Земенският манастир пази Знака на българина

Основан е през 11 век. Състои се от черква, камбанария и две сгради

Земенският манастир пази Знака на българина | StandartNews.com
  • Намира се непосредствено до град Земен на около 17 км. от международния път от София за Кюстендил и Гюешево. Разположен е в красива местност в близост до Земенския пролом по поречието на р. Струма.
  • Основан е през 11 век. Състои се от черква, камбанария и две сгради. В момента не се обитава от монаси.
  • Църквата със стенописите е оцеляла повече от 9 века, въпреки че манастирската обител е рухвала и е била възстановявана няколко пъти.Според легендата, неназован кардинал от Ватикана предрекъл, че храмът край Земен ще спаси света. Затова и той винаги досега е оцелявал.
  • Уникална е църквата за нашите земи, защото това е единственият кръстно-куполен храм с кубична форма – 9 на 9 на 9 метра. При преминаване от вратата към олтара, се образува вписан кръст в квадрат. Куполът на църквата също е вписан в квадрат.
  • Богомилите са пазели тук знакът на българина- звездата със седем лъча, единственият символ, който е в състояние да обедини всички религии по света, твърди легенда.  Според друго предание, през Земенския манастир са минали кръстоносците, които са търсели храма на Соломон.
  • Очите на иконите сякаш са избодени. За да избегнат проклятие, хората, извършващи набези в манастира, издрасквали очите на светците, за да не ги виждат, твърдят местни хора.
  • Стенописите на манастирската църква, посветена на Йоан Богослов, са изографисани през 11-ти и 14-ти век. Олтарът е каменен монолит, а подът е изграден от разноцветни каменни плочи и антични тухли. Куполът е изграден от камък и се издига върху висок цилиндричен барабан.
  • Едни от най-ранните портрети на български боляри, които са с най-голяма художествена стойност след образите на севастократор Калоян и Десислава от Боянската църква, са в църквата.В югозападния ъгъл са запазени шест ктиторски портрета, между тях на деспот Деян Драгаш и съпругата му Доя-местно феодално семейство.
  • Емблематична е сцената с изковаване на гвоздеите, с които Христос е прикован към кръста. Почитана е от масоните и не е описвана в Библията. Изобразява жена, ковяща гвоздеите. Легендата гласи, че ковачът, на комуто е било поверено изковаването, е отказал, защото ръката му е била наранена, и неговата съпруга поема задачата.Гвоздеите на Разпятието” се споменават за първи път едва след като Св. цар Константин и майка му Елена намират Христовия кръст в околностите на Йерусалим през 326 година.
  • Камъкът по средата на църквата има чудодейна сила, според мнозина той сбъдва желания. Ако човек постави лявата си ръка върху него и си пожелае от все сърце нещо, то непременно ще се сбъдне, мълвят предания, които се пренасят от векове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай