Понеделник,

Млад диригент показва на деца цигулки и виоли

От: Failed to load user -
1272
Млад диригент показва на деца цигулки и виоли
A
A
A

Роденият в Поморие 26-годишен мъж пое Камерния оркестър на Хасково

Цанислав Петков запали младежи по "Малка нощна музика" на Моцарт

В поп групата, създадена от Стефан Диомов "Петте сезона", петият елемент, както е известно, е сезонът на сърцето, а Цанислав Петков е един от четиримата вокалисти в нея.

В Хасково наричат 26-годишния диригент, поел през миналата година възкръсналия местен симфоничен оркестър, Сезона на надеждата.

Наричат го така не само заради работата му с музикантите, но и заради мисионерската задача, на която даде старт наскоро - да популяризира класическата музика сред подрастващите. Първият образователен урок по проекта беше преди седмица и мина при страхотен успех сред четвъртокласниците от СОУ" Васил Левски" в Хасково.

На достъпен за децата език артистичният диригент представи струнните инструменти на сцената - цигулки, виоли, чела, контрабас. Децата научиха и как едно и също произведение може да звучи "блестящо", но и как диригентът може да накара оркестъра да "тъгува". Най-интересната и предизвикателна част от урока за подрастващите обаче бе моментът, в който един от тях зае мястото на диригента и поведе музикантите в "Малка нощна музика" от Моцарт.

Цанислав се е захванал с образователната мисия, защото е твърдо убеден, че вкусът се култивира, а "децата са в основата във всички посоки на света на всяко добро начало".

И ако проектът му е многообещаващ и по всичко изглежда, че ще се развие сред хасковските ученици с пълна сила, то младият диригент всеки ден приема предизвикателствата на ръководната си длъжност в Симфоничния оркестър.

След като преди около две години симфониците на Хасково бяха разпуснати и формацията закрита, заради огромния обществен натиск общината реши в средата на 2015 година отново да го възвърне, макар и в ограничен до минимум състав. Така през септември тогава Цанислав Петков поема отговорността за 13-членния Камерен струнен симфоничен оркестър на Хасково. За появата му в южния град връзка са му професорът му от Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" Пламен Джуров и неговият главен асистент д-р Георги Патриков. Патриков е и човекът, изиграл основна роля в професионалното ориентиране на младия диригент. А за избора си да хване диригентската палка Цанислав казва, че е бил "най-емоционалния" в живота му досега, но е щастлив, че го е направил. Всъщност в Музикалната академия първоначално се записва, за да учи тонрежисура. Прави този избор заради групата "Петте сезона", в която гради вокална карира още от ученическата скамейка на Националното училище за музикални и сценични изкуства в Бургас.

Формацията непрекъснато се нуждаела от по-добър саунд, трябвало им професионалист, който да вади перфектния звук. Цанислав решава, че той може е да този човек. Влизайки в академията обаче, срещата с Георги Патриков коренно преобръща намеренията му. "Той ме запали много сериозно по диригентската професия. По тази професия, в която всичко в едно изпълнение зависи точно от теб. Всяко нещо - от първата до последната нота, и всяко едно решение е твоя отговорност за крайния резултат. Георги много ме запали и бързо както се казва ми дойде желанието да бъда диригент. И ето ме в Хасково с диригентската палка!", казва младият мъж. А като огромен урок, получен от Стефан Димов, Цанислав посочва умението да ръководиш един състав, да го сплотяваш, да го мотивираш.

Именно с формацията "Петте сезона" той стъпва за първи път преди години в Хасково - за да вокалират на Ваня Костова и сина й Боян при изпълнение на химна на града. "Първо изпях химна на Хасково, а сега той стана моят град и начало на професионалната ми кариера като диригент, сигурно има нещо кармично в това", замисля се, че всъщност няма нищо случайно по пътя на израстването младокът от Бургас.

Цанислав Петков е вдъхновяващ млад човек и с отношението си към по-възрастните музиканти в симфоничния оркестър. Макар да е техен ръководител, той говори за състава с огромен респект и е категоричен, че техният дългогодишен опит на сцената е урокът му на терен, в реалната му работа като диригент. "Младостта все още ми е препятствие, защото много бих искал още сега да съм с повече опит, с по-широк поглед... Но хубавото е, че аз също се уча много от музикантите в оркестъра. В много моменти са мой коректив, за което много съм им благодарен, а и това много ме радва. Защото аз греша, но както се казва, грешките на растежа са неизменни. А те са зад мен вече половин година и неизменно ме подкрепят", обяснява 26-годишният диригент. А на въпроса какъв си представя, че би бил днес, ако не се занимаваше с музика, Цанислав се затруднява да даде отговор, просто никога не се е замислял за това. "Не мога да си представя живот без музика, поне в този момент. Тя е навсякъде за мен", обяснява мъжът.

А това е така, защото младокът е закърмен с музиката. Той е син на пианисти, в рода си по майчина линия в Поморие има прабаба цигуларка, а още по-назад - пра-прабаба учителка по музика в гръцко училище. Той е роден в Русе, но житейският му път е повече свързан с Бургас, където е завършил клас по пиано в Националното училище за музикални и сценични изкуства.

Другото му най-любимо нещо освен мощния си мотор Honda CBR Richa, с който обича да кръстосва цяла България, е немското пиано у дома. "Мисля, че никога няма да се разделя с него и дано не ми се налага. То е за мен със сантиментална стойност. Това е пианото, на което започнах да свиря в трети клас. На него е началото като пианист и за майка ми, получила го е нейната майка, която пък го купува, когато немците са се изнасяли от Поморие след войната и са разпродавали вещите си. Нещо като при този сантимент, когато момичетата получават булчинската рокля от майка си, а тя от своята.

А освен музиката, вдъхновяваща за младия диригент е и вярата. Сляпата вяра, че чрез музиката светът ще стане наистина едно по-добро място за живеене.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички