Слагат нов етикет за качество на храните

„Планински продукт“ тръгва по магазини и пазари. Какво означава?

Слагат нов етикет за качество на храните | StandartNews.com

 

Целта на означението „Планински продукт” е да помогне на земеделските производители от тези региони да се открояват на пазара. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев по време на кръгла маса на тема „Възможности за развитие на планинското земеделие” в община Баните, област Смолян.

Българските потребители свързват планината с качеството и добрия вкус. Терминът за качество „Планински продукт“ улеснява техния информиран избор”, отбеляза още заместник-министър Събев.

Регистрираните пчелари, животновъди и земеделци, включително и производители на билки, гъби и др. в планинските райони могат да използват означението, ако отговарят на изискванията. Заместник-министърът посочи, че те са опростени.

За пчеларите и растениевъдите се изисква само обектът (парцел или пчелин) да се намират на територията на планинска община.

При животновъдите е необходимо да се докаже, че част от фуража е от планински регион и че животните са прекарали 2/3 от живота си там, допълни Георги Събев.

Това се доказва с документация, която се проверява от Областната дирекция по безопасност на храните.

Цялата процедура и включването на стопаните в регистъра е безплатно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай