетилетие. Необходимо е да се инвестира в ядрена енергия като се изградят  30-40% енергийни мощности.  Най-оптимално е да се въведат в експлоатация ядрените реактори, които притежаваме, било то като се довърши АЕЦ Белене или, ако е възможно да се инсталира в АЕЦ Козлодуй. В дългосрочен план България трябва да развива атомната си електроенергия като най-евтина, чиста и ефективна. Всяка инвестиция в тази посока ще постави България в изключително изгодна позиция в региона за следващите 20-30 години и ще ни позволи да продаваме скъп ток на съседни държави

„Ако сега не реагираме като общество и ако продължим да си мислим, че проблемът на бизнеса не е наш проблем то рискуваме той да се разрастне и да застигне всяко семейство и домакинство. Прогнозите за цените на битовия ток също не са добри. Вероятно съвсем скоро и той ще се покачи. Реално всички ние имаме възможност да променим това и то не с протести, а с гласуване. Ако на 14 ноември всички вие отидете и гласувате с номер 5 в бюлетината и със своя вот направите Възраждане фактор в 47-то Народно събрание ще ни дадете възможност да спрем спекулата на енергийната борса. В момента българските управляващи знаят какво се случва, но не го предотвратяват, което е не просто некомпетентно, но и престъпно“, добави още Деян Николов.

Деян Николов е с преференция 103 в 23 МИР и 25МИР София. Той е ръководител на екипа от икономисти от Възраждане. Към момента се развива професионално в световна компания, която се занимава с разработването на изкуствен интелект. Деян Николов е акционер в компанията и част от мениджърския и борд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай