Бум на независимите на вота за Брюксел

15 партии, 8 коалиции и 10 независими се борят за място в ЕП

Бум на независимите на вота за Брюксел | StandartNews.com
  • 15 партии, 8 коалиции и 10 независими се борят за място в ЕП
  • Подсъдимата Банева стана водач на партийна листа

15 партии, 8 коалиции и 10 независими, издигнати от инициативни комитети, ще се борят в неделя, 26 май, за място в европарламента.
Бум на независимите се наблюдава този път. Сред тях е осъдената на 20 години затвор за подкуп бивша кметица на "Младост" Десислава Иванчева. Тя е лансирана от комитет на “Непослушните”. За народна любов се бори и  бившият министър на отбраната във втория кабинет “Борисов” Николай Ненчев. Някогашният Реформаторски блок е пръснал силите си на няколко фронта. СДС играе като част от листата на ГЕРБ. Хората проваления политик Радан Кънев участват начело с него като водач на лиска с коалиция Демократична България. Сподвижниците на Миглена Кунева също се пръснаха. Те участват като Движение България на гражданите, но и като партия "Волт", основата от бившия депутат на ДБГ Настимир Ананиев. Той стана известен с това, че регистрира свое има марката "Реформаторски блок".
С/ред независимите е и бившият депутат, напуснал “Атака”, Минчо Спасов.
Синдикатите уплътниха заявката си гласът им да се чува в Брюксел като кандидатираха Ваня Руменова Григорова – съветник  в КТ “Подкрепа”, чест говорител на работническите сдружения.
Подсъдимата емблематична хотелиерка на прехода Евгения Банева промени в последния момент намерението си да се кандидатира като назависима и изгря на предизборния небосклон като водач на партийна листа - на Българско национално обединение.
Първите избори за членове на Европейския парламент (ЕП) в България се проведоха на 20 май 2007 г. Тогава определихме 18-те първи пряко избрани български евродепутати. Преди това в ЕП ни представляваха доскорошните наблюдатели, които с присъединяването на България към ЕС получиха и статут на евродепутати.
През 2007 г. гласоподавателите определиха 18 евродепутати измежду общо 218 кандидати. Партията-победител в първия евровот през 2007 г. беше ГЕРБ с 21,69%, следвана от "Платформа Европейски социалисти" с 21,41%. На трето място се нареди ДПС с 20,26%, на четвърто - "Атака" с 14,22% от гласовете и на пета позиция - НДСВ с 6,26%.
Първите три формации получиха възможност да изпратят по петима свои депутати в Страсбург и Брюксел, четвъртата - трима, а петата - един.
От ГЕРБ това бяха Душана Здравкова (водач на листата и учредител на Гражданското сдружение), Владимир Уручев, Николай Младенов, Петя Ставрева (от коалиционния тогава партньор БЗНС-НС) и Румяна Желева (пета в листата през 2007 г. и водач на листата през 2009 г.). Тези евродепутати са в Групата на ЕНП-ЕД в ЕП.
От "Платформа Европейски социалисти" (БСП и Движение за социален хуманизъм) това бяха Кристиан Вигенин (през 2007 г. водач, през 2009 г. трети в листата на "Коалиция за България"), Илияна Йотова, Атанас Папаризов, Маруся Любчева и Евгени Кирилов. Тези евродепутати бяха в Групата на ПЕС в ЕП.
Третата формация с петима евродепутати стана АЛДЕ - към либералите се присъединиха четирима представители на ДПС - Филиз Хюсменова, Мариела Баева, Метин Казак и Владко Панайотов, както и един представител на НДСВ - Биляна Раева. Тя беше водач на листата на НДСВ през 2007 г., а в селекцията през 2009 г. бе поставена на 4-то място.
Трима евродепутати успя да вкара "Атака" - Димитър Стоянов, Слави Бинев и Десислав Чуколов. Първоначално те бяха членове на политическата група ИТС, която обаче впоследствие се разпадна и те станаха независими евродепутати.

УЧАСТНИЦИТЕ ДНЕС

Партии: ГЕРБ, ДПС, ВМРО, "Атака", "Движение 21", Движение България на гражданите, ДОСТ, "Глас народен", Партия "Пряка демокрация", Движение "Презареди България", Партия "Възраждане", Партия "Българска нова демокрация", "Волт", Партия на Зелените, Българско национално обединение.

Коалиции: БСП за България, Демократична България - обединение, "Воля - българските родолюбци", Патриоти за Валери Симеонов, Коалиция за България, Коалиция "Път на младите", Коалиция "Движение Заедно", Българска социалдемокрация – Евролевица БСДЕ, Коалиция "Възход"

Независими кандидати: Албена Белянова, Ваня Григорова (съветник към КТ "Подкрепа"), Венислава Атанасова, Венко Балтаджиев,
Десислава Иванчева (подсъдимият кмет на "Младост"), Йордан Малджански,
Минчо Спасов Куминев (бивш депутат от "Атака"), Николай Ненчев (БЗНС, бивш министър на отбраната във втория кабинет на Бойко Борисов), Станислав Георгиев, Христо Симеонов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай