Карадайъ: От историята трябва да се учим

Централният лъч на ДПС присъства на митинг, посветен на 10-то майските събития от 1984г. в село Караманци, община Минерални бани

Карадайъ: От историята трябва да се учим | StandartNews.com

Централният лъч на ДПС присъства на митинг, посветен на 10-то майските събития от 1984г. в село Караманци, община Минерални бани.

Ние тези грозни процеси няма как да не ги почитаме, да не си спомняме. Те са част от нашата история, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на своето изказване. Ние от тези процеси трябва да се учим, а не да живеем с емоцията на онези времена. Трябва да живеем с емоцията на 21. век, подчерта той. Тези грозни процеси се случваха защото бяхме разделени. Ние се обединихме първо с болката, после с емоцията и накрая с партията. Ние знаем цената, която плащаме когато сме разединени и силата, която я имаме когато сме обединени, обяви Карадайъ. Затова сме благодарни на нашите герои. Те ни показаха как трябва да заставаме против тоталитарна власт, система и репресивен апарат на държава в името на правата, свободите и човешкото достойнство, допълни лидерът на ДПС.

За предстоящите европейски избори лидерът на  Движението заяви, че  ДПС знаем, че енергията  на младите носи промяната, тя е нужната енергия за промяна. Но само тя не е достатъчна. Нужна е и мъдростта на опитните, подчерта той. Затова с нашата листа има приемственост. Затова в нашата листа има приемственост между мъдростта на опитните и силата, енергията и знанието на младите, попълни водачът на листата на ДПС.

Мустафа Карадайъ коментира и казуса с печатането на учебници по майчин език като обясни, че Министерски съвет не се ангажира с печатането им. Той обяви, че ДПС се ангажира с печатането на учебници за изучаване на майчин език.

Преди 35 години тук започва съпротивата срещу тоталитарния режим, каза зам.-председателят на ПГ на ДПС и народен представител от Хасково Йордан Цонев. „Преди 30 години тук и в цялата страна д-р Ахмед Доган и неговите сподвижници организират от затвора съпротивата срещу режима, който беше свален и в България настъпи промяната, каза още той.

Цонев подчерта, че десетилетия по-късно ДПС казва отново на цяла България и Европа, че битката за права, свободи и равенство между хората още не е приключила. Тя е ежедневна битка. Това, което се случва в Европа, походът на национализма, това което се случва в България – включването на националистите във властта не е предупреждение единствено към Европа. Това е реална опасност, обяви Цонев. Случващото се в България през последните години също е реална опасност. И всички ние отново трябва да станем символ и двигател на промяната. Промяната, която трябва да настъпи в ЕС е да не управляват националистите, ЕС да се върне към принципите, с които е създаден – братство и разбирателство между хората и мир, заяви Йордан Цонев.

На митинга присъстваха и председателят на Младежко ДПС и евродепутат Илхан Кючюк, евродепутатът Искра Михайлова, членът на ЦОБ Станислав Анастасов, областният председател Ерджан Юсуф, народният представител Хайри Садъков, кандидатите за евродепутати от листата на ДПС Атидже Алиева-Вели, Севим Мусак, Антоанета Асенова, Петър Чобанов, Танер Кабилов, Сунай Якуб и Цветан Енчев, общински кметове и общински председатели на ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай