БСП уплаши хората

Борисов пое отговорността и напрежението върху себе си, благодарение на усилията му партията успя, казва социологът от "Сова-Харис" Васил Тончев

БСП уплаши хората | StandartNews.com
  • Борисов пое отговорността и напрежението върху себе си, благодарение на усилията му партията успя, казва социологът от "Сова-Харис" Васил Тончев
  • СДС донесе на ГЕРБ легитимация сред десните, омаломощи градската десница
  • ДПС е първа сила сред младите - безспорен успех
  • При патриотите нещата преминаха в лична омраза
  • БСП говореше за Сталинградска битка, за шайка и т.н. - ние слушахме и не вярвахме на ушите си

- Г-н Тончев, защо на фона на рекордната избирателна активност в Европа, у нас излязоха толкова малко хора да гласуват?
- Защото кампанията отврати голяма част от избирателите. По принцип активността у нас е някъде на средните нива в Европа на парламентарни избори. Това, което се случи бе много нелицеприятно и то се отрази. Другата причина е, че европейската тема е далече от малките населени места - малките градчета и села. А това превръща европейските избори в "градски" избори.
- Кой спечели изборите - ГЕРБ или Бойко Борисов, който изнесе цялата кампания на гърба си?
- Правите ли разлика между ГЕРБ и Бойко Борисов? Отъждествявам партията с лидера й, защото ГЕРБ е лидерска партия. Безспорно той пое отговорността и напрежението върху себе си и благодарение на неговите усилия партията успя. Скандалът с имотите нанесе доста поражения върху доверието към партията. И беше трудно да се излезе от тази ситуация. Но успя.
ГЕРБ бяха преодолимо препятствие на тези избори. Ако имаха срещу себе си опонент, който си дава ясна сметка за какво се бори и как да го постигне. Но се оказа че не е така. Причината е не толкова в ГЕРБ, колкото в БСП, които се провалиха в кампанията си.
- Какво донесе СДС на ГЕРБ?
- Няколко важни неща. Донесе легитимация сред десните избиратели, донесе един по-широк консенсусен модел на поведение, което се хареса в определен тип избиратели. Това омаломощи един основен конкурент на ГЕРБ -градската десница.
- Защо БСП не успя да мобилизира електората си. И въпреки прогнозите разликата между БСП и ГЕРБ е 6 % в полза на ГЕРБ?
- БСП уплаши избирателите. Поведението им беше толкова остро и крайно, че тресеше лодката, а хората не искаха това. Хората не искаха такива резки промени, не са революционно настроени. Цялото послание на БСП "Справедливост сега" не беше добре адресирано. Цяла Европа говори за промяната. А те говореха за справедливост в момента. Те ни представяха картина, че е толкова лошо положението в страната в момента, така че "ние искаме да сменим държавното управление", да предизвикаме нови парламентарни избори. Нещо, което в анкетите виждахме, че не е така. Хората не свързваха предсрочни парламентарни избори с европейските избори по такъв начин.
- Напускането на парламента от БСП беше ли успешен ход, както и факта че БСП проведе най-пасивната кампания?
- Напускането на парламента беше стратегическа грешка. Загуби се чуваемост на тезите, които те издигаха. Не се възприемаха добре тезите им. Това било Сталинградската битка, от което зависи съдбата на всички. Това били последните избори, на които ще гласуваме, ако те не спечелят. Срещу себе си те имат една шайка разбойници и престъпници, която на всяка цена трябва да бъде премахната от политическата сцена. Ние слушахме, но не вярвахме на ушите си.
- Вотът показа, че 54% от гласовете за Обединените патриоти на парламентарните избори, сега отидоха при ВМРО. Каква ще е съдбата на патриотите оттук-нататък?
- Мисля, че и там се отиде в едни големи крайности. Там нещата преминаха в лична омраза.
Не виждам как биха могли да се съберат и да бъдат заедно оттук-нататък в рамките на обща формация, в рамките на обща политика.
Може би ВМРО и НФСБ ще продължат заедно. Има индикации за това.
- Защо Марешки не успя да акумулира патриотичния вот?
- Всички, които заложиха на негативна кампания, загубиха. И Волен Сидеров, и Марешки, и Корнелия Нинова. Докато ГЕРБ, ВМРО, ДПС заложиха на позитивния факт.
- Как си обяснявате факта, че Десислава Иванчева взе по-голям процент и от НФСБ, и от "Атака"?
- Това ми е необяснимо. Това е някакъв тип протестен вот. Определена част от хората я възприемат като жертва, на базата на аргументите, които тя излага. Очевидно това е успяло "да хване дикиш."
- Какъв знак са гласовете за Демократична България?
- Демократична България е най-проевропейско настроената група от населението. Те успяха с подходящ лидер. Все пак Радан Кънев е най-разпознаваемото лице. Те успяха да се преборят, макар че те направиха стратегически грешки, като например че затръшнаха вратата на СДС. Ако СДС бяха с тях вероятно щяха да спечелят 2 места за европарламента.
- За ДПС пък разбивката на резултатите показа, че е на 3-то място сред вота на младите хора. Какъв знак е това?
- Аз мисля, че беше на първо място сред младите хора. Това означава, че от тази етническа група са спечелили и младежите. Което е безспорен успех за тях. Партията е преодоляла кризата, в която беше изпаднала с ДОСТ и е успяла да консолидира този традиционен вот.
- Резултатите от изборите показват че няма основания за предсрочни избори. Какви промени очаквате в партиите, на база представянето им  на 26 май?
- Очаквам персонални промени или на базата на политиките, които партиите провеждат. В ГЕРБ виждаме борба между две основни лобита - от една страна Томислав Дончев и Румяна Бъчварова, от друга страна хората около Цветан Цветанов. Балансът е в интерес на лидера. И Бойко Борисов ще продължи да го поддържа. Цветан Цветанов показа, че е полезен на партията. Той контактува и държи структурите в малките населени места и сред ромското население.
За БСП това са втори избори, в които имаше възможност да спечели, но ги проигра. Там сериозно трябва да се замислят за някакви промени. Нямам информация за смяна на лидера, но е възможно.
- Коалиция за България излезе с амбиция да е новата лява партия и да измести БСП от лявото пространство. Какво показват резултатите -успява ли тя?
- Не, мисля че не се получи. Там има 1 факт, който много им тежи. Те участваха във второто правителство на ГЕРБ. Това пречи на АБВ в стремежа им да спечелят по-голяма електорална територия в лявото пространство.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай