Виртуозът Иван Янъков в "България"

Виртуозът Иван Янъков в "България"  | StandartNews.com

Иван Янъков, пианист и диригент, известен по света и по-малко у нас, гостува на Софийска филхармония на 22 януари в зала "България". Меломаните ще имат възможност да се насладят на виртуозната му техника при изпълнението на прочутия Концерт за пиано и оркестър номер 1 от Пьотър Чайковски под диригентството на корееца Йонг Чил Лий. В програмата са включени още увертюрата към мюзикъла "Кандид" от Ленард Бърнстейн и завладяващата Симфония номер 4 от Йоханес Брамс.

"Свиря от 6-годишен. Открих истински музиката, когато бях на 13. Влюбих се в нея, точно както тийнейджъри се влюбват в някого. Оттогава знам, че това ми е призванието. С музиката и чрез музиката трябва да съм 100 процента откровен", споделя Янъков, който от средата на 90-те живее и твори извън България.

Талантливият пианист първо отива в Ню Йорк. Повече от 10 години той учи там и получава магистърска степени в Mannes College of Music. През 2001-ва Иван Янъков прави рецитал в "Карнеги Хол" като победител на конкурса "Artists International Series". Освен че активно концертира в САЩ, музикантът специализира камерна музика с Токийския струнен квартет, както и със световноизвестния цигулар Пинкас Цукерман. По време на следването си в Ню Йорк, успоредно с пианото, Иван учи и дирижиране. По-късно той се връща на Стария континент, в Италия. Малко след това се премества в Лондон, където живее и работи седем години. С музиканти от Лондонската филхармония основава камерен оркестър, в чийто репертоар има творби от барок, класика, романтизъм и XX век. Софиянецът е канен за участия в престижните зали по света, сред които "Токио метрополитен артс център", "Китара хол" в Сапоро, "Сити хол" в Хонконг, където живее напоследък. Диригентския си дебют Янъков прави през 2010 г. с Чешкия национален симфоничен оркестър. Следват покани в повече от 30 страни, сред които са Япония, Китай, Германия и отново САЩ.

"Едно от изкуствата, което много силно ми влияят, е архитектурата. В нея намирам същата обоснована хармония и пропорции, както в музиката. Без определени опори (било то музикални или структурни) цялата работа ще излезе накриво и евентуално може да има срутване", разказва Иван пред националното радио.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай