Симеонов: Защо съфинансираме европроекти с 15%?

„Защо Гърция, която в никакъв случай не е с по-нисък стандарт на живот от нас, получава възможност да съфинансира европроектите само с 5 %", коментира лидерът на НФСБ

Симеонов: Защо съфинансираме европроекти с 15%? | StandartNews.com

Защо Гърция, която в никакъв случай не е с по-нисък стандарт на живот от нас, получава възможност да съфинансира европроектите само с 5 %, а България с 15 %? Кой защити нашия национален интерес? Къде бяха българските евродепутати?”.Т ези въпроси поставиха в студиото на „Здравей България” по Нова телевизия тази сутрин водачът на листата на „Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ и Средна Европейска класа) и лидер на НФСБ Валери Симеонов и Венцислав Тоцев – кандидат за български представител в Европейския парламент от листата на коалицията. 
Те дадоха това като пример, че един български евродепутат трябва да упражнява правото на информираност и контрол, когато става дума за защита интересите на България.  ещо – което, по думите на Валери Симеонов, днес не се вижда да се прави.

„Поради липсата на информираност ние стигнахме до там да коментираме и създаваме едва ли не обществени сблъсъци по отношение на Истанбулската конвенция, която е още от 2011 г.  – 8 години се върти тази конвенция. Пакетът „Мобилност”, който не е пакет „Макрон”, защото е отпреди времето на Макрон, е от 4 години – нашите депутати скочиха в последния момент. 
Въвеждането на изискването за личните данни е още от 2016 г. – през 2018 г. нашите фирми бяха поставени в стрес заради това. Къде бяха нашите депутати? Къде бяха с тяхното задължение да внесат информираност, да търсят съюзници в ЕП,  да се подготвят за тази битка? А не чак когато влезе в пленарна зала – тогава да се поставя въпроса”, посочи Валери Симеонов.

На второ място той постави въпроса за това, че в работата на сегашните евродепутати липсва търсенето на оценка на въздействието за малките  държави, специално за  България. „Всеки нормативен акт, всяко правно решение на европейските институции трябва да има съответната оценка на въздействие. А не го виждаме това”, добави Валери
Симеонов.

На трето място той постави въпроса за липсата на интерес към регионалната политика, към децентрализацията. 
Венцислав Тоцев даде още един пример за това как българският национален нтерес може да бъде защитен, ако един български представител в Европарламента е решил да бъде активен и действа, вместо да приказва: примерът с двете американски централи ТЕЦ „Марица-Изток” 1 и 3. 
„Г-н Симеонов още в предишното Народно събрание постави този въпрос. Имаше анкетна комисия. Изпратихме запитване до Европейската комисия за незаконното двойно  одпомагане – това си е чиста държавна помощ на двете централи. До ден днешен – резултата на практика няма. Ето това е една чудесна възможност един български евродепутат
да постави този въпрос, да говори за него, да упражни натиск”, каза Венцислав Тоцев.

В разговора по актуалните политически теми, в отговор на въпрос на водещите Валери Симеонов посочи, че поведението на президента Румен Радев е по-скоро като на кандидат за евродепутат. „.Определено участва в кампанията. Според мен това принизява президентската институция”. Той обаче  не скри, че е видима и сериозната активност, която развива министър-председателят Бойко Борисов. „Преди това беше около месец само във външната политика, сега изведнъж започна да обикаля по естакади и мостове и да носи печени агнета на работниците по магистралите. Мисля, че трябва да приемем това лично желание за включване в тази кампания, която се превърна в значима, макар че не би
трябвало да е. Но и президентът, и министър-председателят се опитват да трупат някакъв рейтинг за техните партии”, коментира Валери Симеонов. 
Водачът на листата на „Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ и Средна  Европейска класа)” призова българските избиратели да гласуват за хора на действието, хора, доказали, че като се захванат с нещо – го вършат. И за честни политици. Такива са хората от тази коалиция. 

„Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ и
Средна Европейска класа)” се явява на
изборите за български представител в
Европейския парламент с № 1 в
бюлетината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай