Неделя,

Жечо Станков: Да извлечем полза от декарбонизацията

От: Стандарт -
1262
Жечо Станков: Да извлечем полза от декарбонизацията
A
A
A

Няколко пъти от тази трибуна се залагаше думата стратегия, пътна карта. Ако всички кажем как ще се развие енергетиката до 2050 г., голяма част от нас ще сбъркат. Това каза Жечо Станков от ГЕРБ по време на форума на Стандарт "Власт и бизнес заедно за чиста енергия".

През 80-ге години са предполагали, че през 2020 г. у нас ще има 26 малки ядрени реактора. Това обаче не се случи.

Не трябва да забравяме, че ВЕИ-тата са свързани с цели по транспорта. Трябва много да балансираме - хем да спазич целите на Европа, хем да имаме сигурна, достъпна и балансирана енергия. 

Относно пътната карта - искам да обърна внимание на следното: Ние имаме инструмент, който е над енергийната стратегия - това е план "Енергетика". Тя е поставена в центъра и около нея са индустрията, околната среда. Мисля, че това е по-правилният подход. 

Предстоят ни много важни години, за да защитим нашата енергетика и да намерим баланса при инсталирането на нови мощности. Очаквам скоро да видим програмата за инсталиране на нови ВЕИ мощности. Радвам се, че успяхме да облекчим режима. Какво по-хубаво от това всяко домакинство с пари от Европа да инсталира собствени мощности на покрива.

Ще има програма и за бизнеса. 

Трябва да извлечем полза, а не негатив от декарбонизацията. Тя е на първо място, после енергийната ефективност, енергийните пазари, иновации и развойна дейност", посочи пътя Жечо Станков.

 

 


Всички новини от категория ДА! На българската икономика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com