Карадайъ разкри коя легендарна джамия е спасена от Ахмед Доган

Лидерът на ДПС връчи наградите "Заедност на наследството"

Карадайъ разкри коя легендарна джамия е спасена от Ахмед Доган | StandartNews.com

Легендарна джамия у нас е спасена благодарение на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган. Разкритието направи за първи път лидерът на Движението Мустафа Карадайъ по време  форума „Бранд България – докосни Чудесата”, организиран от „Стандарт” в рамките на кампанията „Чудесата на България”.

Най-голямата мисия за опазване на културно-историческото наследство в страната ни събра в столичния х. „Милением” председателя на НС Вежди Рашидов, вицепрезидента Илияна Йотова, патрон на кампанията, еврокомисар Мария Габриел, заместник-министрите на туризма и на културата проф. Мариела Модева и доц. Пламен Славов, лидерите на ДПС Мустафа Карадайъ и на „Възраждане” Костадин Костадинов, председателите на парламентарните комисии по култура и по туризъм Иван Ченчев и Цончо Ганев, за да сложи основите на Бранд България. В мащабната дискусия участваха ръководството на Националния борд по туризъм, начело с председателя на УС Красимир Гергов и изпълнителния директор д-р Поли Карастоянова, Цветелина Бориславова, председател на НС на БАКБ, ръководството на Националното сдружение на общините, плеяда кметове, най-добрите историци и археолози у нас.

Лидерът на ДПС връчи наградата за „Заедност на наследството” за реставрацията на два храма - Софийската духовна семинария и Томбул джамия в Шумен.

С двойното отличие „Стандарт” показа дълбоката свързаност между културните традиции. Наградата за Софийската духовна семинари бе връчена в навечерието на 120-годишнина на най-старото духовно училище в България.  Томбул джамия – една от най-големите на Балканския полуостров, пък бе реставрирана в знак на приятелство между българската и турската държава. Реставрацията бе осъществена от Главното мюфтийство на Р България в рамките на щателен проект, с участието на Турската агенция за развитие на сътрудничеството на съседната и съюзническа Република Турция.

Стойността на проекта от турска страна е около 6 млн., каза Карадайъ. Той обяви, че спасителната акция преди да е възможна реставрацията е около 500 000 хиляди лева и е осигурена със съдействието на д-р Ахмед Доган.

„А тъй като говорим и за добросъседските отношения и комшулука, който имаме, самите ние знаем, че със съдействието на Република Турция беше обновена след една спасителна акция и Желязната църква в Истанбул на стойност 3,5 млн. лв.“, припомни лидерът на ДПС.

В обръщението си Карадайъ обяви, че се е подготвял за събитието от предговора на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган към книгата на „Стандарт” „Чудесата на Родопите – 50 легенди“.

„Аз самият съм родопчанин. Д-р Доган казва, че най-голямото чудо на Родопите са самите родопчани. И тъй като наградата се отнася за заедността на наследството, а предговорът е озаглавен „Културният код на заедността“, за връчването на тази награда сметнах за най-добре на основата на този предговор да направя въведението за връчването на наградите“, обясни Карадайъ и представи два цитата, посветени на заедността, многообразието и невъзможността им да съществуват едно без друго.

 Лидерът на ДПС припомни, че д-р Ахмед Доган, който е и почетен председател на ДПС, е създал Движението с основната философия на заедността и българският етнически модел, с който ние се гордеем.

„Ние, в България имаме богато културно-историческо наследство с голяма ценност. А най-голямата ценност на нашето наследство е нейната цялост и пълнота. Ако разглеждаме нашето културно-историческо наследство в неговата пълнота и цялост, би имало още по-голям смисъл и по-голямо значение, защото цялото понякога е много по-голямо от механичния сбор от отделните парчета“, разви тезата си Мустафа Карадайъ.

И се позова на аргументите в предговора на Ахмед Доган за дълбинния темел на нашето битие и събитие каквото е взаимодействието ни с различието и другостта, а те са в основата на нашето развитие.

Лидерът на ДПС се позова и на изказването на Пийт Яспърт, вицепрезидент на „Европа Ностра”, специален гост на форума по покана „Стандарт”, за да посочи колко фундаментална е заедността у нас. „Видяхме уникалните идентичности и една от тях – европейската идентичност, тя, европейската културна идентичност е геополитическа даденост. Но доколко тя е споена от заедността на няколко десетки национални идентичности всеки сам може да прецени“, каза Карадайъ.

Той връчи наградите на Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна академия, на Мелнишкият епископ Герасим и на архимандрит Мелетий – за реставрацията на Софийската духовна семинария.

Наградата за реставрацията на Томбул джамия получиха Н.Пр. Айлин Секизкьок, посланик на Република Турция в България и заместник главният мюфтия на Република България България Бейхан Мехмед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай