Симфоничните игри на маестро Любомир Денев

Симфоничните игри на маестро Любомир Денев  | StandartNews.com

На 20 септември композиторът подарява концерт на своята публика по случай 65-ия си юбилей

Неповторим коктейл от джаз, поп и рок ще ни поднесе Маестро Любомир Денев на 20 септември в зала "България". Концертът "Симфонични игри" е подаръкът на артиста, който той прави на своята публика по случай юбилея си. Денев навърши 65 години на 12 септември, а днес празнува имен ден. Програмата, под неговото диригентство и с участието на Мария Мартинова /пиано/ и Васил Бележков /китара/, включва "Concerto Nostalgico", рапсодия "Софийски нощи" за пиано и оркестър и най-новото произведение на Любомир Денев - рок симфонията Queen's Hits.

Concerto nostalgico (Носталгичен концерт) е композиран през 2009 г. за Международния анонимен конкурс на Софийски солисти, на който печели Втора награда. Рапсодия "Софийски нощи" е замислена като българска алтернатива на Гершуиновата "Рапсодия в синьо", казва Любомир Денев. На конкурса за Нова рапсодия в 7/8 - 2014 г. "Софийски нощи" бе отличена с Втора награда.

"QueenТs hits написах по поръчка на Държавна опера - Русе. Идеята да се създаде симфонично произведение по песните на легендарната група е на Найден Тодоров. Самата музика на "Куин" съдържа доста оперно-симфонични елементи, което ме вдъхнови да опитам нов жанр - рок симфония, с добавена към оркестъра ритъм-секция - соло китара, бас китара, барабани и пиано, за да се запази характерната за стила звучност. Първа част се гради върху темите на Somebody to love, Radio Gaga, We are the champions, We will rock you. Във втора част звучат The show must go on, I want it all, Save me, Friends will be friends, а в трета част разработвам Bohemian rhapsody и Who wants to live forever. На места вероятно слушателят ще открие връзки със симфониите на Бетовен, Менделсон или Чайковски, както и барокова атмосфера, които са умишлено търсени исторически препратки. Изпълнението е премиерно за София", обяснява композиторът. Случайно или не, 70-годишният юбилей на Фреди Меркюри бе на 5 септември, няколко дни преди 65-годишнината на Любо Денев. Роден на 12 септември 1951 г. във Видин, той започва да се занимава с музика от най-ранно детство. Първите му уроци са по цигулка и акордеон. Продължава музикалното си образование в Софийското музикално училище в класа по ударни инструменти на проф. Добри Палиев. Като ученик свири във филхармония "Пионер" и участва в няколко задгранични турнета, прави първите си опити като композитор главно в полето на джаза и поп-музиката. От 1973 г. следва в Музикалната Академия в София, дипломира се през 1979 г. като оркестров диригент в класа на проф. Константин Илиев. Още като студент си създава име на оригинален джаз-пианист и композитор - със своето джаз-трио участва на няколко престижни международни фестивали в Чехия, Полша, Югославия, Унгария, Румъния, Куба и др. Две години преди дипломирането си спечелва конкурса за стажант-диригент в Държавния музикален театър "Ст. Македонски", където работи до 1986 г. През 1983-84 Денев пътува в САЩ по Програмата за културен обмен, където се запознава отблизо с мюзикълни продукции на Бродуей и работата по филмова музика в Холивуд, изявява се и като джазмен.

След 1986 г. е композитор и диригент на свободна практика, често канен от най-добрите Симфонични оркестри в България - в Русе, Бургас, Варна, Пловдив, Операта на Стара Загора и др. Аранжор и диригент на Биг бенда на БНР. Международната му дейност включва записи със Симфоничния оркестър на Гръцкото Радио и ТВ и два компактдиска за американската компания КОНКОРД-Рекърдс (1996 и 98), изнася солови джаз-рецитали в Париж, в Берлин, Мюнхен, Бретислава, Будапеща, Милано и др. В периода 2008-2009 е поканен от Министерството на Културата на Бавария в Международния културен център Вила Конкордия-Бамберг, където твори, изнася лекции и дава концерти. Негова музика е изпълнявана в много страни на Европа, в Канада, Мексико, Индия, Русия, Египет, САЩ, Канада и Япония. Мюзикълът му "Напразни усилия на любовта" гостува в Кайро (1989) с постановката на Българска камерна опера - Благоевград, мюзикълът "Законът на Джунглата" (носител на наградата СОФИЯ 1989) има Премиера в превод на френски в Париж (1993), а мюзикълът "Алис в страната на сънищата" бе поставен на гръцки език в Никозия и Ларнака - Кипър, през декември 2012 г.

Носител е на многобройни награди у нас - АСКЕЕР 2001, Кристална лира за джаз 2006 и др., както и в чужбина - за хорова композиция /Чехия/, за камерна музика /Германия/, Наградата на конкурса Бьозендорфер (Химни на Слънцето за пиано), Златната Ракла 2006 за музиката към филма "Врабците през октомври и др. БНТ заснема два филма, посветени на творчeството на Любомир Денев: "Музиката, която правя" (2000 г.) и Умно село - Клубът на тишината (2005 г.).

Аз съм артист, обновявам се в различни роли

Музикантът трябва да остане верен на себе си, но първо да разбере кой е, казва Любомир Денев

- Маестро, как подбрахте репертоара за големия концерт на 20 септември?
- Исках да съставя програма, която да не е елитарна и да представя мои творби, които обхващат по-широк кръг аудитория - да е подходяща и за ценители професионалисти, и за по-неопитна и младежка публика. Същевременно да има ново, неизпълнявано произведение - такова е рок симфонията QueenТs hits. Другите две произведения са, така да се каже, представителни за моето творчество - Носталгичен концерт има Наградата на Международния конкурс на Софийски солисти, а Рапсодия Софийски нощи - на Конкурса 7/8. Получи се crossover - съчетание от различни жанрове - съвременна музика, джаз елементи и поп-рок атмосфера. Аз търся баланс между сериозното и забавното.
- Защо решихте да поканите за участие Мария Мартинова и Васил Бележков?
- С Мария работих преди няколко години - тя осъществи първото изпълнение на Рапсодията ми за пиано и оркестър по един много убедителен начин, с пълно вникване в партитурата, ние си допаднахме творчески - тя е много фин музикант с нюх към джаза, емоционална и с широк кръгозор. Сигурен съм, че на публиката в зала "България" й предстои интригуваща среща. А китаристът Васил Бележков е не по-малко интересен артист - освен че е солист на група "Епизод", той се изявява много успешно и като композитор в различни жанрове. Васко е рядък случай - групар с академично образование - точно какъвто ми е нужен за соло китарата в рок симфонията.

Искам да изкажа и своята благодарност на директорката на Софийска филхармония г-жа Светлина Терзиева за голямата чест, която ми оказа, давайки ми възможност да се представя и като композитор, и като диригент. Това доверие ме мотивира да дам най-доброто от себе си.
- Вие сте творец с много широк периметър на музиката, която създавате - филмова и театрална, джаз, поп, мюзикъл. Имате ли любим жанр и кое е водещото и обединяващото във Вашия стил?
- Обединяващото е моята персона. Аз съм артист, който се превъплъщава в различни роли. По този начин се обновявам непрекъснато - елементи от джаза влизат в музикално-сценичните ми творби, "по-сериозните" ми опуси влияят обратно на джазовото ми творчество разполагам с богат арсенал от средства - от песенност, поп-рок ритъм, суинг, импровизация - до алеаторика и сонористика.
- Кое е това, което прави едно музикално произведение вечно и го отличава от еднодневките?
- Дълбочината на изживяването. Което може да присъства във всеки жанр - както в една симфония или опера, така и в една народна песен или рок-балада.
- Трудно ли се прави музика на световно ниво у нас?
- У нас се прави световно ниво, трудното е да го презентираме по света.
- Музиката е вашият живот. Имало ли е моменти, когато се е налагало да направите компромис и да се съобразите с конюнктурата?
- Хм, не съм сигурен. Конюнктура не знам какво е, за мен не съществува. Аз поне съзнателно не съм правил компромис, но понякога си мисля, че целият ни живот е низ от компромиси - нали правим избор? Избирам да живея - следователно, приспособявам се, ако не - тогава това е смъртта.
- Много млади музиканти трудно намират баланс между това, което искат да правят и това, което пазарът търси. Какво ще ги посъветвате?
- Номерът е да накараш пазара да потърси това, което искаш да правиш. Или пък да правиш което искаш така, че да отговаря и на търсенията. Отделен въпрос е дали изобщо излизаш на пазара. Във всички случаи остани верен на себе си, но първо разбери кой си.
- Изнасяли сте концерти по много световни сцени. Кои от тях са ви носили най-голямо удовлетворение? Кой е вашият звезден миг?
- Тук, у дома, най-трудно намирам и удовлетворение, и признание. По света, не знам, рядко мисля за миналото, настоящето повече ме интересува, то е континуум. Е, все пак - приятно е да знам, че имам награди на международни конкурси по композиция, че мюзикълите ми са представяни в чужбина, че ме изпълняват в Канада, Япония и т.н., или някоя радиостанция в Германия или Унгария е посветила минути за мен. А относно Звездния миг - той предстои - ще бъде на 20 септември със Софийска филхармония в зала "България", вълнувам се!
- Кое е произведението, което още не сте написали и изсвирили?
- Надявам се, че са поне още няколко. Много искам да създам джаз опера, вече съм си написал и почти цялото либрето, работно заглавие "Вечеря в Манхатън". За четирима певци и джаз квартет.
- Вашият син Любомир Денев-младши вече е име в музикалните среди. Какво е взел от вас и кои уроци е отказал да приеме?
- Той е мъдро момче, много съсредоточен и наясно какво иска. По-наясно е от мен в доста неща. И по-бързо се ориентира, също и в една партитура. Какво е взел - предполагам, това, което му трябва - умения разнопосочни - освен че много бързо израства и узрява като диригент, композира и е търсен за филмова музика, аранжира доста сръчно и за симфоничен оркестър, и за биг бенд. Е, няма да крия - той е моята гордост. Вярвам че ще постигне всичко онова, което баща му не успя.

Денев-младши и "Пионер" вдигнаха на крака публиката в Берлин

Това е исторически момент, написа диригентът във Фейсбук

Любомир Денев-младши също имаше своя звезден миг наскоро. Той бе диригент на филхармония "Пионер", която изнесе изключително успешен концерт в Берлин на 27 август. Публиката в препълнената зала "Концертхаус" се изправи на крака и бурно аплодира българския оркестър, след като отзвучаха последните акорди от Деветата симфония "Из новия свят" на Антонин Дворжак. Участието на българските музиканти бе в рамките на престижния фестивал за младежки симфонични оркестри YOUNG EURO CLASSIC. Солисти бяха големият цигулар Светлин Русев и известната виолончелистка Емилия Барановска. Под палката на диригента Любомир Денев - младши прозвуча програма от българските автори Панчо Владигеров, Петко Стайнов, Марин Големинов, Любомир Пипков, двама френски автори - Венсан д'Енди и Сен-Санс, а във втората част на концерта оркестърът изпълни 9-та симфония "Из новия свят" на Антонин Дворжак. Изключително добре бе посрещнат българския оркестър, в който свирят най-талантливите музиканти на възраст между 14 и 25 г., възпитаници на музикалните училища в София, Пловдив, Русе, Варна и Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". След концерта бе организирано парти с публиката на площада пред залата, където струнен квартет от оркестъра изпълни няколко български творби.

"Това е исторически момент", написа Денев-младши във Фейсбук преди събитието. "За нас е гордост да представим български творби на този фестивал, както и една от любимите симфонии на основателя на оркестъра проф. Влади Симеонов - "Из новия свят" от Дворжак. Имаме честта да застанем рамо до рамо със Светлин Русев и Емилия Барановска. Както можете да си представите, подобен проект има нужда от невероятно много подкрепа. Искам да изразя огромната си благодарност към организатора и изпълнителния директор на фондация "Проф. Влади Симеонов", без когото събитието не би се осъществило - доц. д-р Александър Пешев. Също така на г-жа Весела Господинова, проф. Владислав Григоров, г-жа Татяна Досева - директор на НДД, г-жа Светлина Терзиева, която осигури репетиции на оркестъра в Зала "България", г-н Росен Идеалов, на солистите и на целия оркестър. Стискайте палци! Ние дерзаем!"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай