Петък,

Избирателната активност у нас не е реалистична

От: Редактори -
231
Избирателната активност у нас не е реалистична
A
A
A

Официалните данни за избирателната активност у нас не са реалистични, категоричен е председателят на управителния съвет на „Информационно обслужване“ Михаил Константинов. В интервю за БНР той каза, че в България „наличните избиратели са пет милиона и 800 хиляди души да кажем, може и по-малко, а според данните на ЦИК в списъците има шест милиона и триста хиляди и нагоре…“

Тъй като гласовете от чужбина са много малко, а там има 1 млн. избиратели, е ясно, че това число е абсолютно изкривено, обясни експертът.

„Така, че нека да не го използваме това, което е официалната данна, тя е фалшива данна, а да смятаме, че избирателната активност е някъде над 30, 35, може да отиде и 40 на сто, ако разделим накрая с истинската база. Избирателната активност трябва да се мери с абсолютни числа, а не с проценти. Сто или сто и петдесет по-малко души ще гласуват, а може и двеста хиляди по-малко от очакваното. Очертава се някъде да гласуват  във всеки случай над два милиона души, което е в рамките, в които гласува България на европейски избори“, каза Константинов.

Той припомни, че евроизбори у нас привличат около 2-2,5 млн. гласоподаватели и отново активността ще бъде в тези граници.

Крайният срок на ЦИК да обяви окончателни резултати от евровота след преброяване на всички гласове е сряда, но още към 20 часа днес социолозите ще обявят достоверни данни или най-малкото разпределението на мандатите, каза още Михаил Константинов.


Всички новини от категория Евроизбори 2019.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com