Ози Озбърн - Принцът на мрака

Ози Озбърн - Принцът на мрака | StandartNews.com

Ози Озбърн получи наградата "Глобална икона" на Европейските музикални награди на MTV. И въпреки че вокалите, които пеят по-добре от него никак не са малко, то едва ли някой може да го оспори по популярност. Ози е един от най-големите купонджии в историята на рока, а личният му лекар на няколко пъти забелязал, че Озбърн отдавна би трябвало да е мъртъв заради системните злоупотреби с наркотици и алкохол. Ето кои са най-интересните факти и цифри от живота на суперзвездата.

Пълното му име е Джон Майкъл Озбoрн.

Роден е на 3 декември 1948 година в Астън, Бирмингам.

Запалва се по "Бийтълс" като дете, след като чува техни песни по радиото, и решава да се пробва като вокалист.

В тийнейджърските си години Ози се изявява като дребен джебчия, обирайки няколко къщи, докато не е хванат от полицията и хвърлен зад решетките за шест месеца. От този период датират и повечето му татуировки, покриващи голяма част от тялото му днес.

След като излиза от затвора, работи известно време като тестващ клаксони на коли в малък автомобилен завод, както и като помощник в кланица.

Заедно с китариста Тони Айоми и барабаниста Бил Уорд прави емблематичната "Блек Сабат" в края на 60-те.

Групата изживява небивал комерсиален успех. Ози се отдава бурно на алкохол и наркотици.

През 79-а Ози напуска бандата след скандал. Неговото място заема Рони Джеймс Дио.

В средата на 90-те Ози и жена му Шарън организират мащабен рок фестивал, наречен Ozzfest, който се провежда всяка година в Щатите.

През 2001 година по MTV стартира риалити шоу със сериен формат, наречено "The Osbournes", което отразява живота в семейството на рокаджията. Самият Ози не е гледал нито един епизод.

Самият музикант нееднократно е изказвал удивлението си от факта, че все още е жив. Нарича себе си "медицинско чудо" и казва, че ще дари тялото си на Музея по естествена история. Освен традиционното за бранша пиене и дрога той се е лекувал в психиатрична клиника, чупил е врата си по време на шофиране и страда от генетично заболяване, подобно на паркинсоновата болест.

И трите деца на Ози и Шарън - Ейми, Джак и Кели - са родени с точно 13 месеца разлика помежду си.

Сред прякорите му са Великия Оз, Кръстника на Метъла и Урагана от Оз.

През 1989-а е арестуван при опит да удуши съпругата си Шарън в момент на пиянски ступор. Когато се опомня в затвора, няма ни най-малка представа как и защо се е озовал там.

Получава собствена звезда на Алеята на Славата в Холивуд през 2002 г.

Фен е на Астън Вила.

Джони Кеш е един от големите му кумири.

По време на концерт през 1982 г. отхапва главата на един прилеп, мислейки си, че е играчка. Налага му се да изтърпи множество инжекции срещу бяс, както и да направи щедри дарения на организации за защита правата на животните, които били в шок от инцидента.

Признава, че все още има сценична треска.

Обича да рисува, да чете теории на конспирациите и да скандализира фенове и медии.

Любимец е на Барбара Буш.

Дълго време се е борил с дислексията.

На негово име е кръстена амазонска жаба. Тя издавала звуци, подобни на тези на прилепа, което станало достатъчна причина за учените да се спрат на името на Ози.

"От всички неща, които съм губил, най-много ми липсва умът".

"Обичах Бийтълс толкова много, че си мечтаех Пол Макартни да се ожени за сестра ми"

"Ако още някой ме накара да изпея "Iron Man", ще го пребия!"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай