Най-хубавите вина на Балканите са на фестивала в София

Браншът има нужда от подкрепа заради пандемията, казва Галина Нифору, шеф на Асоциацията на износителите на вина в България

Най-хубавите вина на Балканите са на фестивала в София | StandartNews.com

* Браншът има нужда от подкрепа заради пандемията, казва Галина Нифору, шеф на Асоциацията на износителите на вина в България

- Госпожо Нифору, наскоро се проведе Балканският международен винен конкурс (The Balkans International Wine Competition, BIWC) в Белград. Как се случи това в условията на пандемия?

- Отлагахме събитието два пъти заради пандемията, но миналата седмица се проведе Деветото издание на Балканския международен винен конкурс. Тази година за първи път събитието бе в Белград. Започваме ротация на конкурса в различните балкански страни и Сърбия бе първата страна домакин. Конкурсът мина изключително успешно. Това бе най-силното издание - много мостри, най-голям брой участници, много нови изби. Големият интерес много ни радва, защото самите изби разбират важността на конкурса и всеки медал, спечелен на този конкурс, означава много за тях. Избрахме Сърбия за домакин, защото в последните години страната се развива изключително успешно, въпреки че при тях няма фондове на Европейския съюз. Цялото им винарство е собствена инвестиция на хората, които се занимават с този бизнес. Въпреки това там всичко е подредено по конец, избите са невероятно красиви, вината са подобряват с всяка изминала година. За това говорят и многото медали, които те печелят.

- Колко страни участваха?

- Имахме вина от 11 балкански страни - Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Гърция, Косово, Северна Македония, Турция, Румъния, Сърбия и Словения. Журито също беше много силно, участваха много добри специалисти. Имахме много големи затруднения в придвижването им до Сърбия - не всички самолети летят, постоянно отменят полети. Бяхме на нокти до последния момент, но, Слава Богу, всичко беше чудесно. Миналия петък обявихме наградите Best of Show, отличаващи най-добрите вина от всяка държава. Церемонията по награждаване е на 17 септември от 20 часа на открито - на сцената на винения фестивал в София. Ще връчим големите награди - Трофеите за най-добро вино в различните категории - розе, червено, бяло, пенливо, десертно, оранжево, както и Гранд трофей. Всеки, който си е купил билет за винения фестивал, ще може да присъства. На церемонията ще обявим и следващата страна, която ще бъде домакин на винения конкурс през 2021 г.

Поканили сме всички посланици на балканските страни, официални лица, зам. министърът на земеделието, председателите на НЛВК и ИАЛВ. Чуждите изби, които са носителите на Трофеите и на Гранд трофея, също са в София. Така че наистина ще стане едно събитие, което е символ на приятелството на народите на Балканския полуостров. Преди откриването на 17 септември, когато е празникът Вяра, Надежда, Любов и майка им София, както и Денят на София, ще има хепънинг - рисуване върху бъчви. Участват деца от художественото училище и темата на този хепънинг е Вяра, надежда и любов за Балканите. Бъчвите ще бъдат изложени във виненото градче.

- Колко изби участват във винения фестивал в София?

- Участват около 50 изби. Тази година са малко по-малко - някои от колегите се притесняват заради пандемията, други са в гроздобер. Това не е най-доброто време да съберем избите, защото много голяма част от тях са малки или средни, всички са ангажирани в гроздобера. Но съм сигурна, че ще направим чудесен фестивал. ще има достатъчно хора и чудесна храна - ще има специални ресторанти с морска и месна храна. Това ще бъде един чудесен уикенд - четвъртък, петък и цялата събота. Времето е подходящо и за бели, и за червени вина.

Тази година ще имаме по-камерна музика, изпълнения на китара, както и диджей, който ще подбере стойностна балканска музика, джаз.

- Как се отразява пандемията на винения сектор? Какво се случи с износа на български вина?

- Случиха се доста неприятни неща. Три месеца бяха затворени ресторантите, имаше спад на консумацията. Все още голяма част от хората не излизат както преди, не консумират вино по заведенията. В търговската мрежа няма спад, но хората се ориентираха към по-евтини вина. Това се случва винаги в моменти на кризи. В експорта също имаме проблеми - в много от страните, където изнасяме, затвориха заведенията, а българското вино се предлага предимно в ресторанти и магазини и по-малко в големите търговски вериги. Така че там също има забавяне или липса на поръчки. Винарският бранш е един от най-засегнатите от пандемията.

- Преди пандемията представяхте българското вино на големи изложения в Китай, какво се случи с тях?

- Бяха отменени, през август бе първото изложение, което се проведе, но сега ще се провеждат с представители от китайска страна, тъй като в Китай в момента не може да се пътува. Тази година ще ни представляват нашите китайски партньори, през ноември планираме такова участие. Догодина планираме участие в Южна Корея и Япония, ще видим как ще се развиват нещата. Не можем да си направим никакви планове, защото всичко се променя много бързо заради коронавируса. Ще вземаме решения в движение.

- Каква е реколтата от грозде, която тази година прибират лозарите?

- Колегите казват, че годината като цяло е сушава, ще има по-малко грозде като количество, но с много високо качество. Хубавото е, че месеците на гроздобера са сухи, т.е. цялото захарно съдържание, което вече е натрупано, ще се запази, а съответно и алкохолното във виното. Засега върви много добре реколтата. Но да не забравяме, че в много от избите резервоарите за съхранение са пълни. Защото консумацията на вино намаля. Тази година ще бъде изпитание за българските винари.

Това се случва не само у нас, но и в целия свят. Браншът се нуждае от подкрепа и виненият фестивал е точно такава подкрепа, защото той ще е не само изложение, но и базар - хората ще могат да си купят хубави вина на изгодни цени. Имаме много нови участници, които се представят за първи път на нашия фестивал. Ще има също една специална шатра с наградените вина от конкурса - хората ще могат да дегустират и наградените вина с медали от конкурса в Белград. Там ще бъдат всички представени страни. Нека хората да подкрепят българското вино.

- Виното винаги е било споделено удоволствие - да споделиш чаша хубаво вино с приятели. За съжаление пандемията ни отне точно това. Но поне по време на фестивала може да си го върнем. Браншът получи ли помощ от държавата заради щетите от пандемията?

- Да, получи помощ за съхранение на вино, както и за резитба на зелено - за тези, на които няма кой да изкупи гроздето. Със сигурност обаче не са доволни, защото помощта е по-малко от това, което са вложили, за да отгледат лозята до този момент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай