Карпентър сам създал уникалния си орган

Камерън Карпентър показа уникалния си дигитален орган, конструиран лично от него

Карпентър сам създал уникалния си орган   | StandartNews.com

Виртуозният американец представя класиката като забавление в шоуто "Всичко е суета"

Три часа сглобяват дигиталния инструмент на сцената на зала 1 на НДК

Той свири и танцува, видът му е ексцентричен, а кредото му е, че класиката трябва да се представя като забавление. Камерън Карпентър, наричан "лошото момче на органа", се срещна днес със свои почитатели и раздаде автографи часове преди концерта си в зала 1 на НДК. "Искам да благодаря на всички фенове и медии за проявения интерес към мен. Чувствам се прекрасно в България и съм много развълнуван преди концерта. За мен тази вечер е невероятно предизвикателство, тъй като ще мога да запозная цяла една култура с философията на органа и неговите възможности", каза Карпентър.

Това е историческо събитие в музикалната история на България. Родните меломани за първи път можеха да чуят на живо най-съвременния орган, с който 32-годишният американски композитор и изпълнител направи музикална революция в последните две години. Инструментът e лично проектиран от него в продължение на 10 години и е изработен по поръчка от пионерите в бранша "Marshall & Ogletree". Това е единственият подобен орган - дигитален и мобилен, позволяващ на органиста да пътува и да изнася концерти навсякъде по света. Инструментът пътува разпределен на части в два огромни тира от по 7.5 т, а за да бъде сглобен на сцената, са необходими поне три часа и четирима специалисти. "Органът е инструмент с изключително древна история, а някои източници сочат, че първият е създаден 500 г. пр. Христа", припомни Камерън.

Той разказа детайли относно конструкцията и историята на инструмента и подчерта, че до появата на телефонните централи именно органът векове наред е бил най-сложната машина. Виртуозът, когото критиката сравнява с Паганини, сподели и любопитната лична история, която се е оказала повратна точка в неговото професионално ориентиране. Всичко започнало след атентатите на 11 септември 2001-ва. Тогава един от най-добрите органи се е намирал в много посещавана църква близо до кулите. И той е продължил да работи по време на целия атентат, но бил практически унищожен след срутването на сградите.

"В този момент бях още студент и познавах инструмента много добре, защото в тази църква съм изпълнявал доста произведения на него", спомни си Карпентър. И след разрушаването на този важен инструмент е имало огромен интерес от академичните и музикални среди точно кой орган ще го замени. В резултат на спора, вместо да се изгради класически тръбен орган, музикалният директор на църквата е предприел нещо много смело. Чувайки за експериментите с дигитални органи в Масачузетс, през 2003 г. в Ню Йорк е поставен новият орган, който впоследствие става най-известният подобен по цял свят заради всичките противоречия и полемики около неговото избиране. До този момент Камерън Карпентър е бил изключително консервативен органист, който е мислел, че тръбният орган е единственият "правилен" инструмент. Но след първите 30 секунди на дигиталния орган - пътят му вече е бил предопределен.

Виртуозът отиде още по-далече - обяви война на големите производители на дигитални органи, обвинявайки ги в "нищета по отношение на изкуството", за сметка на печалбите.

Той определи произведените от тях модели като "чисто търговски продукти, а не инструменти, чрез които да се прави изкуство". Това е така, защото повечето от тях влагат некачествени материали в производството, а това убива звукоизвличането - единствено и само заради печалбите. Той беше категоричен, че тези компании са изостанали с 30 години от развитието на музиката.

"Концертът на Камерън Карпентър в нашата страна има и символно значение за всички родни органисти, тъй като този инструмент не е бил гледан с добро око от бившия политически строй, понеже е свързван главно с църковните богослужения. Всички тези предпоставки правят събитието още по-значимо за българския културен живот", каза проф. д-р Нева Кръстева, която беше дошла заедно със студентите си.

Карпентър зарадва всички печеливши от специалната томбола на НДК, която даде възможността на 20 души, посетили някое от събитията на ХХ "Салон на изкуствата", да получат билети за спектакъла му тази вечер, като лично им ги връчи. Музикантът изтегли и местата на 10 души, закупили билети за неговото представление, които ще могат да си направят селфи с него непосредствено след края на шоуто. Очаква се Карпентър да представи "Всичко е суета" - специална програма в две части, с произведения на Бах, Шостакович, Шопен. В програмата бяха включени и негови творби - "Парафрази и аранжименти на песни" от Дж. Гершуин до Патси Клайн и "Музика за един въображаем филм".

Роденият в Пенсилвания музикант започва кариерата си като дете чудо на клавирните инструменти още на 11-годишна възраст. През 2006 г. получава магистърска степен в "Джулиард" в Ню Йорк с над 100 композиции за орган върху известни произведения от Малер, Бах, Шуман, Шуберт, Рахманинов. Следва бляскава кариера на органист, покорявайки най-големите световни зали. Освен в класически симфонични концерти често си партнира и с джаз и поп музиканти и артисти. Високо ценен от критиката и публиката, той се отличава със своя талант, нестандартно излъчване и чар, съчетавайки виртуозност в изпълнението, изключителна артистичност, екстравагантна визия и собствен стил.

През 2008 г. той става и първият в света органист с номинация за престижната награда "Грами" с албума си "Revolutionary".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай