На форума на "Стандарт": ДПС с пакет от социално-икономически мерки

Ще дадем пълната си подкрепа с експертизата на депутатите и евродепутатите ни, каза Мустафа Карадайъ

На форума на "Стандарт": ДПС с пакет от социално-икономически мерки | StandartNews.com

ДПС подготвя пакет от социално икономически мерки в подкрепа на българските земеделци. Това съобщи лидерът на Движението Мустафа Карадайъ на 16-ата великденска конференция „Да! На българската храна”, организирана от „Стандарт”

Не е задължително във всяка ситуация опозицията да саботира властта. В повечето случаи критиката на опозицията трябва да бъде с цел коригиране решенията на властта в правилната посока, за да бъде по-голям ефекта на решения. С тази цел днес участвам на този форум, подчерта Карадайъ. Ние политиците сме длъжници на земеделците, особено на малките фермери, каза Карадайъ. И покани бранша на работна среща. На нея народните представители от ДПС ще чуят конкретните предложенията на бранша и ще ги облекат в законодателна инициатива.

Ето какво още каза Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС, на форума на „Стандарт” „Да! На българската храта. Гарантиране на продоволствената сигурност”:

Преди всичко искам да поздравя медия "Стандарт" за организирането на форум по най-горещата тема на деня - продоволствената сигурност.

Храната, хлябът, насъщният, както казва народът, е самият живот. Той е не просто средство за оцеляване, а философия за развитие. Защото, както мъдро са казвали дедите ни: никой не е по-голям от хляба. Затова - адмирации за медията, която не бяга от проблемите, а събира на една маса всички страни, от които зависи решението им.

От известно време си задавам няколко въпроса: Как стана така, че райската градина България внася храни от пустинни държави? Какво направихме като граждани през изминалите над 30 години преход, че днес българското селско стопанство, което хранеше целия Източен блок, изнемогва? Какво сторихме като политици и държавници, за да помогнем на бранша, за да бъде лидерът, който заслужава?

Да, войната в Украйна носи сериозни социални и икономически последици у нас, в региона, в Европа, по целия свят. Но това, което Наблюдаваме е не само сътресения на земеделския ни пазар. За първи път от много години насам се прокрадва съмнение дали ще може да се гарантира достъпът до основни хранителни продукти за населението.

Притесненията дали фермерите ще могат да издържат на сериозния натиск от бързо увеличаващите се цени и дали ще успеят да съхранят производството си, стават все по-осезаеми.

Но нека сложим ръка на сърцето си - проблемите в земеделието не са от месец. Те не започват с избухването на войната, а се генерират назад във времето - още от разпределението на субсидиите на декар, през директните помощи, та до днес, когато земеделските производители бяха допълнително натоварени с вдигане на минималния осигурителен праг.

Затова трябва да признаем - ние, политиците, сме длъжници на земеделците. Особено на малките производители, на малките преработватели, на малките търговци.

Техните проблеми ние ги знаем най-добре, защото в нашите избирателни райони са те - дребните стопани. До които днес застават децата и внуците им - младите земеделци.

Ние в ДПС винаги сме се старали да бъдем до тях. Така ще бъде и сега, когато повече от всякога имат нужна от нашата подкрепа.

Рекордно високите цени на енергията, недостига на основни суровини, скъпите торове, фуражи, гориво за земеделска техника, препарати за растителна защита са само част от проблемите на бранша.

Към тях се добавят несигурността по отношение на продукцията, високите екологични изисквания, несигурността на доставките. Да не говорим за няколкократното увеличение на цените на основни продукти, което поставя всички земеделци и домакинствата в изключително трудно положение.

Всички земеделски сектори са засегнати от тази безпрецедентна ситуация, но някои от тях са на прага на фалит. Поради характера и естеството на производството, особена нужда от подкрепа имат малките земеделски производители ва плодове и зеленчуци, животновъдите и зърнопроизводителите.

ДПС вече започна работа по Пакет от антикризисни мерки. Целта ни е да инициираме законодателни промени и да мобилизираме нужното подпомагане за земеделието, особено на най-засегнатите сектори.

Бързам да подчертая, че това е Пакет от антикризисни мерки за гарантиране продоволствената сигурност и за справяне със сериозните последици от войната в Украйна.

Тук визирам в частност и гарантиране достъпността на храните и останалите продукти от основна необходимост, защото не можем да говорим, че продуктите са достъпни, само защото те са налични на пазара. Говорим за достъпност в пълния смисъл - т.е. потребителите не само да имат достъп до тях, но и да могат да си ги позволят.

Подготвяният от ДПС Пакет от мерки ще обхване широк набор от социални и икономически мерки. За да бъде обаче този Пакет ефективен и цялостен, той трябва да бъде изготвен с активното участие на земеделския бранш.

Затова, имайки предвид, че тук сред нас са представители на различни земеделски организации и асоциации и много други ни гледат от дистанция, през различните платформи, искам да се обърна към вас с покана за работна среща, на която да представим и обсъдим с вас проблемите, да чуем всички ваши предложения и да изработим заедно цялостен пакет от мерки и план за действие, които да дадат бърз реален резултат на терен.

Земеделците са гръбнакът на държавата ни и в тези трудни времена ДПС ще даде пълната си подкрепа с експертизата както на евродепутатите, така и с представителите в националния парламент, така че да гарантира продоволствената сигурност в държавата и ясната перспектива за всеки от бранша.   Още веднъж поздравявам медия „Стандарт” като организатор и Атидже Вели, евродепутат от ДПС/”Обнови Европа” като европейски партньор и модератор на форума.

Благодаря за вниманието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай