Борисов врътна номера на барон Мюнхаузен

Шампанското в ГЕРБ ще горчи, гладни войни идват в БСП, младите в ДПС загряват, ВМРО поръчва фанфари   

Борисов врътна номера на барон Мюнхаузен | StandartNews.com

Шампанското в ГЕРБ ще горчи, гладни войни идват в БСП, младите в ДПС загряват, ВМРО поръчва фанфари   

"Приключенията на барон Мюнхаузен" може би е новата настолна книга за Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ буквално повтори номера на немския барон и изтегли своята партия от блатото като сам се хвана за косата (която даже няма). Лично се нагърби с предизборната кампания, набута в джипа си най-големите симпатяги от партията, остави Цветанов да виси в частния асансьор, и кръстоса надлъж и нашир страната. Като резултат обърна мача, така, както любимите му Реал и Левски не успяха нито веднъж този сезон.
Тактиката му е проста, с всяка своя поява внушава, че докато е на власт, нещо се строи и прави, заводите никнат като гъби, заплатите растат, младите се връщат. Враговете му, колкото отляво, толкова и от жълтите павета,  пък само хейтят. Те са злобни и гладни, той е благ и щедър откъм обещания.  

Борисов опъва упорито и струната на естествения страх на българина от неизвестното. Все пак само ние имаме поговорка, че на нов началник и малко прасе човек никога не бива да се радва.

"Оляхме се с Апартаментгейт, имаме много трески за дялане, но поне вече свикнахте с нас, а кой може да прогнозира какво ще се случи, когато бившите комунисти вземат властта?", натъртва постоянно премиерът. И заедно с тандема Томислав Дончев - Владислав Горанов сформира новата Хвърковата чета, която отвори торбата с обещания за цяла България. От Кърджали до Враца и морето.

При това в конкретни цифри и срокове.

Като опитен майстор на картите Борисов блъфира умело и с твърдението, че му готвят нов комплот по сценария от Костинборд.

Сега, каквато и финална изненада да спретнат опонентите му, ще звучи в контекста на очакван компромат.
Колкото и пресилено да звучи, офанзивата на Борисов е най-логичното обяснение за обрата в социологическите прогнози, които преди седмица в един глас даваха аванс, макар и с малко, на БСП за вота на 26 май.

Минути преди финала, премиерът обърна мача и повеждайки в резултата, попари надеждите на агитката за предсрочни избори

И в същото време отсега разпали интригата как Борисов ще подходи към всички в партията, които в момента са в немилост. И най-вече Цветан Цветанов, за когото премиерът обяви, че обича като дете. Но вече не е любимият му ученик, защото вместо да носи мед, полива с катран. Готви ли Борисов оттеглянето си от голямата игра или това е тактика за успиване? Предстои да видим. Имената на приемливите наследници вече се шептят от уста на уста из цялата страна. Но заедно с тях вървят и залозите за предстоящия черен списък на Борисов. За тези, които в очакване на кметските избори вместо зелен светофар ще получат синя лампа. Затова и чаканото следизборно шампанско в ГЕРБ за мнозина ще е доста горчива.       

Голям рев и късане на ризи ще има и в БСП, ако социалистите претърпят крах на 26 май. Загуба и депутат по-малко от ГЕРБ ще вдигнат на нож всички опоненти на лидера Корнелия Нинова.  Да не забравяме, че заради нейната партизанска тактика "червените" си зарязаха депутатските заплати и сега са по-гладни и зли от всякога.
И неусетно ще стигнат до прозрението на своя отритнат от Корнелия съпартиец милионер Георги Гергов, че идеите са хубаво нещо, но трябва и да се яде. А софрата на властта изисква жертви.
За третата сила ДПС нещата са ясни и лесни, само поисканата прошка от Доган е нов нюанс. Младата смяна уверено крачи към Брюксел. А дразнителите от ДОСТ на катастрофиралия Лютви Местан изобщо ги няма на пистата. Колко мандата ще вземе движението зависи само от това дали ще ползва партийния потенциал само за себе си или ще помага на закъсали приятели.

С фанфари върви към 26 май ВМРО, която май ще се окаже, че струва колкото всички останали патриотични формации накуп. За "войводите" работят и всички сблъсъци по линията на "лошите цигани", които крадат и бият. Джамбазки и компания цепят въздуха със закани и обещания, които сгряват душата на потърпевшите, но разпалват застрашително ромската жажда за мъст.  
Сега звучи като шега, но нищо чудно малко познатата формация "Възраждане" на бившия ръководен кадър на ВМРО Костадин Костадинов да се доближи по резултат до НФСБ и Атака.

Само милостиви социалози дават шанс за мандат на "Демократична България". Ако това обаче не се случи, предстоят мощни центробежни сили и в тази жълтопаветна коалиция. Все пак десните, които не харесват ГЕРБ, сигурно ще се усетят, че 

със старите втръснали "пеперуди" проспериращ бардак няма как да се получи.    

Нищо няма как да загуби в неделя Веселин Марешки. Дори да не вземе мандат, социолозите дават на Воля твърде приличен резултат. Което прави партията на бизнесмена желан съюзник или поне патерица за всеки следващ вот.

Най-забавното е, че сред съществените фактори за евроизборите са синоптиците и дългите празници. Въпросът колко ще отидат за гъби и в поевтинялата Гърция и колко ще стигнат до урните в голяма степен може да пренареди съотношението на силите.
Но отсега може да се каже, че и слънце да грее, и дъжд да вали, във въздуха не мирише на революция. 
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай