Легенда за местността “Кичика” край Рудозем

Крепостта "Козник" влязла в битката за императорски трон

Легенда за местността “Кичика” край Рудозем | StandartNews.com
  • Кметът Румен Пехливанов обяви туризма за безспорен приоритет
  • Крепостта "Козник" влязла в битката за императорски трон

Има една община в Родопите, в която щедростта на природата и богатството на историята вървят ръка за ръка.  Богат владетел със златна колесница, тракийско светилище, в което се принасят дарове за богове, средновековна крепост, влязла в битката за трона на Константинопол, вкаменени братя, не дали сестра си на заможен грък, вавилонска кула, строена от цигани.Това са само част от митовете и легендите за едно от най-живописните места на Източните Родопи, в което всеки камък има своето минало.

Местността се нарича Кичика и е до Рудозем

- общината, чиито кмет Румен Пехливанов отдавна е обявил туризма за безспорен свой приоритет.Правоъгълна яма, изсечена в скалата с улей надолу по скалния скат ясно показва, че на това място е имало тракийско светилище. Ямата е обредна вана, в която траките принасяли своите дарове към боговете и гадаели какво бъдеще ги очаква.Името на местността се свързва с тракийския бог Ерми. Според Херодот "знатните траки изграждали светилища на Ерми и свързвали произхода и рода си с него".Скалният връх над тях е осеян с типичните за времето на траките хоризонтални ниши, които са използвани за ритуали.В подножието му лежат останките на средновековната крепост Козник. Според легендата тя е свързана с  

несметно богатия местен владетел Ерим Папа

който обикалял околните местности и селища със златна колесница. При завладяването на крепостта, Ерим успял да вземе само това, което могат да носят 15 от неговите магарета. Поради тази причина огромното му богатство, както и златната му колесница, останали скрити в скалите на местността.Тези предания от години привличат иманярите, ентусиазирани и до днес да търсят съкровището.Крепостта е била наричана от местното население Кечикая. Това е единственото по рода си място в Южните Родопи, откъдето има гледка при завъртане на 360 градуса. При изгрев през лятото може да се види отражението на слънчевите лъчи в Бяло море.

Крепостта Козник има стратегическо разположение

Източната половина е почти непристъпна - висока, скалиста, с отвесни склонове, обрасла с дъб и бук. В миналото стените са били с височина до 170 см, днес е запазена само основата на южната част. Зидовете са издигнати от необработени ломени камъни от местността и са споени с бял хоросан.Според исторически данни, Козник е била свързана със самопровъзгласилия се за византийски император пълководец Йоан Кантакузин в средата на ХIV век. Той водил война за трона в Константинопол с овдовялата императрица Анна Савойска. Крепостта е една от деветте родопски защитни съоръжения, предадени от противниците на Кантакузин на българския цар Иван Александър заради обещаната военна помощ.

 

 

Две 30-метрови скални образувания

доминират над цялата местност. Тези скали са известни с наименованието Братята. Недалеч от тях е и друга особена скала, която наричат Главата. Гледана от изток, тя наподобява изсечен профил на човешка глава.Причудливите скални образувания са свързани с друг мит около местността. Според легендата в далечното минало богаташ от Беломорието тръгнал да дири лек за болните дробове на своя любим син. Чистият планински въздух на местността Кичика накарал бащата да се засели именно там.

Синът му се влюбил в дъщерята на овчар

и младите тръгнали да бягат, знаейки че няма да получат разрешение от бащите. Засекли ги двамата й братя. Младата красива Кичика заронила парещи сълзи и намерила спасение единствено в отвесната скала пред нея.Като разбрал какво е станало, баща й изрекъл тежко проклятие, след което двамата му сина се вкаменили и така се появили Братята, а застиналият от ужас овчар се превърнал в скалата Главата.След тази трагична история, сълзите на девойката се обърнали на бисери, които потънали в земята. Млякото от овцете също потънало, което е причината районът да е толкова богат на руда.Бащата и синът напуснали мястото, а хората наоколо започнали на наричат местността "Кичика" - на името на девойката, намерила своя край там.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай