Ден за размисъл преди балотажа. Какво е забранено?

Първи отварят секциите в Нова Зеландия

Ден за размисъл преди балотажа. Какво е забранено? | StandartNews.com

Днес е ден за размисъл преди втори тур на президентските избори в неделя. В този ден е забранена политическата агитацията и оповестяването на социологически данни за нагласите на избирателите. Забраната се отнася и до профилите в социалните мрежи като Facebook, Twitter, Viber, YouTube и др. доставчици на медийни услуги и важи от 00.00 часа днес до 20.00 часа в изборния ден в неделя.

На първи тур участваха 23 кандидат-президентски двойки, но до балотажа стигнаха Румен Радев и Илияна Йотова и Анастас Герджиков и Невяна Митова.

На 21 ноември изборът си можем да направим в близо 13 000 секции у нас. А сънародниците ни зад граница – в 751. За целта са осигурени близо 12 000 устройства. За да става по-бързо гласуването, на някои места ще има по две машини, а за да може всички желаещи да упражнят правото си на вот, възможно е да бъдат открити и допълнителни подвижни секции.

И на този вот – във всички секции с над 300 избиратели ще гласуваме само с машина. В 9399 секции в страната ще се гласува с машини.Зад граница за балотажа са изпратени 336 машини. Вратите на изборните секции отворят точно в 07.00 ч. сутринта и ще затворят в 20.00 ч. Ако към този час все още има чакащи да гласуват,  изборният ден може да бъде удължен най-много с един час.

Българските граждани в чужбина могат да упражнят правото си на глас в 751 секции в 68 държави. Първи отварят секциите в Нова Зеландия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай