"Космически гласове" с концерт в София

"Космически гласове" с концерт в София | StandartNews.com

Концерт на хор "Космически гласове" с диригент Ваня Монева, в памет на големия хоров диригент проф. Васил Арнаудов ще има в НДК. Датата е 10 май, а началния час - 19 ч. в Зала 6 на НДК. Произведения от български автори, любими на Маестрото, ще върнат публиката към златните години на родното хорово изкуство. Незабравими интерпретации на "Тебе поем" и "Во царствии твоем" от Добри Христов, "Вечеряй Радо" и "Полегнала е Тодора" от Филип Кутев, "Заспало е челебийче" от Николай Кауфман, "Кавал свири" от Петър Льондев, "Седнало е Джоре" от Стефан Мутафчиев, "Дилмано, Дилберо" и "Бре Петрунко" от Красимир Кюркчийски и много други ще възродят духа на големия интерпретатор на шедьоври от българската хорова съкровищница.

Васил Арнаудов е един от най-ярките представители на българската музикална култура от втората половина на ХХ в. Световноизвестният хоров диригент е роден през 1933 г. в град Варна в семейство на бежанци от Егейска Македония. Завършва класа по хорово дирижиране на проф. Георги Димитров в Българската държавна консерватория през 1956 г. Дирижира от 1954 до 1968 г. През 1966 г., заедно с Ирина Щиглич отбира 20 момичета от най-добрите детски хорови състави и създава Софийски камерен хор "Л. Пипков". Този състав, както и хор "Родина", извоюват световна слава под диригентството на Арнаудов.
Билети за концерта могат да се намерят на цени от 12 лв. и 8 лв. за ученици, студенти, пенсионери. Могат да бъдат закупени на касите на Билетен център - НДК, както и онлайн в мрежата на Ticketportal.bg. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай