Бойко Ноев: Радев стана обединител на доброто срещу злото

Имам поне три причини да го подкрепя, казва Бойко Ноев, експерт по военно дело и национална сигурност и член на Инициативния комитет, издигнал Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат в специално интервю за в. "Стандарт"

Бойко Ноев: Радев стана обединител на доброто срещу злото | StandartNews.com
  • Президентът никога не е бил против Ф-16, имаше друга гледна точка за начина на придобиване
  • Имам поне три причини да го подкрепя, казва Бойко Ноев, експерт по военно дело и национална сигурност и член на Инициативния комитет, издигнал Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат в специално интервю за в. "Стандарт"

 

- Г-н Ноев, член сте на Инициативния комитет, издигнал Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат. Защо се ангажирахте с кампанията им?

- Няколко са основните ми мотиви. Първо, вярвам в почтеността на Радев и Йотова. Второ, в конфликта между интересите на обществото, от една страна и от друга- интересите на мафията те застанаха твърдо на страната на гражданите, в тяхното спонтанно усилие да са отърват от едноличния, мафиотски режим, който задушава България вече години наред. Те застанаха на страната на битите и окрадените, срещу биячите и крадците. Трето, познавам Румен Радев от доста години като отличен офицер и лидер, който няма да се уплаши, който няма да остави другарите си в беда и когато се наложи - ще ги води към победа.

- Каква е оценката Ви за изминалия президентски мандат. Успя ли Румен Радев да се превърне в обединител на нацията?

- По всеобщо признание Румен Радев е успешен президент  и аз споделям тази оценка. Макар в началото преходът от  управлението на самолета към управлението на държавата да бе по-внимателен и на пръв поглед- неуверен, Радев много бързо усвои ключовите качества на държавен глава, които много добре се съчетаха с чертите на неговия характер и придобитите от военната професия добродетели- уважение към държавността, преданост към интересите на родината, отзивчивост към обикновените хора и силно лидерство в условията на криза. Именно поради това Радев се превърна в обединител на огромното мнозинство български граждани, на нацията, срещу онова малцинство, което наричаме "статуквото" или "мафията". Накратко Радев стана обединител на доброто срещу злото.

-В началото на мандата на Радев Вие отправяхте критики към него за състоянието на армията, а днес заставате зад президента. Какво промени позицията Ви?

- Когато бях министър на отбраната, а и след това за мен е било удоволствие да дискутирам с хора като Радев по принципни въпроси на военното строителство и отбраната на България. Аз уважавам хората, които не се страхуват да кажат мнението си, когато са убедени в своята правота. Много от проблемите на отбраната на България продължават да остават нерешени, въпреки дългогодишните усилия на различни политически и професионални ръководители. С Радев, или по-скоро с някои хора от ръководството на ВВС имахме различия по въпроса за избора на новия многоцелеви изтребител на нашата авиация. Аз бях твърдо за последната модификация на Ф-16, безапелационен световен лидер в своя клас. В края на краищата така и стана. Това постави България по качествено различен начин на регионалната карта. Противно на разпространеното мнение, Радев никога не е бил против този самолет. Той имаше различна гледна точка относно начина на придобиване. Иначе като цяло, като стратегически поглед, мисля че с Радев гледаме много сходно.

- Сериозна заплаха за Румен Радев ли е основният му конкурент проф. Анастас Герджиков?

- Познавам проф. Герджиков индиректно след неговото номиниране. Моите оценки за него са изключително в контекста на политическата му изява. А там аз виждам следното: първо, Герджиков е единственият кандидат, който бе заведен при своеобразния шеф, в случая при Борисов, за одобрение. Там му е направено предложение, което той е приел. Това разбираме от самите участници в този "годеж". Ректор на университет, професор да се унижи и да отиде на крака при Борисов, който не само посрами себе си пред цяла България, но и посрами България пред Европа и света, това аз не го разбирам. Според мен Герджиков сам нанесе непоправими щети на образа си на човек на науката.Герджиков, който се спотайваше в университетския си кабинет, когато биячите на Борисов малтретираха неговите студенти на площада, да отиде на крака и да продаде душата си на злото- този човек никога не може да победи Радев, нито морално, нито на избори.

- Как ще коментирате ситуацията в Северна Македония след оставката на Зоран Заев?

- На РС Македония тепърва й предстои да изживее посткомунистическия катарзис, през който отдавна минаха страните от Централна и Източна Европа, които днес са част от ЕС. Проблемът там не е в Заев или в друг политически лидер, а в онази дълбока обществена незрялост, които пречи на интеграцията на тази млада държава в европейското семейството. РС Македония е принципно нестабилна от момента на конституирането й като независима държава преди само 30 г. Последствията от ферментацията на обществените процеси ще се усещат още години наред и България трябва много внимателно да ги отчита, за да може по най-добрия начин да помогне за придвижването на страната към ЕС.

- Какъв е пътят за изчистване на спорните въпроси между България и Северна Македония?

- Създало се е неправилното впечатление, че България спори за нещо с РС Македония. Ние не спорим. Ние казваме, че докато продължава "дебългаризацията" в РСМ, докато македонските българи, десетки хиляди от които са граждани на България, са дискриминирани и неравноправни с останалите части от народи в тази многонационална държава, докато се фалшифицира историята и се унищожават българските културни и исторически паметници, а нашия народ се обижда по най-безобразен начин, България няма как да се съгласи, че РС Македония е готова да започне преговори за членство в ЕС. Нека впишат българите в конституцията си, наред с останалите части от народи, да ги преброят както ги броим и ние в нашите регистри, да гарантират равноправното им участие в политическия, обществения и икономически живот и на другия ден ще ги погледнем с друг поглед. Ние не искаме нищо повече от това, което е възможно за останалите, нищо повече от спазване на основните принципи на ЕС, както и на договора с България.

- Какви са предизвикателствата пред сигурността на България в момента?

- Основното предизвикателство е незавършената битка с мафията, която приватизира не само значителна част от обществените ресурси, но и позиционира по изключително неблагоприятен начин България на регионалната и европейската карта. Борисов и неговия антураж нанесоха преки щети на националната ни сигурност и достойнство, и затова трябва да бъдат окончателно отстранени от властови позиции. Впоследствие трябва и да си понесат и отговорността.

- Голямата въпросителна след изборите на 14 ноември е ще бъде ли съставен кабинет. Каква е Вашата прогноза?

- Очаквам президентът Радев да бъде преизбран за нов 5 годишен мандат. Това ще даде базисна стабилност на политическите процеси у нас, ще утвърди независимостта и разделението на властите. По всичко личи, че нашето общество преминава през нов етап на развитие, под въздействието на фактори, които досега не са влияли толкова силно, не на последно място Ковид пандемията. Няма обаче съмнение в едно- че демокрацията у нас ще надделее над авторитаризма, че обществото ни ще пребори пороците, които го задушават вече повече от десетилетие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай