Сряда,

Искра Михайлова за мястото на културното наследство в новия Баухаус

От: Стандарт -
533
Искра Михайлова за мястото на културното наследство в новия Баухаус
A
A
A

Радвам се да видя такава силна група кметове, които участват в панела ни "Европейски Баухаус - културните институции в умните градове, възможности за дигитализация на регионите". Това обяви евродепутатът Искра Михайлова, която бе модератор на панела по време на първия по рода си форум у нас "Културата и бизнесът - заедно в дигиталния свят". Международната конференция се организира от независимата медия "Стандарт" и най-голямата рекламна агенция М3 Комюникейшънс. 

Участие в панела за възможностите, които дава новият европейски Баухаус, имаха Весела Кондакова, зам.министър на културата, архитект Георги Коларов, съветник в МРРБ, Пийт Ясперт, вицепрезидент на Европа Ностра - най-уважаваната европейска организация за опазване на културното наследство, Силвия Георгиева - изпълнителен директор на Сдружението на общините, арх. Владимир Милков, председател на Камарата на архитектите в България.

Ще има награждаване на три общини за техните дигитални проекти, обяви Искра Михайлова.

"Ще имаме възможност да дискутираме комплексни решения, основани на синергия, баланс", посочи г-жа Михайлова.

Тя обяви, че новият европейски Баухаус е отговор на очакванията на ЕК. "В новия Зелен пакт липсваше елементът на културата и той дойде с новия Баухаус. За европейските граждани опазването на околната среда и изменението на климата е приоритет. Политиците отговориха с извеждането на политиката "Зелен пакт". В момента ние сме участници в процеса на промяна на мисленето. Зеленият пакт е стратегия на ЕС, но тя дава отражение и на нашето ежедневие, на нашия всекидневен живот", заяви Искра Михайлова.

По думите й новият европейски Баухаус не е идея за споделяне между творчески елити. Той изисква мултидисциплинарен подход, който да привлече институции, строителен сектор, образование и т. н. "Новият европейски Баухаус идва с предизвикателствата на 21 век, когато европейските граждани поемат отговорност за своята планета", категорична е Искра Михайлова. И посочи, че в тази връзка трябва да се потърси мястото на културното наследство, къде е културата в цялата промяна на мисленето на европейския гражданин и в цялостния модел на новия свят. "Това е въпросът, на който ще търсим отговор днес. Ще успеем ли да защитим културното наследство, но не само да го опазим, но и да до развием", посочи Искра Михайлова.

 


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички