Караново - тракийски цар пътува с колесница към вечността

Погребението е датирано към средата на 1 век и се свързва със знатен член на одриската династия

Караново - тракийски цар пътува с колесница към вечността | StandartNews.com

Село Караново се намира в община Нова Загора, Сливенско, на около 260 км източно от София, които се изминават за около 2 часа и 40 минути с кола, и на около 10 км западно от град Нова Загора.

През късната есен на 2008 година археологът Веселин Игнатов и ръководеният от него екип откриха уникална древна колесница с 4 големи колела и скелетите на два коня и куче. Находката излезе на бял свят, след като кметът на новозагорското село Караново подал сигнал на 27 октомври, че иманяри са направили 4-метров изкоп в могила, намираща се източно от селото.

Спасителните разкопки на археолозите откриват погребение на тракийски владетел, който според древнотракийския обичай е погребан със своята колесница. Това е характерен ритуал, познат като „погребение на колесници“. 

Тя е направена от ковано желязо, различни видове дърво, кожа и бронз. Богато украсена е с фигури на еросчета, яздещи митични същества с тела на пантери и опашки на делфин.

Сензационна находка дава богат материал на изследователите за конструкцията на тези луксозни транспортни съоръжения. Датировката на колесницата е от средата на I век от новата ера. Въпреки че по това време нашите земи са били под римско владичество (45 г. Тракия влиза в състава на Римската империя), археолозите са категорични, че древното превозно средство е с тракийски произход.

Село Караново е наричано "Меката на археолозите", тъй като тук се намира и световноизвестната Карановска селищна могила, открита при разкопки през 50-те години на ХХ в. от Васил Миков и Георги Георгиев. Това е една от малкото цялостно проучени селищни могили на територията на България. Разкопките на Карановската могила разкриват праисторическите култури от VII до II хилядолетие пр. Хр.

Днес колесницата е експонирана в самата гробница край селото. Оригиналите обаче се пазят в Новозагорския музей.

Разкопките при Караново са направени по съвместен проект с Римокатолическия музей в германския град Майнц. Именно там се консервират и част от находките. Там се реставрират оръжията на тракийския войн.  Оказва се, че копията от Караново са със врязана украса, запълнена със стъкло, от което се е получил емайл. "Което означава, че в този гроб е погребан знатен войн, това е най-ранният имперски гроб в света", счита Игнатов.

Другият интересен обект от Източната могила е зиданата тракийска гробница с погребална камера, в която са намерени много богати дарове – сребърни чаши с изображението на бога на любовта Ерос, уникални стъклени съдове, монети, златни пръстени, бойно снаряжение. и въз основа на богатите дарове се свързва с член на фамилия, близка или родствена на одриската династи

Погребението е датирано към средата на 1 век и се свързва със знатен член на одриската династия..

Някои по-смели (но недоказани!) предположения свързват погребания с последния одриски цар Реметалк III, близък приятел на римския император Клавдий. Реметалк III е убит в средата на 1-ви век в резултат на заговор от тракийски аристократи. Това убийство дало повод на римския император да анексира одриското царство, при което създава римската провинция Тракия.

В гроба са открити 10 сребърни и една златна монети. Това за времето си е било цяло състояние. Един меч е струвал много скъпо, а са намерени три. Уникалните чаши с ковано сребро и позлата са две.  

"Няма друга гробница с толкова много оръжия. Открихме парадни оръжия, гладиус, два комплекта копия с врязана украса, запълнена със стъкло, сребърни инкрустации и бисери, най-дългия откриван досега по нашите земи меч с дръжка и топка от слонова кост, махайри, плетена ризница, тока с 4 лебедови глави и сребърни пластини по колана.

Натъкнахме се още на съдове за хигиена, ритуали, канделабър, уникален съд с чучур с глава на глиган, лапнал рог, който е без аналог, стъклена посуда, единствения у нас изцяло запазен стъклен ритон, 3 златни пръстена, единият от които е с образа на Юпитер-Амон, което го свърза с популярния в Египет и Нубия култ по онова време.

Безспорно обаче най-ценната находка са двете сребърните чаши "Боскореале". В цял свят от тях са открити само още около 12-13, като всяка от тях е уникално произведение на изкуството. Наскоро Британският музей закупи подобна такава чаша за 1,8 милиона лири, а тя нямаше нито позлата, нито дръжки като българските", обяснява Веселин Игнатов.

Втора двуколка е открита при местността "Триъгълника" край Нова Загора. "Ние сме единствени в света с две реконструирани двуколки", казва Игнатов.

Археологът е регистрирал 240 комплекса с колесници в Югоизточна България.

За сравнение, в днешните земи от някогашната Римска империя са намерени няколко колесници – в Помпей, в Ефес и най-много на територията на Унгария, където са разкрити над 20. Високата концентрация на разкрити антични колесници по нашите земи се дължи именно на погребалните ритуали на траките.

На пръсти обаче се брои изваденото от археолозите. "Всичко останало се вади от иманярите, а след това може да се види в колекциите на богати българи и чужденци. Колесниците се откриват лесно с металотърсач, защото са на метър - метър и половина под земята. Над 15 пъти съм ходил на могили, където са минали иманяри. Много е тежко. При откриването на гроба в Караново изпреварихме иманярите, защото кметът на селото се обади", каза Игнатов. И добави: "Погребването на владетел с колесница го има само по нашите земи. Реално иманярите унищожават световно наследство".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай