От двете страни на огледалото

От двете страни на огледалото | StandartNews.com

Близнаците Аргирови и Енчеви като тийнейджъри правили номера на девойки и даскали

В Пловдив вероятно има уважителен брой близнаци, но две от двойките са изключително популярни - култовите през 80-те години на миналото столетие Аргирови и значимите от началото на милениума Енчеви. Преди броени дни музикантите гостуваха на докторите - в Клуба на алхимика. Четиримата споделиха личните си формули за превръщането на простите метали в злато, на познатото в изключително, на всекидневието в празник. И четиримата братя са корифеи в постигането на качество - в живота и професията - което води до промяна.

Изисканото и сравнително камерно парти произведе новина - оказва се, че Аргирови все пак умуват дали да се завърнат на сцената. Известните мъже, които някога често бяха приемани най-вече като очарователни талантливци, всъщност винаги са били доста аналитични и практични - независимо от стотиците купони и хилядите момичета, които искаха да ги разкъсат, за да опитат вкуса на плътта им. И тъкмо поради вродената им разсъдъчност и мощния социален опит, придобит по света и у нас, Аргирови са наясно, че

митът няма как да бъде експлоатиран отново

в същия му обем - въпреки че философията на времената и нравите винаги е една и съща. Но отблясъкът и носталгията могат да бъдат впрегнати в ползата на нови аранжименти и прясно произведени парчета. Светослав и брат му са повече от прецизни в работата си и държат да изпипват всичко до последния детайл. Когато в пика на славата си печелят луди пари само за седмица, ги инвестират в инструменти и уредби. Сега, ако се захванат отново с този странен занаят, ще им се наложи

да направят същото.

Така че Светослав е готов да се оттегли от богатата и красива Норвегия, в която обаче винаги е хладно, мокро и тъмно. "Трудно понасям всичко това - аз съм типичен южняк. Студът и ранната тъмнина ме тормозят", споделя близнакът, който толкова е

надмогнал някогашната пословична суета на дуета

че дори не се притеснява от побелелите си коси. Вероятно неговият поглед към действителността е помъдрял и от досега с божественото - той е диригент на два църковни хора и свири на орган в единия от божите храмове. Всъщност Светослав излъчва хармонията на успелите - и на хората, които знаят, че не бива да дават акъл, ако не им го искат. Затова не се меси в живота на сина си Кристофър - дългокос сладур, който има дет метъл група и трудно говори български. На юнака му харесва да посещава Пловдив и София, но е потресен от тълпата и нейното поведение по родните черноморски курорти.

Той е категоричен, че няма как да избере бащината му България пред родната му и майчина Норвегия. Кристине обаче ще последва съпруга си. Двамата нямат навика да леят нежните си чувства пред медиите, но когато се появят заедно, им личи, че имат здрава връзка. Тя е тази, която му казва: "Дойде ли време Крис да тръгне на училище, се прибираме в Норвегия". 23-годишният днес Кристофър е слушал и гледал безброй пъти хитове и клипове на баща си и чичо си, но надали може да си представи едновремешната нежна истерия по тях в целия й грандиозен мащаб. Той и негови приятели са направили хард кавър на "До вчера" - парчето, което през 80-те оглави дори унгарската дискокласация - но въпреки това май им е трудно да допуснат, че Аргирови бяха тотални идоли на публиката през онази епоха. Тогава патрули на районната милиция обикаляха по три пъти на денонощие покрай софийската им къща, за

да озаптят пощурелите поклоннички

В легендите за славните години на нашенската поп музика остава истинска случка - в Хасково Аргирови не успяват да започнат концерта си, защото публиката нахлува на сцената. Местните охранители предвидливо ги извеждат през задната врата на залата, за да не се стигне до фатална развръзка. При това в онези години меломаните рядко биваха надрусани - особено пък извън столицата. Беше забранено звездите да биват замеряни с бикини и сутиени, а публичните автографи върху голи гърди също не се котираха добре и справедливо. Но хората просто бяха истински фенове, а и близнаците наистина имаха много хитове. Най-големите пишеха за тях - от Александър Йосифов и Тончо Русев до Митко Щерев, Стефан Димитров, Найден Андреев и Зорница Попова. Затова аршинът им доста висок.

Благовест също обмисля възможния ренесанс. Според него няма невъзможни неща, но ситуацията тук и сега за музикантите и въобще за артистите е трудно и тромаво обратима - дълбоко различна от едновремешната. През 2002-а издадоха отличния албум "20 златни хитове 20 години по-късно", а ремиксът "Гот е" се прие повече от добре. Но пазар и публика няма, а при подобни моменти инвестициите са огромни. Благовест е не по-малко разумен от брат си. След като стопираха феноменалната си кариера - точно когато бяха на абсолютния връх - той се отдаде на бизнес с недвижими имоти. И именно тогава демонстрира умение и нюх за резултатни сделки.

Днес признава, че допреди така наречената криза е имал страхотни финансови успехи, а след началото й го е спасило това, че не се е хвърлял в излишни и рискови спекулации. Неслучайно Аргирови са родени на 23 април, между Овена и Телеца - представителите и на двете зодии мерят по няколко пъти, преди да отрежат, и са орисани винаги да успяват, въпреки че понякога напълно измамно изглеждат на околните прекалено импулсивни и артистични. Така че Благовест сигурно често изчислява плюсовете и минусите на едно завръщане. До близнака неотлъчно е жена му - красивата румънка Лили, някогашен модел и вечна негова почитателка. Техният син Кристиан пък няма толкова геополитически дилеми като първия си братовчед Крис, който понякога трябва да избира между Норвегия и България. Фамилията на Лили е на няколко час път от София и Пловдив. Само по-големият му брат Александър - от първия брак на Благовест с готината Лин - е малко по-далеч. Той е пилот в кралските въздушни сили на британската армия. Наследниците не само до един са музикални, но и носят чувството за хумор на Аргирови, които като тийнейджъри "си менкат" гаджетата и правят номера на учителите.

С по две дипломи от две академии

Светослав и Благовест завършват две музикални академии - в София и в родния си Пловдив. Първият свири на пиано, вторият - на виолончело. В началото дуетът им се казва "Вега", но бързо разбират, че вибрациите на това име не са техните. След нечувания, невиждан и неизживян по нашенските социалистически ширини триумфален поход по сцените и в сърцата на девойките, двамата се записват завинаги в аналиите на популярната ни музика, наричана в онази епоха по съветски тертип "естрада". Лошо няма - но понятието обърква представите на следващите поколения за автентичните образци в жанра. А между тях има феноменални парчета.

Ако две-трети от певците ни, включително и Аргирови, имаха световни продуценти и финансови опции, щяха да бъдат на международния Олимп. Близнаците, разбира се, успяват да се насладят на космополитна еуфория - турнетата им из бившия Съветски съюз са изключително впечатляващи, получават награди в Дрезден и Братислава. През 1989-а разумно си стягат багажа за Скандинавието. Така банковите им сметки и тракийско-славянската им душевност си остават цели и непокътнати от чудесиите "произведени в България" след избухването на така наречената демокрация. А за похода им сред нежния пол продължават да се разказват бивалици и небивалици. Те периодично са подхранвани от техни ексмузи като Соня Васи и Милена.

Докторите започват с кино

Енчеви са сред най-емблематичните фамилии по настоящите пловдивски земи на древната римска империя. Те са образовани, възпитани, човечни и перспективни. Всеки е огледален образ на другия, а родителите им често бъркат гласовете им по телефона. Майка им е учителка по физкултура, баща им е преподавател в Пловдивския университет. Сестра им Илияна е с 14 години по-голяма от тях - днес е експерт в социалните дейности.
И Енчеви като Аргирови са кръстосвали пустата чужбина, но преди тях са се завърнали в родината. Личните им истории са си сценарии - ако у нас имаше последователи на толкова модерния тренд по света да се описва житието на успелите личности. Започват кариерата си на "възрастни" във Фабриката за мечти - във филма "Може би фрегата" на режисьора Петър Каишев. Лентата е сътворена в най-добрите традиции на детското ни кино. Влизат случайно в екшъна. Чуват по телевизията, че търсят близнаци, които умеят да плуват, и отиват на пробните снимки. А там заварват още 50 братски двойки. В онази епоха все още няма демографска криза, а те свикват от хлапета с конкуренцията и с камерите. И се измъкват от клишето да рецитират стихове с етюд, изпълнен със смешки. Печелят "кастинга" не само с артистичност, но и със свирнята на тромпет. И до днес хирургът се пробва вкъщи, а мениджърът на семейната болница радва пациентите през уикендите, защото знае, че изкуството е не по-малко важно от медицината.

"На снимачната площадка и извън нея бяхме в обществото на изключителни актьори - Доси Досев, Сотир Майноловски, Хиндо Касимов, Васил Попов... Ами бай Пандо - живописният Димитър Панов, големият майстор на малките роли? Всички те бяха забележителни личности, каквито вече се откриват все по-трудно и все по-рядко. Дай Боже, Доси и Васко Попов още дълги години да са живи и здрави. Колко от младоците сега могат да се похвалят, че са партнирали на подобни титани?", коментира Ангел. Тогава цяло лято снимат - и през есента отиват важни с дълги коси в училище.
"Според сюжета с брат ми бяхме част от многолюдна детска компания, която търсеше летни приключения през голямата ваканция. Доста време след премиерата се радвахме на популярността си в Пловдив и се чудехме дали да не кандидатстваме във ВИТИЗ. Но вече като "по-зрели" тийнейджъри се увлякохме по биологията и химията - и съдбата ни беше решена", връща лентата хирургът.
През Жан-Виденовата зима Ангел заминава за Гърция, а Невен - за Германия, където се е случвало да работи в "Макдоналдс", имайки вече опит като сервитьор в "Тримонциум".
Превръщат се в емигранти, които обаче нито за миг не си мислят, че могат да говорят развален български. Бъдещият мениджър се прибира след две години - завършва психология на управлението и икономика. Придобива тапии за три магистратури. Ангел пък специализира шест години пластична хирургия при елините - убеден е, че само тя съчетава таланта да рисуваш и изкуството да бъдеш медик.
Невен и жена му, д-р Ваня Александрова, имат дъщеря - Евгения. Ангел и неговата Теди Велинова имат син - Филип. Хлапетата май засега ги гледат стерео, но със сигурност всяко от тях усеща собствения си баща.

Блиц

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай