Машинният вот без контролно ръчно преброяване

Досега са постъпили 60 сигнала и 26 жалби в комисията

Машинният вот без контролно ръчно преброяване | StandartNews.com

ЦИК няма да преброява контролно ръчно хартиените разписки от машинното гласуване, но то може да бъде направено, когато се отнесат резултатите в Районната избирателна комисия. Ако има разминаване или съмнения в резултатите, тогава ще бъдат изброени разписките от машинното гласуване. Комисията обмисля на следващите избори да се извършва проверка на случаен принцип за съответствие на разписките и финалния протокол, излязъл от машината за гласуване.
Преди дни омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо до ЦИК, с което алармира за опасения на граждани относно възможни проблеми при произвеждане на машинното гласуване и отчитането на резултатите от него.

Наблюдателите на вота са 2575 души и представляват 14 НПО. Досега са постъпили 60 сигнала и 26 жалби в комисията.
На интернет страницата на ЦИК има пълен списък с всички 3000 секции, със съответните адреси, улици, училища и всеки може да провери дали в неговата секция има машинен вот. На страницата на ЦИК са публикувани и списъците на избирателите.
Задължително е при гласуването да се отбележи първо квадратчето, т.е. политическият субект, партия, коалиция или независим кандидат, след което може избирателят да отбележи в кръгчетата своя фаворит от съответната кандидатска листа. Само със син химикал и само със знака V или X.
Началото на изборния ден е 7 часа сутринта, а краят му е в 20 часа вечерта.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай