Екзакта: ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО с евродепутати

За ГЕРБ биха дали вота си 32,4 на сто от заявилите, че ще гласуват, за БСП за България – 27,3 на сто, за ДПС – 13,3 процента, за ВМРО-БНД – 6,5 на сто

Екзакта: ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО с евродепутати | StandartNews.com

Към момента четири политически формации могат да имат свои представители в следващия състав на Европейския парламент - това са ГЕРБ, "БСП за България", ДПС и ВМРО-БНД, според прогноза на  "Екзакта Рисърч Груп" за изборите за членове на Европейския парламент от Република България.

Според "Екзакта" за ГЕРБ биха дали вота си 32,4 на сто от заявилите, че ще гласуват, за БСП за България – 27,3 на сто, за ДПС – 13,3 процента, за ВМРО-БНД – 6,5 на сто.

Прогнозата на социолозите е за 7 мандата за ГЕРБ, шест - за БСП, три - за ДПС и един за ВМРО.

"Воля -Българските Родолюбци" биха получили 4,5 на сто, Демократична България – 4,3 на сто, "Атака" и "Патриоти за Валери Симеонов" по два процента, "Коалиция за България" – 1,8 на сто.

ГЕРБ и БСП влязоха в кампанията с близки резултати. Интригата между двете големи партии привлече почти изцяло общественото внимание. С разгръщането на кампанията ГЕРБ успя да вземе преднина, да повиши резултата си и да изпревари БСП, коментират анализаторите. При този тренд може да очакваме ГЕРБ да печели подкрепа до самия изборен ден. Това, с колко ГЕРБ ще спечели вота пред БСП, в крайна сметка ще зависи и от избора на нерешилите и колебаещите се. Данните на "Екзакта" показват още, че евровота се възприема като по-важен от избирателите на ГЕРБ, отколкото от тези на БСП. 54 на сто от избирателите на ГЕРБ заявяват, че евроизборите са важни лично за тях, докато това твърдят 45 процента от избирателите на БСП.

Равни дялове - от по 42 на сто от избирателите на ГЕРБ и на БСП възнамеряват да гласуват преференциално.

Редица преки и косвени индикатори, използвани в последните изследвания на "Екзакта", показват, че на 26 май е най-вероятно да гласуват около 2 млн. избиратели или очакваната избирателна активност е в рамките на 26-32 процента. В столицата активността ще бъде по-ниска от средната. Извънредни събития и обстоятелства в дните до вота могат да отблъснат или да привлекат още избиратели, уточняват социолозите.

Прогнозата е изготвена на базата на национално представително проучване проведено в периода 18-22 май 2019 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи, в 125 гнезда, в 91 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано интервю "лице в лице". Изследването е независимо от външно финансиране и е реализирано със собствени средства на "Екзакта Рисърч Груп". Максималната грешка при 50-процентните дялове е около +/-3%. Съгласно чл.205 (ал. 1-4) от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване е длъжна да съобщава информацията от това каре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай