Борисов: Готвят ни нов Костинброд в четвъртък или петък (ОБЗОР)

Молете хората да се върнат в неделя и да пуснат бюлетини, зове премиерът, даде заръки на Вебер

Борисов: Готвят ни нов Костинброд в четвъртък или петък (ОБЗОР) | StandartNews.com

В четвъртък или петък ще ни ударят с нов Костинброд! Това предупреди премиерът Бойко Борисов събралите се над 14 000 симпатизанти на ГЕРБ в зала "Армеец", където беше най-голямото предизборно събитие на партията и СДС.

"Готвят ни нова голяма лъжа, както преди с Костинброд. Ще използват, че после е ден без предизборна агитация и докато истината излезе наяве, ще внушат на хората поредна лъжа", заяви Борисов, но не влезе в подробности. Преди парламентарните избори през 2013 г.  ГЕРБ бяха обвинени, че готвят огромна измама като са поръчали в печатницата в Костинброд 400 000 бюлетини, с които да се фалшифицира вота. Впоследствие обвиненията не бяха доказани.

Борисов не обясни какви сигнали има, за да очаква нова афера като тази с Костинброд, но избра края на събитието в "Армеец", за да огласи подозренията си. Преди това той призова структурите на партията да убедят хората да се върнат за изборите на 26 май дори да заминат на почивка заради поредицата почивни дни.

"Не бързайте да казвате победители, 500 000 коли се очаква да излязат за 24 май. Вълчев, и понеделник сте го направили неучебен на децата. Смятайте колко хора ще останат в София", призна опасенията си Борисов.

Според него партията вече е превъзмогнала скандалите, които удариха по властта.  "Видяха, че духът на ГЕРБ се върна. Изядохме си шамарите, партията си взе поуките, вдигна се!", обобщи той.  Лидерът на ГЕРБ сравни партията с боксьора Кубрат Пулев."Ние сме като Кобрата,  ударени сме лошо, но се изправяме и продължаваме", заяви Борисов. "Мислех малко да се карам пак, ама тоя път няма. Не за друго, но като се скарам, вие се снишавате. Вие ставате колебливи и давате шанс на нашите политически опоненти",  каза премиерът.

Според него България никога не се е намирала в толкова добро състояние, както сега. Той изреди всички нови заводи, които се откриват в различните градове. Подчерта, че в тях не се шият седалки за колите, а се правят сложни компоненти и електроника. "За първи път България изнася повече за Германия, отколкото внася", каза още премиерът. Той обяви като следваща голяма цел на ГЕРБ рязкото покачване на доходите и развиването на високотехнологично производство.

По неговите думи листата на ГЕРБ и СДС е единствената дясна. "Другите са помагачите на БСП, което си е бившето БКП", каза още той. И се въмути как социалистите могат да говорят за справедливост. "Тяхната справедливост е затвори, смърт без присъди и съдии като в Народния съд", каза Борисов. И атакува президентът Румен Радев, че "привиква на килимчето" първите хора в Темида, с което погазва разделението на властите. После напомни как съветниците на тогавашния държавен глава Георги Първанов са оглавили прокуратурата и най-важния съд.

Борисов отправи няколко заръки към кандидата на ЕНП за шеф на Еврокомисията Манфред Вебер, който беше специален гост на събитето в "Армеец". ."Кохезионната политика да не се пипа, това е единственият шанс за развитие на държавите от Централна и Източна Европа и Западните Балкани. Транспортните коридори 4,8 и 10 са жизненоважни. Ние сме обещали на българите "Хемус" и пътя Ботевград- Мездра и от Враца към Монтана", започна Борисов. Втората заръка беше за приемането на България в Шенген, което "не ни е толкова важно, но е обидно". Третата заръка е Европа да не спира "Южен поток", за да не изчезне България от газовата карта. 

Самият Вебер беше посрещнат като главен герой на събитието в "Арена Армеец".  При влизането му заедно с премиера Бойко Борисов всички вдигнаха плакати с неговия слоган The power of we ("Силата на ние"), а след това цял състав гайдари излязоха на сцената.

"Здравейте приятели, здравей България!", поздрави на български Манфред Вебер от сцената и заяви, че благодарение на ГЕРБ гласът на България се чува и уважава в Европа.

"Първата ми повеля като председател на Европейската комисия ще е България да получи пълно членство в Шенген", обеща кандидатът на ЕНП за наследник на Юнкер.

 "Мечтая си за Европа, като континент в който никой от никоя част от Европа да не се налага да напуска родното си място, за да търси работа в чужбина. Равни условия за живот, еднаква социална закрила.

Ние от ЕНП издигаме слогана "Европа на равенството". Европа е повече от икономическа зона. Европа са ценности. Има голяма разлика в Европа, но имаме едно нещо общо – във всяко селце, във всеки град има има малка църква. Ние от ЕНП като християндемократи изповядваме християнски ценности, като любов към ближния и ще се движим в тази насока", каза още Вебер в речта си. И накрая призова всички да гласуват с бюлетина №12, ако искат силна България и силна Европа.

Ораторите в началото на форума пък повториха реда от представянето на общата листа на ГЕРБ и СДС.

Пръв на трибуната излезе министърът на финансите Владислав Горанов, който отчете, че за последните 10 години има 40% ръст на брутния вътрешен продукт. "Предвидихме нарастване на минималната заплата до 650 лв. За последните 5 години средната заплата с 65%. За месец март 1247 лева е средна заплата", отбеляза той. Спомена и че в училище били върнати 40 000 деца, а учителските заплати - удвоени. Държавата се движи в правилна посока и въжделенията на нашите опоненти е свързано с личните им домогвания до властта", каза още Горанов. И остави за финал заключението7 "Алтернатива има, но тя не е по-добра. Не бива визия за България, да се бърка с Мизия за България", намеквайки за програмата на БСП и родното място на нейния лидер Корнелия Нинова.

После думата взе вицепремиерът Томислав Дончев, който изтъкна колко важно е ГЕРБ да се пребори за доверието на хората.

"Искам Европа да бъде по-дръзка, да се мери с нашите глобални приятели и конкуренти. Докато Европа се развива, тя е млада. Не слушайте тези, които казват, че ще е много интересно да отделим част от Европа, това е като да си запалите килима. В България сега е време да се гради и надгражда. Нямам предвид не само магистрали и училища. Имам предвид да градим големи цели, с които да обединяваме българите. Не слушайте тези, които казва, че България ще тръгне напред, ако се върне назад", каза Дончев.

"Доверието е тази тънка нишка, която свързва гражданина и държавника. Ако тази нишка се скъса вече не сме държавници, а самозванци", заключи вицепремиерът.

Председателят на СДС Румен Христов каза, че ГЕРБ е успяла да обедини автентичната десница. "Изправени сме пред избори, които ще спечелим. Имаме и най-добрия кандидат за председател на ЕК - г-н Вебер", каза той и благодари на Борисов, че благодарение на него се обединиха двете политически сили ГЕРБ и СДС.

"Победата обича смелите! Въпреки очернящата кампания, трудностите, ние сме длъжни след една седмица да победим. Тези избори не бива да бъдат загубени заради бъдещето на България и Европа", заяви зам.-председателят на ГЕРБ и кмет на Бургас Димитър Николов. И напомни, че Горанов е обещал три пъти повече самостоятелност на местната власт в разпореждането с европейските средства за следващия програмен период.   И призова да се вдигне духа на всички членове на партията.

След това дойде ред на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която изтъкна, че силата на ГЕРБ, че търси решения, а не оправдания. "Има и грешки, и пропуски, има криви фуги, има и санкции за тях, но обектите стават", заяви тя. "За десетина години само в София сме привлекли 3 милиарда европейски средства. Заварихме 10 км от метрото, а завършваме 42", изтъкна Фандъкова.

За шефа на предизборния щаб Цветан Цветанов остана да представи участниците в общата листа на ГЕРБ и СДС, чийто водач Мария Габриел получи прегръдки от Борисов и Вебер, преди да се качи на сцената.

На излизане от залата повечето участници хвалеха Вебер какъв симпатяга е, но притеснено коментираха какво ли са измислили комунистите този път, за де се притеснява Борисов от нов удар под кръста като измислената афера "Костинброд".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай