Петък,

Слагат нов етикет за качество на храните

От: стандарт -
388
Слагат нов етикет за качество на храните
A
A
A

 

Целта на означението „Планински продукт” е да помогне на земеделските производители от тези региони да се открояват на пазара. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев по време на кръгла маса на тема „Възможности за развитие на планинското земеделие” в община Баните, област Смолян.

Българските потребители свързват планината с качеството и добрия вкус. Терминът за качество „Планински продукт“ улеснява техния информиран избор”, отбеляза още заместник-министър Събев.

Регистрираните пчелари, животновъди и земеделци, включително и производители на билки, гъби и др. в планинските райони могат да използват означението, ако отговарят на изискванията. Заместник-министърът посочи, че те са опростени.

За пчеларите и растениевъдите се изисква само обектът (парцел или пчелин) да се намират на територията на планинска община.

При животновъдите е необходимо да се докаже, че част от фуража е от планински регион и че животните са прекарали 2/3 от живота си там, допълни Георги Събев.

Това се доказва с документация, която се проверява от Областната дирекция по безопасност на храните.

Цялата процедура и включването на стопаните в регистъра е безплатно.


Всички новини от категория ДА! На българската храна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички